gmaj22 Opublikowano 7 Listopada 2019 #26 Opublikowano 7 Listopada 2019 34 minuty temu, Aneta1057 napisał: Dziękuję Panu baaaardzo. Mamt zawór trójdrozny z ręcznym sterowaniem. Jeśli to ten zawór, który widać za "prawym-tylnym" narożnikiem zasobnika, to wygląda mi raczej na 3D termostatyczny. Najlepiej, gdyby autor/ka dała zdjęcie tego zaworu 3D. Jak pisze kol @Snurq grzech nie wykorzystać opcji obniżenia temperatury za mieszaczem po dogrzaniu pomieszczenia, skoro jest pokojówka oraz sterownik kotła obsługuje siłownik mieszacza.
gmaj22 Opublikowano 7 Listopada 2019 #28 Opublikowano 7 Listopada 2019 Ten 3D jest w funkcji rozdzielacza i dogrzewa powrót. Ale co innego mnie niepokoi. Jedyne zabezpieczenie kotła, jakie widzę to zawór bezpieczeństwa. Domyślam się, że naczynie otwarte znajduje się na pionie za 3D ( o ile w ogóle jest) Dopóki nie zostanie to wyjaśnione ODRADZAM przekręcania zaworu 3D w lewo, aby zamknąć pion. I ścigać tego, kto to zrobił, aby poprawił jak należy.
Aneta1057 Opublikowano 7 Listopada 2019 Autor #29 Opublikowano 7 Listopada 2019 Tak. Naczynie jest otwarte
Zbyszko125 Opublikowano 8 Listopada 2019 #30 Opublikowano 8 Listopada 2019 Oj .....sterowanie tym 3D to ...... Dziwi mnie dlaczego instalatorzy robią ludzi w balona, na dokładkę stwarza to niebezpieczeństwo utraty zdrowia a nawet życia. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Aneta1057 Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor #31 Opublikowano 16 Listopada 2019 Witam ponownie! Mam jeszcze pytanie jak zmniejszyć ilość spalanego paliwa przy tej instalacji którą mam. Czy regulator pokojowy w tym pomoże. Około 35 kg na dobę przy tych temp to za duzo.
Jozefg1 Opublikowano 16 Listopada 2019 #32 Opublikowano 16 Listopada 2019 Tylko 35kg? U mnie bez termostatu brał dwa worki czyli 50kg! :D Czym prędzej montuj termostat, najlepiej bezprzewodowy - łatwo dobrać mu najlepsze umiejscowienie w domu.
Aneta1057 Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor #33 Opublikowano 16 Listopada 2019 Czyli sterownik pokojowy?
Jozefg1 Opublikowano 16 Listopada 2019 #34 Opublikowano 16 Listopada 2019 Nie sterownik bo sterownik masz na piecu tylko termostat pokojowy. Przejrzałem temat od początku - moja rada: Anetko, zaproś jakiegoś człowieka który potrafi ustawić piec, sterownik i termostat pokojowy.... Najwyżej zapłacisz parę złotych które wrócą się bardzo szybko na zaoszczędzonym opale
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.