Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Delta ekopell na pellet wygasa po skończeniu grzania CWU

Marrr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moje pytanie dotyczy pieca Defro Delta ekopell na pellet, wszystko mam z grubsza ogarnięte denerwuje mnie tylko jedna rzecz, wygląda to tak: niezależnie od trybu pompy równolegle lub priorytet bojlera, kocioł gdy kończy grzać CWU wygasa i się na nowo rozpala spowodowane to jest osiągnięciem temperatury +5 od temp zadanej , tj. gdy mam ustawioną na 65 stopni gdy kończy grzać CWU piec zazwyczaj wchodzi w podtrzymanie (bo ciepły powrot) dobija do 70 stopni wygasa i na nowo rozpala, próbowałem zmniejszyć podtrzymanie ale nie tędy droga bo zdarza się że wygasa w podtrzymaniu, podejrzewam że jest to zabezpieczenie te 5 stopni więcej od temp zadanej i nigdzie chyba nie można tego zmienic, nie znalazłem takich ustawień. Dobrze by było gdyby no temp wzrosła do 72-74 stopni i powoli spadal w podtrzymaniu a jest tak że tylko przekroczy o 5 stopni to wygasa i póki się na nowo rozpali trochę stygnie, zapewne jest to zapisane na sztywno w sofcie i tylko tech może to zmienić, sądzę że mogło to by być minimum 10 stopni roznicy, ktoś miał podobnie?

Opublikowano

To podnieś zadaną wyżej.

Po osiągnięciu zadanej na kotle (+5°) palnik się wygasza czy stoi w podtrzymaniu?

Opublikowano
23 minuty temu, gilal napisał:

To podnieś zadaną wyżej.

Po osiągnięciu zadanej na kotle (+5°) palnik się wygasza czy stoi w podtrzymaniu?

Chodzi o to że wygasza

Opublikowano

I tak ma być. Ustaw wyższą zadaną kotla i dobierz histereze kotla.

Palnik dogrzeje do zadanej i wygasi się, a potem zacznie się rozpalać jak spadnie temp. o zadaną histereze kotła

Gość Visitor1230
Opublikowano

Kociol ma ustawiona zadana temp 65 stopni. Pid ogranicza moc grzejac dalej do 70 i sie wygasza. To nor,malne. Ustaw histereza kotla na 10 lub 15 stopni. przy 70 kociol sie wygasi a ponownie rozpali przy 55 lub 50. Jezeli kociol nie bedzie sie w takim trybie rozpalal co 15 min to podtrzymanie mozna wylaczyc.

Opublikowano

Palę bez PID, nie ma podtrzymania w trybie PID, chodzi o to że jak skończy grzać CWU temp skacze o te 5 stopni i wygasa, lepiej by było gdyby bez gaszenia zaczął grzać CO i nie tracił bez sensu temperatury na postoje i czyszczenie, czasami uda się że temp dobija np do 69 i powoli maleje grzejąc CO ale zazwyczaj dobija do 70 i następuje wygaszanie

Gość Visitor1230
Opublikowano

Dobra bo czegos nie lapie. Grzejesz juz CO czy tylko CWU? Jak czesto kociol sie uruchamia i jak dlugo stoi?

Opublikowano

To nie ma znaczenia, chodzi o sterownik czy da się zrobić żeby bez wygaszania pracował dalej jak pracuje gdy przekroczy temp zadaną +5, gdy grzeje cwu to wiadomo że jak nagrzeje to się wygasza, chodzi mi o tryb pompy równolegle lub priorytet bojlera

Opublikowano

Nie znam twojego sterownika ale musi być modulacja tak dobrana żeby palnik z mocą zwalniał wcześniej przed temperaturą zadaną kotła ,oraz moc minimalna musi być tak dobrana żeby nie powodowała dalszego wzrostu temperatury a powolny spadek , oczywiście jak nie ma zapotrzebowania na ciepło to kocioł i tak przekroczy te 5stopni i się wygasi , jak pytasz czy można te 5 stopni ponad zadaną zwiększyć to nie to jest wartość stała .

Gość Visitor1230
Opublikowano

Tu trzeba byloby pogrzebac w ustawieniach fuzzy logic. Parametry A, B i C. Ale do tego pewnie bez specjalnych kodow nie bedzie dostepu.

Opublikowano

Za szybsze schodzenie z mocy palnika odpowiada parametr B - więc trzeba go zwiększyć o np. 2 czyli jak jest załóżmy  8 to  +2   , zaś , żeby kocioł się szybciej podnosił to należy parametr A zmniejszać np jak jest 15 to np na 10.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.