waldez Opublikowano 23 Października 2019 #1 Opublikowano 23 Października 2019 Dzień dobry, proszę o sprawdzenie i o ewentualną korektę połączeniu układów pieca na gaz z kotłem na koks. W tej chwili mam sytuację na rysunku nr 1, wybierając czym chcę grzać, mam zabawę z zaworami 1,2,3,4,5. Jak na koks otwieram 1,2,5, a zamykam 3 i 4, jak na gaz to na odwrót. Chcę to połączyć przez wymiennik aby się przestać bawić zaworami. Kwestię sterowania pompami i piecami mam już w miarę ogarniętą. Pytanie o poprawność połączeń wodnych, umiejscowienie pompy w układzie zamkniętym, czy zawory 1-kierunkowe są potrzebne, czy można je pominąć, oraz naczynie przeponowe dodatkowe, czy dawać, czy to z pieca gazowego wystarczy. Gaz to termet kondensacyjny dwufunkcyjny, koks zębiec wenus 15kW. Pozdrawiam, Waldek. PS. Kocioł już mam ze trzy lata, piec nowy bo stary już szwankował i był używany tylko do c.w.u
sambor Opublikowano 23 Października 2019 #2 Opublikowano 23 Października 2019 Po kiego grzyba ci ten wymiennik - praktycznie 100% kotłów żeliwnych może pracować w układzie zamkniętym , więc zamknij całość instalacji CO.
waldez Opublikowano 24 Października 2019 Autor #3 Opublikowano 24 Października 2019 Ten zębiec to zasypowy, a i w instrukcji napisali, że do systemu otwartego. Dla bezpieczeństwa jak się przytnie miarkownik (honeywell), to wolał bym dużej bomby nie robić. Dochodzi tylko koszt 2mb rur, pompy, wymiennika i zaworów, robocizna piwo. Tak więc prosił bym o weryfikację. Pozdrawiam, Waldek.
sambor Opublikowano 24 Października 2019 #4 Opublikowano 24 Października 2019 Jak ma być wymiennik to ten dolny schemat jest prawidłowy, dodatkowe naczynie przeponowe po stronie zamkniętej daj ok 24l przy wymienniku, kocioł ma własne.
gmaj22 Opublikowano 24 Października 2019 #5 Opublikowano 24 Października 2019 Ten dolny na pewno bezpieczniejszy, bo aż ciarki po grzbiecie przechodzą na widok zaworów #1 i #5 po drodze do naczynia na górnym. Niepotrzebny jest też zawór różnicowy nad Zębcem. Natomiast wskazany zawór zwrotny na wyjściu z wymiennika - tam, gdzie narysowana strzałka. Chodzi o to, aby pompa kotła gazowego nie ganiała wody przez wymiennik.
waldez Opublikowano 24 Października 2019 Autor #6 Opublikowano 24 Października 2019 Dziękuję, zawory 1, 5, 2 miałem otwarte jak ganiał koksowy. Czyli zaworu zwrotnego na wyjściu z gazowego nie dawać?, czy kocioł ma zawór zwrotny wbudowany? Pozdrawiam, Waldek.
Gość Digitrax Opublikowano 24 Października 2019 #7 Opublikowano 24 Października 2019 Bypass pompy w obiegu kotła jest zbędny. Pamiętaj by przed pompami dać filtry siatkowe skierowane sitkiem do dołu.
tommy07 Opublikowano 24 Października 2019 #8 Opublikowano 24 Października 2019 Kurcze , ponad 20 lat miałem zębca w domu 2 sztuki to były one stalowe , żeliwne były tylko drzwiczki i ruchomy ruszt ten Wenus to zwykły blaszak ale Zębiec od zawsze wypisywał w dtr że paliwo podstawowe to koks i węgiel.
gmaj22 Opublikowano 25 Października 2019 #9 Opublikowano 25 Października 2019 20 godzin temu, waldez napisał: Czyli zaworu zwrotnego na wyjściu z gazowego nie dawać?, czy kocioł ma zawór zwrotny wbudowany? To już musisz zobaczyć w specyfikacji kotła. Czy i jakie zawory tam są; zwrotne, przełączające, jaka pompa...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.