Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawory termostatyczne zapowietrzają CO?

alfiorz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam instalację miedzianą z aluminiowymi grzejnikami 15 sztuk z czego 8 na dole i 7 na górze zamknięte na 1 na termostatach bo góra niewykończona, dodatkowo dwa grzejniki w piwnicy stare żeliwne odcięte. Instalacja prosta z zaworem 4D sterownym pogodówką i sterownikiem pokojowym umiejscowionym w najzimniejszym i największym pokoju generalnie działa wyśmienicie. Problem jest po założeniu termostatów na kaloryfery na parterze i na piętrze. Bez termostatów instalacja cicha i nie słychać jej pracy w ogóle. Włączyłem pompe elektroniczną żeby instalacja pochodziła jeden dzień cała po czym odpowietrzyłem kaloryfery uzupełniłem ubytek wody i ponownie właczyłem pompe. Wszystko było okej nic nie szumiało, kapało, brak jakich kolwiek dźwięków z instalacji więc zamontowałem termostaty na górze i dałem je na 1, a na dole ustawiłem na interesującą temperature zadaną. Instalacja chodziła znowu drugi dzień i wszystko okej. Wyłączyłem ogrzewanie w dzień i załączyłem na noc po czym zaczęło już szumieć i trochę przelewać przed kaloryferami. Na kolejny dzień wieczorem znowu włączyłem instalacje i już chlupotało, szumiało przelewało generalnie porażka. Zdjąłem termostaty i nagle w grzejnikach zaczęło strzelać i mocno się przelewać wyglądało to jakby wszystko było znowu zapowietrzone albo bez wody. Odpowietrzyłem znowu instalacje, uzupełniłem wode i zostawiłem sam parter bez termostatów a gore skręconą na 1 i od tego czasu pompa elektroniczna ustawiła 8-10W i instalacja się wyciszyła, brak dziwnych odgłosów, kompletna cisza.  Przy założonych termostatach pompa chodzi na wyższych parametrach w granicach 15-30W i po odkręceniu jakiegoś grzejnika na 5 czyli maks w tym przypadku zaczyna mocno szumieć czasem przelewać a po zdjęciu termostatu tragicznie głośno. Co może być przyczyną takiego zachowania instalacji? Od razu mówię, że nie dam rady rozrysować schematu instalacji ponieważ nie widzę rur. 

Opublikowano

Normalka - odpowietrzaj do skutku.

Ja u siebie odpowietrzałem chyba z tydzień!

Opublikowano

Niestety nic to nie daje. W zeszłym sezonie walczyłem co drugi dzień z odpowietrzaniem i nic dalej to samo. Wykluczam powstawanie wodoru bo jednak złączki przed kaloryferami z innego materiału. 

Opublikowano

Może być za mały przepływ i woda na kotle zaczyna wrzeć

Opublikowano

Często gdy zawór 4D otwiera się powyżej 50% to przez pompe przelatują bąbelki i cisza jest potem przy zaworze. W całej instalacji tylko około 150 litrów z czego w kotle jest 30 tylko. 

Opublikowano

Zrób próbę: zmniejsz moc kotła i zobacz co się będzie działo.

Za oknem stosunkowo ciepło jeszcze wystarczy minimum mocy

Opublikowano

Palnik działa z mocą 5/7/10kw i sam dobiera moc. Jednak kocioł jak złapie temp. to  szybko dochodzi do zadanej i  pauza o histereze. Włączam grzanie tylko na noc gdzieś ok.22 i rano wyłączam. 

Opublikowano
41 minut temu, alfiorz napisał:

zamontowałem termostaty na górze i dałem je na 1,

Wróciłem do postu nr1

Ustaw wszystkie zawory na 3 czyli na 20*C  , 1 oznacza 12*C -  więc grzejniki masz zamknięte przy temperaturze pokojowej i pompa przepycha wodę "na siłę".

Nie dziwota że hałasuje!

Opublikowano

Może Alpha2 autoadapt?   

Ustaw ją w pozycję autoadapt i wszystkie termoregulatory na grzejnikach  na 3 + jedna kropka

Poobserwuj  przez dobę co się będzie działo.  Układ musi się ustabilizować

PS. A myślałem że tylko ja przez to przechodziłem.   :D

Opublikowano

Inna pompa ale dziala tak samo i generalnie na każdym biegu z pośród 12 dostępnych opcji sama reguluje zawsze. Bez zaworów się ustabilizowało wczoraj i nic nie było dzisiaj zobacze  ale nie wiem czy więcej opału nie pójdzie bez termostatów. 

Opublikowano

Dobra - to koniec mojej 'mądrości" w temacie... :D  Może ktoś inny coś więcej poradzi

Nie wiadomo nic o instalacji, co ogrzewa typ pompy to tajemnica - bądź tu mądry i pisz wiersze

Zacznij od uzupełnienia profilu

Opublikowano

No właśnie, pompa adaptacyjna mało znanej firmy ibo spełnia swoją rolę i moduluje moca. Jednak dalej nie wiem czemu taki efekt chlupania i przelewania po zamontowaniu termostatow. Instalacja w miedzi przygotowana pod grawitacje i działa bo sprawdzałem także zrobiona dobrze. 

Opublikowano

Kolejny wieczór bez głowic termostatycznych i problemu chlupania nie ma. Pompa ustawiła 9W i tak chodzi przez cały czas. Ciekawe tylko jak to się ma do spalania i czy termostaty faktycznie coś dadzą oszczedności jeżeli pilnuje pogodówka z pokojówką. 

Opublikowano

A nie możesz założyć odpowietrzników automatycznych, choć na tych grzejnikach, które najszybciej się zapowietrzają. To powinno rozwiązać problem.

Jeśli jest chlupotanie w grzejnikach, to są zapowietrzone i to nie głowice są tego przyczyną. A nie masz czasem założonego jakiegoś odpowietrznika przed pompą?

Opublikowano

jak chcesz odpowietrzyć instalacje, to najpierw pozdejmuj wszystkie głowice termostatyczne z grzejników.

W dniu 23.09.2019 o 21:02, alfiorz napisał:

Pompa ustawiła 9W i tak chodzi przez cały czas.

czyli masz bardzo duże opory przepływu

Wyłącz ta autoadaptację i ustaw pierwszy albo drugi bieg pompy dla trybu grzejnika.

w tym trybie jak wzrosną opory poprzez np. zamknięcie zaworu przez głowicę, to moc spadnie.

Opublikowano
22 minuty temu, Gonzo19 napisał:

czyli masz bardzo duże opory przepływu

Czy wtedy pompa nie ustawiłaby np. 4 W? 

Opublikowano

Nie. @alfiorz ma IBO, a one zaczynają od max mocy 20-40W. Minimum osiągają ok 5W przy zerowym przepływie.  Mam takie dwie i żałuję jak diabli, że je kupiłem.  Polaszczylem się na stowke  od sztuki. Trzecią mamWilo i to zupełnie inna praca. 

Opublikowano

Panowie zaskoczę was ale odpowietrzniki automatyczne miałem na każdym grzejniku i efekt był taki, że dwa żeberka od strony odpowietrznika były wyraźnie zimne od reszty i nie odpowietrzały prawidłowo. Po włożeniu igły w otwór przez który ucieka powietrze najpierw syczało dopiero później leciała woda także marnie to działa. Po założeniu z powrotem tradycyjnych efekt taki że grzejnik ciepły od początku do końca. Zawsze zdejmowałem głowice do odpowietrzenia.  

Przed pompą nie mam żadnych odpowietrzników. 

Gonzo19 mylisz się.

Moja pompa ibo działa całkiem inaczej niż mówisz bo po uruchomieniu startuje od 0W i stopniowo powoli wzrasta. Mam włączony pierwszy bieg pompy ale pompa tak dobiera sobie sama obciążenie w zależności od potrzeb w zakresie pierwszego biegu w tym wypadku od 5W-12W Zwróć uwagę, że są dwa rodzaje tych pomp i ja mam nowszą. 

Gmaj22

Pompa bez głowic pracuje na 8-9W, a po założeniu głowic efekt jest taki, że zaczyna działać na 15-20W bo ma właśnie wtedy opory w instalacji w postaci w połowie otwartych bądź prawie całkiem zamkniętych głowic i zwiększa obciążenie żeby przepchać wodę przez małą szczelinę jaką zostawia głowica. Po zamknięciu głowicy obciążenie spada. 

Dodatkowo mam ściągnięte głowice i testuje sterowanie pogodowe i na razie się sprawdza dobrze, cisza spokój i brak jakichkolwiek dźwięków pochodzących z instalacji. Ciekawe tylko czy spalę tyle samo opału co z głowicami bo na grzejniki idzie mniejsza temperatura teraz. 

Opublikowano
W dniu 23.09.2019 o 13:15, alfiorz napisał:

Wyłączyłem ogrzewanie w dzień i załączyłem na noc po czym zaczęło już szumieć i trochę przelewać przed kaloryferami. Na kolejny dzień wieczorem znowu włączyłem instalacje i już chlupotało, szumiało przelewało generalnie porażka. 

W rurach jest powietrze i przechodzi do grzejnika, więc Ci chlupie/ przelewa. 

Zapowietrzona instalacja. 

Opublikowano
W dniu 23.09.2019 o 13:15, alfiorz napisał:

Przy założonych termostatach pompa chodzi na wyższych parametrach w granicach 15-30W 

Tu masz odpowiedź na swoje drugie pytanie. 

A to, że z odpowietrznika leci woda, to normalne zjawisko jeżeli nie ma w nim powietrza, ale nie oznacza, że ono za jakiś czas się tam nie znajdzie, ponieważ ( i tu wrócę do pierwszego pytania), pompa przy zakręconym termostacie na 1 zaczyna pracę z większą mocą i zaczyna przepychać powietrze do grzejnika, więc słychać przelewanie/ chlupanie. Gdyby w rurach zasilających grzejniki nie było powietrza, to tego zjawiaska by nie było. O ile jest mowa o chlupaniu /przelewaniu, a nie ze coś szumi... Szumieć może, gdyż jest ciśnienie, a zakręcony termostat na 1 temu sprzyja. 

Mam podobną sytuację u siebie jeżeli musze spuścić wodę z instalacji, ale ogarnąłem jak to zrobić.. 

Masz bańki powietrza w rurach, a nie w grzejnikach. 

Opublikowano

Dobra, sprawa kolejna jeżeli powietrze byłoby w rurach przed grzejnikami to jak bym napełnił grzejniki wodą? Wiem, że wystarczy cząstka mała i już są problemy ale jeżeli uruchomiłem cała instalacje bez głowic działała 24h po czym stanęła na 24h to powietrze powinno zebrać się w najwyższym punkcie i wylecieć przez odpowietrzniki automatyczne, a w grzejnikach przez odpowietrzniki ręczne. Instalacja jest przygotowana pod grawitację, którą sprawdzałem i działa. Do instalacji mam wpięty kocioł gazowy, połączenie prawidłowe zgodne ze sztuką i w kotle pompa zabudowana w środku jest na powrocie i po uruchomieniu tej pompy na 45W w instalacji cisza/brak przelewania/chlupania. Magia po prostu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.