Cloner Opublikowano 15 Października 2019 #1 Opublikowano 15 Października 2019 To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich użytkowników. Posiadam od niedawna kocioł Viessmann Vitodens 200 ze sterowaniem pogodowym i zewnętrznym czujnikiem temperatury. Steruję on ogrzewaniem podłogowym w całym domu na jednym obiegu. Ustawiłem z instalatorem krzywą grzewczą, kilka razy była modyfikowana i niby wszystko jest ok... ale ustawiając na kotle temperaturę komfortową w pomieszczeniach np. 21 skąd kocioł wie bez czujnika/termostatu pokojowego czy rzeczywiście jest już 21 i ma wyłączyć palnik czy trzeba jeszcze dogrzać bo jest 19? Kocioł zamontowany jest w kotłowni w piwnicy i przecież nie wie nic o temperaturze w pomieszczeniach u góry. Instalator mówi że tak ma być, a ja myślę zupełnie inaczej. Raz w domu mam 19stopni, raz 22 ( jak jest ciepło na dworze) Czarę goryczy przelał fakt, że dzisiaj mając 19 stopni na dworze kocioł się włączył i grzeje do 23stopni. Jakby był regulator pokojowy z ustawioną temperaturą na 21 stopni, to kocioł nie ma prawa się wtedy włączyć i jest oszczędniejszy. Wcześniej miałem ogrzewanie grzejnikowe z regulatorem pokojowym i właśnie tak było. Mam rację czy nie? Proszę o poradę i ewentualne wytłumaczenie zagadnienia.
gbbsoft Opublikowano 15 Października 2019 #2 Opublikowano 15 Października 2019 W "lepszych" systemach umieszcza się czujnik w jednym z pomieszczeń ("pomieszczenie wzorcowe"), którego zadaniem właśnie jest weryfikacja, czy ustawieniona w tym pomieszczeniu temperatura jest realizowana. Różnica w temperaturach (temperatura ustawiona a temperatura zmierzona) jest mnożona przez parametr "wpływ pomieszczenia" i o tyle jest przesuwana krzywa grzewcza. Dzięki temu sytuacje takie jak: silny wiatr oraz mocne słońce mogą mieć aktywny wpływ na dynamiczne przesunięcie krzywej grzewczej.
sambor Opublikowano 15 Października 2019 #3 Opublikowano 15 Października 2019 28 minut temu, Cloner napisał: skąd kocioł wie bez czujnika/termostatu pokojowego czy rzeczywiście jest już 21 i ma wyłączyć palnik czy trzeba jeszcze dogrzać bo jest 19? Kocioł zamontowany jest w kotłowni w piwnicy i przecież nie wie nic o temperaturze w pomieszczeniach u góry. Jakbyś miał projekt i prawidłowe ustawienie automatyki to kocioł by wiedział kiedy grzać. Czujnik pokojowy to proteza, nie zapominaj że podłogówka ma dużą bezwładność - opóźnienie reakcji to nawet 3-5h zależnie od grubości wylewki. U mnie 160m2 podłogówki jest sterowane tyko czujnikiem pogodowym ( zewnętrznym) i mam 21-22 C cały czas, na czasem więcej jak słońce przygrzeje.
Cloner Opublikowano 15 Października 2019 Autor #4 Opublikowano 15 Października 2019 40 minut temu, gbbsoft napisał: W "lepszych" systemach umieszcza się czujnik w jednym z pomieszczeń ("pomieszczenie wzorcowe"), którego zadaniem właśnie jest weryfikacja, czy ustawieniona w tym pomieszczeniu temperatura jest realizowana. Czy mogę dołożyć sam czujnik podłączony do kotła i umieści go np. w salonie? 29 minut temu, sambor napisał: Jakbyś miał projekt i prawidłowe ustawienie automatyki to kocioł by wiedział kiedy grzać. U mnie 160m2 podłogówki jest sterowane tyko czujnikiem pogodowym ( zewnętrznym) i mam 21-22 C cały czas, na czasem więcej jak słońce przygrzeje. Instalator który montował mi kotłownie jest doświadczonym pracownikiem Viessmanna i twierdzi że automatyka jest prawidłowo ustawiona. Ja najbardziej chciałbym uniknąć sytuacji takiej jak dzisiaj czyli ustawione w automatyce kotła żądana temperatura 21 stopni, na dworze 19stopni na plusie, a kocioł się załącza i dogrzewa pomieszczenia do 22-23 stopni. Tego chciałbym uniknąć, czyli bezsensownego włączenia się kotła kiedy nie ma takiej potrzeby. Powtórzę pytanie - czy jakbym miał zainstalowany sterownik pokojowy lub czujnik (jak napisał gbbsoft) z ustawioną temperaturą 21 stopni to czy uniknąłbym bezsensownego włączania się kotła, co za tym idzie bezsensownie straconych pieniędzy na gaz oraz zbyt wysokiej temperatury w domu?
sambor Opublikowano 15 Października 2019 #5 Opublikowano 15 Października 2019 Doświadczony pracownik ,ale tylko od kotła, a podłogę czy grzejniki trzeba policzyć i poustawiać, Ale między nami to on niezbyt doświadczony, jak kocioł grzeje przy +19C na dworze. U mnie Wolf się włącza jak na dworze jest +6C przez min 3h.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.