robert1991 Opublikowano 27 Października 2019 #1 Opublikowano 27 Października 2019 Witam Na wiosnę chce zamontować piec Defro Hg 25 współpracujący z buforem. Z bufora zasilana będzie wężownica w zasobniku CWU oraz instalacja grzejnikowa CO. Montaż instalacji wykona dobry instalator, ale jak wiadomo mało ludzi ma styczność z buforami. Proszę więc o radę w jaki sposób podłączyć zasilania oraz odbiory z bufora. Przygotowałem 3 rysunki, na każdym z nich jest innych sposób zasilania oraz rozbioru ciepła. Najbardziej odpowiada mi sposób z rysunku nr 2, ale nie wiem czy jest to prawidłowe rozwiązanie, oraz w jaki sposób rozwiązać odpowietrzenie - czy można dać trójnik i na jednej odnodze odpowietrznik? W tym sposobie cały potencjał bufora zostałby wykorzystany. Proszę o opinie który sposób jest waszym zdaniem najlepszy.
sambor Opublikowano 27 Października 2019 #2 Opublikowano 27 Października 2019 Jest jeszcze co najmniej czwarty sposób, którego nie pokazałeś i on będzie najlepszy.
robert1991 Opublikowano 27 Października 2019 Autor #3 Opublikowano 27 Października 2019 Ten z podłączeniem CWU przed buforem?, ale wtedy jeśli dobrze rozumiem CWU grzeje się podczas pracy kotła, a mi zależy aby palić latem rzadziej...
sambor Opublikowano 28 Października 2019 #4 Opublikowano 28 Października 2019 Grzanie CW może być z bufora układ taki jak na rys
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.