Ciapaty94 Opublikowano 21 Września 2019 #1 Opublikowano 21 Września 2019 L Witam posiadam piec Termo tych c19 z podajnikiem. Używam ekogroszku. Sterownik termo tech st-80. Domek 60mkw. Spałam około 5 worków tygodniowo tzn 125kg. Myśle ze to jest zdecydowanie za dużo. W popielniku znajduje niedopalony wegiel i spieki. Ustawienia temp zadana 50 stopni moc nadmuchu 50% klapka odtwarza na 70-80% histereza temperatury 3 stopnie czas podawania 10sec (minimum) czas przerwy podawani 99sec ( maksimum ) czas przerwy podtrzymania 20 minut czy mam prawidłowo ustawiony piec i czy prawidłowa ilość jest spalanego węgla. EkogrosZek zamawiałem dobry. Powiedziano mk ze powyżej 26kj.
FAFAŁ Opublikowano 21 Września 2019 #2 Opublikowano 21 Września 2019 Spieki świadczą o zbyt dużym powietrzu . Niedopalki mogą sugerować zbyt krótka przerwę pomiędzy podawaniem . Spróbuj zmniejszyc czas podawania ,jeśli 10 to najmniejszy czas to zwieksz czas przerwy na 110 . Jak by zaczęło się niedopalkow robic mniej to zwiększaj ten czas już bardziej stopniowo po +2 sekundy. Opanuj najpierw niedopalony węgiel a później zmniejszaj dmuchawe . Jaki tam jest palnik ? Jesli retorta to trzeba sprawdzić szczelność i spasowanie całego palnika . Zużycie no troszkę duże i to może sugerować lewe powietrze .więc proponował bym zaczas od przeglądu palnika.
Gość Visitor1230 Opublikowano 21 Września 2019 #3 Opublikowano 21 Września 2019 Uzupelnij profil. Po dziesiatym poscie nikomu nie bedzie sie chcialo wracac do poczatku zeby sie zorientowac co grzejesz i co masz w kotlowni.Dom ocieplony? Jak jest ustawiony wentylator? I wrzuc foty tego co laduje w popielniku. I palnika w trakcie pracy. Jaka masz instalacje. Masz za duza dawke paliwa na raz. Ustaw 5 sek ( ile mozna najmniej?) a przerwe powiedzmy 50 do 90 sek. I odpowiednio nadmuch. Tak zeby kopiec utrzymywal sie 3-5 cm powyzej korony palnika, nie biorac pod uwage popiolu na niej zalegajacego. Generalnie spieki to za duza temperatura w zlozu. Niedopaly sugeruja za mala przerwe. Paliwo nie zdazy sie dopalic na palniku. Przy obecnej aurze nie powinienes spalic wiecej niz 5-7 kg na dobe. Ale tu potrzebne bylaby obecnosc mieszuacza sterowanego pogodowo. Zadana na kotle 50 stopni to produkcja sadzy ( marnowanie wegla) i powolna agonia kotla. Edit: Wlasnie widze w instrukcji, ze czas podawania minimalny to 10 sek. do d... y taki sterownik. Jak poprzednik stwierdzil nalezy wydluzyc przerwe. Ale sie nie da bo 99 sek to max. W swoim starym Klimoszu podawanie mialem 5 sek. a z przerwa dochodzilem do 120-140 sek. Odpowiednoi dorekulowujac nadmuch pozbylem sie problemow z silnie spiekajacym weglem. Jak zmniejszysz nadmuch to spiekow bedzie mniej ale za to wiecej niedopalow. Ten sterownik nie nadaje sie do taego wegla.
FAFAŁ Opublikowano 21 Września 2019 #4 Opublikowano 21 Września 2019 @Visitor1230 dobrze że to doczytales hihi ja mam ten ster w piwnicy :) . Hmm zmiana stera ? Raczej tak . Mój stary lider był bardziej elastyczny :))
Gość Visitor1230 Opublikowano 21 Września 2019 #5 Opublikowano 21 Września 2019 Ja mialem Geco. To byl dopiero hmm… prostak. A wkurzalo mnie ze czas podawania min to 5 sek.
Gość berthold61 Opublikowano 22 Września 2019 #6 Opublikowano 22 Września 2019 Ale ani słowa nie ma jaki palnik ? ja na moim palniku mam mieć 18sek podawania na 42 sek przerwy a mam 6 sek podawania na 35 sek przerwy natomiast min podawanie musiałem z fabrycznych 2 sek zmniejszyć do 1,5 sek tak że wszystko się da ustawić tylko powoli.
Ciapaty94 Opublikowano 22 Września 2019 Autor #7 Opublikowano 22 Września 2019 Podsyłam zdjęcia tego co wybieram z pieca. Jeśli wymienić sterownik to jaki polecacie żeby zamontować do mojego piec
eliks Opublikowano 22 Września 2019 #8 Opublikowano 22 Września 2019 Sterownik SKZP-02 i "będzie pan zadowolony."
FAFAŁ Opublikowano 22 Września 2019 #9 Opublikowano 22 Września 2019 Wszystko co ma większą możliwość regulacji . A jak chcesz inwestować już większe pieniądze to skzp :). Zrób kilka fotek tego płomienia w większych odstępach czasowych . Wygląda mi ze jest w srśrodk ale coś mi na prawo ucieka. Jeśli nie masz kasy spróbuj wsypac jakis mniej kaloryczny węgiel . Może być bartex rubin , na spiekanie go można użyć wapna budowlanego .
Gość Visitor1230 Opublikowano 22 Września 2019 #10 Opublikowano 22 Września 2019 Na razie wyrzucasz 20 - 30 % wegla z popiolem. SKZP to swietny sterownik. Ale skonfigurowac w nim wszystko od nowa nie bedzie prosto. Pytalem o instalacje, mieszacze itd. Bo ilosc spalonego wegla to nie tylko kociol.
Ciapaty94 Opublikowano 22 Września 2019 Autor #11 Opublikowano 22 Września 2019 Instalacje mam tylko do c.o, wodę podgrzewam bojlerem elektrycznym. Podrzucam dodatkowe foty . A czy jesteście mi w stanie polecić jakiś tańczy sterownik z racji ze domek w będzie mi służył maksymalnie na 2 lata i się przeprowadzam i nie chciałbym inwestować w sterownik wysokiej klasy. Czy znajdzie się może sterownik do 300 zł.
FAFAŁ Opublikowano 22 Września 2019 #12 Opublikowano 22 Września 2019 Może to mi się tak wydaje . Spójrzcie na trzecie foto . Wygląda tak jak by pod tym talerzem były przedmuchy .najwięcej z prawej strony tam gdzie są niedopalki . Ja bym ten palnik rozebral I uszczelnil . Po tym może się okazac że ten sterownik da rady . Aaa czy tylko na prawej stronie zbierają się niedopalki czy obserwujesz je raczej po całości ?
Gość Visitor1230 Opublikowano 22 Września 2019 #13 Opublikowano 22 Września 2019 I tu moze pies byc pogrzebany. Najpierw uszczelnij korone. Po tej operacji zmniejsz nadmuch bo spieki beda jak kalafiory. Po tej operacji palnik od nowa do ustawienia. Silikon 1200°C http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/
gilal Opublikowano 22 Września 2019 #14 Opublikowano 22 Września 2019 Jak byk korona przepuszcza. Tak jak piszą koledzy wyżej potem myśleć co dalej. Pozdrawiam
Gość Visitor1230 Opublikowano 22 Września 2019 #15 Opublikowano 22 Września 2019 A tak wogole w popielniku za bardzo spiekow nie widac. Przewaza niedopal.
Ciapaty94 Opublikowano 22 Września 2019 Autor #16 Opublikowano 22 Września 2019 Jutro pojadę do marketu kupić Sylikon, rozbiorę i uszczelnię. Wrzucę foty z operacji i na nowo rozpale.
FAFAŁ Opublikowano 22 Września 2019 #17 Opublikowano 22 Września 2019 Poskladaj to najpierw na sucho . Sprawdz co gdzie i jak ma dolegac . Później silikon dużo silikonu . I czas niech wyschnie . Nie spiesz się to będzie dobrze :-)
Ciapaty94 Opublikowano 22 Września 2019 Autor #18 Opublikowano 22 Września 2019 ZDJĘCIE zrobiłem od spodu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.