Benton661 Opublikowano 6 Listopada 2019 #1 Opublikowano 6 Listopada 2019 https://wiadomosci.radiozet.pl/Pogoda/Zima-trzydziestolecia-2019-2020.-Meteorolodzy-ostrzegaja.-Temperatury-spadna-do-minus-20-stopni Jak myślicie, wysoce prawdopodobne, czy fake news?
Gość robin60 Opublikowano 6 Listopada 2019 #2 Opublikowano 6 Listopada 2019 Czytałem ten artykuł z dwa dni temu na Onet.pl. Jak się potwierdzi to faktycznie nie do śmiechu. Mróz jak mróz oby tylko wiatru nie było bo ten będzie pustoszył worki z pelletem.
Gość Opublikowano 6 Listopada 2019 #3 Opublikowano 6 Listopada 2019 Ja bym chętnie wysłuchał prognozy Accuweather. Z tego co pamiętam, choć pamięć słaba, w tamtym roku byli najbliżej prawdy. Poza tym, jak to mówi mój sąsiad-pilot: dobry meteorolog potrafi przewidzieć pogodę tylko w 50 %, pod warunkiem, że ona już była. Oby nadążali z produkcją pelletu, hehe, bo mój kocioł dużo nie pali, ile mu wsypię tyle spali... Wsypię worek, spali worek, wsypię 10 worków, spali 10...
Gość Opublikowano 6 Listopada 2019 #4 Opublikowano 6 Listopada 2019 Chociaż my @robin60, znowu najbardziej w plecy...
Gość robin60 Opublikowano 6 Listopada 2019 #5 Opublikowano 6 Listopada 2019 Nie stety albo stety taki urok życia na wschodzie.
Benton661 Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor #6 Opublikowano 6 Listopada 2019 Tydzień takich mrozów, to jeszcze rozumiem... Robactwo wyginie... Ale 3 miesiące? Po kilku latach braku zimy będzie to niezły sprawdzian dla nowoczesnej technologii, takiej jak pompy ciepła, czy nawet dla nowszych samochodów @SONY23 być może wykrakał zimę stulecia :-):-)
Gość Opublikowano 6 Listopada 2019 #7 Opublikowano 6 Listopada 2019 Hahaha... No właśnie. 5 minut temu, Benton661 napisał: nowoczesnej technologii, takiej jak pompy ciepła, Powymyslali te durackie technologie... Nie ma co gdybać i brać na klatę. Kiedyś ludzie przeżywali bardziej srogie zimy, to i teraz damy radę.
Gość Opublikowano 6 Listopada 2019 #8 Opublikowano 6 Listopada 2019 @robin60, inni nam zazdroszczą. Mi tam Podlasie pasuje. Szczególnie moja samotnia 3 km za końcem świata...
Benton661 Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor #9 Opublikowano 6 Listopada 2019 Jak kilka dni nie będzie prądu, to @SONY23 przeżyje, gorzej z nami :-)
Hermogenes Opublikowano 6 Listopada 2019 #10 Opublikowano 6 Listopada 2019 13 minut temu, cezar76 napisał: Ja bym chętnie wysłuchał prognozy Accuweather. Z tego co pamiętam, choć pamięć słaba, w tamtym roku byli najbliżej prawdy.
Gość Opublikowano 6 Listopada 2019 #13 Opublikowano 6 Listopada 2019 Ale ja bym chciał tą długoterminową... @Benton661, żebyś wiedział... Będzie się z nas Sony śmiał. Ja tam dam radę. Oby na wioskę dojechać. Kominek jest, lekki zapas drewna też, a jak będzie trzeba to i w arendę do lasu obok pójdę z piłą... Choć poważnie zastanawiam się nad generatorem prądu w razie W. No i jakby świnka jeszcze była i kurka, to już w ogóle luksus.
Gość robin60 Opublikowano 6 Listopada 2019 #14 Opublikowano 6 Listopada 2019 Też korzystam tylko Accuweather uważam ją za najbardziej dokładna i przewidywalną. Ja też @cezar76 nie zamienił bym swego gniazda na żadne inne mimo , że wszędzie mam daleko. Jutro robię przegląd swojej Hondy agregatu , kilka razy ratował mi życie zimą.
Gość Opublikowano 6 Listopada 2019 #15 Opublikowano 6 Listopada 2019 Robin, daleko, to pojęcie względne. Ja na wsi, do sklepu mam 20 km, ale co tam...
Benton661 Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor #16 Opublikowano 6 Listopada 2019 9 minut temu, Hermogenes napisał: Tylko ciekawe, czy za tydzień, dwa się nim nie odwidzi i zmienią prognozę...
Hermogenes Opublikowano 6 Listopada 2019 #17 Opublikowano 6 Listopada 2019 A to ja już na to wpływu nie mam żadnego. Pozdrawiam Hermogenes
Gość Opublikowano 6 Listopada 2019 #18 Opublikowano 6 Listopada 2019 No widzisz @Benton661, nie będzie tak źle. Trzeba oglądać bardziej optymistyczne prognozy. Zresztą, wy pewnie zaopatrzeni w pellet po dach, a u mnie tylko 2 palety się zmieściły... I to w najbardziej zagrożonym regionie.;)
Benton661 Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor #19 Opublikowano 6 Listopada 2019 No ja kupiłem trochę więcej pelletu, z nadzieją, że zostanie sporo na następny sezon
Gość Opublikowano 6 Listopada 2019 #20 Opublikowano 6 Listopada 2019 Ja też bym chciał kupić tak, żeby mieć spokój na całą zimę, ale garaż się nie rozciąga niestety...
Hermogenes Opublikowano 6 Listopada 2019 #21 Opublikowano 6 Listopada 2019 Dwa zbiorniki ON prawie pełne, dodatkowo drewna sezonowanego może nie tyle co u pani "Twardowskiej" akumulatory sprawdzone, buty zimowe już siedzą a i łańcuchy w garażu się kurzą. Do biednejromki trochę bliżej niż Cezar a i nie takie zimy przeżyłem pamiętam zimę stulecia za Gierka. Pozdrawiam Hermogenes
Gość Opublikowano 6 Listopada 2019 #22 Opublikowano 6 Listopada 2019 No i ma się rozumieć, ogrzewanie na grawitacji, a nie na jakichś durackich pompach? Bo wiesz, że to podstawa?
Gość Opublikowano 6 Listopada 2019 #23 Opublikowano 6 Listopada 2019 W Polsce każdego roku mamy zimę/lato stulecia-przynajmniej teoretycznie i przed sezonem :) Jedyne co się nie zmienia to zaskoczeni drogowcy :)
Gość Opublikowano 6 Listopada 2019 #24 Opublikowano 6 Listopada 2019 @Jamjestcichy, daj spokój tym biednym drogowcom. Każdy by chciał , żeby każda uliczka była odśnieżona, i to już na teraz. Wyobrażasz sobie, ile trzeba pługów, jaki jest koszt utrzymania kierowcy w gotowości, przewidzenia ile potrzeba soli, itp...? Bądźmy bardziej wyrozumiali. Kiedyś zimy były bardziej srogie, ludziska nie znały opon zimowych, każdy jeździł na byle jakich kartoflakach stomilowskich i wszyscy sobie radzili. A teraz troszkę śniegu i paraliż. I narzekanie- gdzie te pługi! Jak jechałem do pracy, to ani jednego nie widziałem! Weź powiedz to kierowcom na Syberii czy w innych wysrankach, o których Bóg i Putin zapomniał. Umrą ze śmiechu na nasze narzekania. Trzeba się ścisnąć za rozporek i nie narzekać tak bardzo. Włączyć rozsądek, umiejętności i alleluja, do przodu...
Gość Opublikowano 6 Listopada 2019 #25 Opublikowano 6 Listopada 2019 Chyba jakaś bestia zaatakowała nasze forum, oby nie że wschodu...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.