Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie podłogowe nie działa dobrze

ZywiecZdroj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 5.11.2019 o 21:24, gmaj22 napisał:

Prawdę Waść powiadasz :)

ameno25.png.7421c573c991390fcf032a0e94bec147.png

1/ przy suficie? Albo w dłoni :)

2/ przy podłodze?

U mnie temp podłogi mierzona pirometrem 24 *, natomiast sufit 22*. Czy to świadczy, że ciepło spiernicza mi przez strop?

Opublikowano

Żeby sprawdzić, czy i którędy spiernicza, musiałbyś mierzyć od zewnątrz :)

Opublikowano
2 godziny temu, aikon91 napisał:

U mnie temp podłogi mierzona pirometrem 24 *, natomiast sufit 22*. Czy to świadczy, że ciepło spiernicza mi przez strop?

A masz podłogówke

Opublikowano

Tak, całość mam w podłogówce

Opublikowano

no to co jest dziwnego w tym ze podłoga czyli grzejnik , żródło ciepła , ma wyzszą temperaturę od sufitu ?

Opublikowano

W sumie... fakt. Liczyłem, że ciepłe powietrze zawsze będzie na samej górze.

Opublikowano

Ale Ty nie mierzysz pirometrem temperatury powietrza, tylko temperaturę powierzchni "przegrody budowlanej"

Opublikowano

I włąśnie po to znalazłem to forum, żeby się czegoś nauczyć i rozwiać wątpliwości ;)

Opublikowano

Panowie może  trzeba by sie zastanowić jak to powietrze sie ogrzewa ,  przy grzejniku  gdzie czesto may nawet 60* powietrze jest na tyle  rozszerzone   i zarazem lzejsze ze unosi sie ku górze , wypychając z tamtąd zimniejsze masy powietrza które idą ku dołowi i znów sie ogrzewają i tak w kółko 

Temp podłogi nie nagrzeje powietrza aż tak by uniosło sie te 3 m do góry , bo nie dość ze nie bedzie na tyle podgzane to po drodze  sie schłodzi 

Opublikowano

Magiczne słowa: konwekcja i promieniowanie. Przewodzenie możemy sobie już darować :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.