jez2000 Opublikowano 3 Listopada 2019 #1 Opublikowano 3 Listopada 2019 Cześć. Mam zamontowana pompe obiegowa marki Wita pompa wita. Nie wiem o cóż nią jest ale po kilku godzinach na 1 lub 2 buegu jakby się zatrzymywała. Chciałbym ją wymienić na coś współczesnego energooszczędnego takiego z regulacją co by się dostosowala automatycznie do tego jak głowice termostatyczne w grzejnikach się zamkną. Mam takie pytanie. Czy możecie polecić jakąś pompe? I czy te pompy maja zunifikowane wyprowadzenia tak że nie będzie problemu z montażem nowej?
ameno25 Opublikowano 3 Listopada 2019 #2 Opublikowano 3 Listopada 2019 Na tabliczce znamionowej pompy masz jej dane , odczytaj je i kup pompę o tych samych parametrach . Obecnie na rynku wiodące marki pomp to Wilo i Grundfolds , LPF ( wykupiony przez Grundfolds)
gmaj22 Opublikowano 3 Listopada 2019 #3 Opublikowano 3 Listopada 2019 LFP :) Długość montażowa 180 - to jest jeden z ważnych parametrów. Taką akurat ma większość pomp.
jez2000 Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor #4 Opublikowano 4 Listopada 2019 To myślę teraz czy dać Lfp experia czy Wilo. Co oznacza to 1/4 lub 1/6 przy po pach wilo? Oprócz długości to gwintu są te same chyba tak? Rozumie po opisach tych pomp że to są pompy które automatycznie dopasiwywuja obroty i moc do obciążenia. Która będzie lepsza?
Gonzo19 Opublikowano 4 Listopada 2019 #5 Opublikowano 4 Listopada 2019 polecam Wilo 3 minuty temu, jez2000 napisał: Co oznacza to 1/4 lub 1/6 przy po pach wilo? srednica 1 cal i 4m podnoszenia lub 1 cal i 6m podnoszenia, odpowiednik 25/40 lub 25/60 (to jedno i to samo, tylko inaczej zapisane
jez2000 Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor #6 Opublikowano 5 Listopada 2019 Mam jeszcze jedno pytanie. Czy pompy elektroniczne to samo co pompa adaptacyjne? Czy jak kupie zwykła elektroniczna to ona będzie dostosowywać moc w zależności od tego ile głowic jest otwartych?
gmaj22 Opublikowano 5 Listopada 2019 #7 Opublikowano 5 Listopada 2019 Nie, to nie jest to samo. Pompa elektroniczna to nowoczesny oszczędny samochód. Pompa adaptacyjna-to ten sam samochód, lecz ze skrzynią biegów automatyczną :)
jez2000 Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor #8 Opublikowano 5 Listopada 2019 Teraz mam tak że z grzejników szumi. Muszę biegać na dół i zmienić na niższy bieg. Więc pompa elektroniczna nie rozwiąże problemu, też ją będę musiał przełączać tyle że będzie zużywać mniej energii?
Jozefg1 Opublikowano 5 Listopada 2019 #9 Opublikowano 5 Listopada 2019 Nie . Pompa z funkcją autoadapt sama się reguluje pod instalację. Wiem bo mam taką zainstalowaną - Alpha2 autoadapt
Gonzo19 Opublikowano 5 Listopada 2019 #10 Opublikowano 5 Listopada 2019 elektroniczna bez autoadaptacji tez się dostosuje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.