Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Fuzzy logic

rogeros66

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam może mnie ktoś oświecić jak działa funkcja fuzzy logic ?sterownik plum Eco Max 910r1 ,wiem ze moduluje mocą ale czy trzeba coś ustawiać?czy on reguluje też dawkę węgla?z gory dzieki.

Opublikowano

Wszystko reguluje dawkę paliwa powietrze i moc palnika.

TAK to tzw, pid. Polecam przeczytać instrukcję sterownika.

Opublikowano

Czyli nic tam nie ustawiać fuzzy funkcja on i to wszystko?

Opublikowano

Sterownik posiada 2 tryby pracy. Standard i Fuzzy Logic.

W trybie Standard ustawiamy parametry ( moc, czas podawania, nadmuch) dla 3 progów mocy, których sterownik używa pracując w tym trybie. 

1 próg mocy to moc minimalna (30 %)

2 próg to moc pośrednia (50%)

3 to moc maksymalna (100 %)

W trybie standard sterownik używa tych trzech trybów mocy, przechodząc między nimi za pomocą określonych przed użytkownika histerez przejścia z jednej mocy na drugą

Tryb Fuzzy Logic bazuje na ustawieniach trybu Standard, tylko płynnie moduluje mocą. Dąży do tego by jak najszybciej dojść do temperatury zadanej, następnie, modulując mocą stara się tą zadaną temperaturę utrzymać. 

Tak więc, żeby tryb Fuzzy Logic działał prawidłowo, trzeba najpierw użyć i ustawić wszystkie parametry w trybie standard.

To tak w dużym skrócie...

Opublikowano

Benton a czy tryb standard nie jest ustawiony już fabrycznie?wiec na tej podstawie chodzi fl.czy kociol w tym trybie ma chodzić cały czas w okolicy zadanej?

Opublikowano

Generalnie to użytkownik musi zdefiniować parametry w trybie Standard

Tryb FL ma za zadanie utrzymać temperaturę na kotle w okolicach zadanej. Czasem się to udaje początkującym użytkownikom. Jeśli dobrze ustawisz kocioł i nie jest on jakoś mocno przewymiarowany, jest szansa na pracę ciągłą kotła w okolicy temperatury zadanej

Opublikowano

OK idę podejrzeć co on tam ma w st.

Opublikowano

I weź ze sobą instrukcję :-):-)

Opublikowano

Mam ma tylko cienko to tu opisane jest ale OK w st nadmuch 30% podawanie 10s przerwa 35 i to jest fabrycznie tylko podawanie w nadzorze zmiejszylem bo sie robił krater.wiec chyba OK kociol 20 kw na 19kw starej miałem podobnie.onnteraz chodzi na fl zadania 55 dochodzi do 60 i przechodzi w nadzór wiadomo teraz za ciepło ale ledwo co go kupiłem 2 dni temu a muszę już wyjeżdżać do roboty zagramanice abonament nie bardzo ogarnie dlatego na szybko pytam co i jak z tym fl.bo chce go tak zostawić.czy ewentualnie cos jeszcze?dzieki za odp.

Opublikowano

W trybie FL przebija temperaturę o 5 stopni, po czym przechodzi w postój, ewentualnie w nadzór. Teraz przy tych pogodach co mamy za oknem ciężko będzie coś podziałać i poustawiać. Można trochę zmniejszyć moc maksymalną, żeby kocioł, który nie ma zbyt dużego odbioru ciepła, nie poleciał z rozpędu z temperaturą zbyt wysoko

Opublikowano

Wiem wiem ze o te 5 st przebija więcej i tak faktycznie jest moze 1 lub 2 st więcej i przechodzi w nadzór  wiec po mojemu to chyba działa elegancko póki co wiec go chyba tak zostawię na fl .jedyne co to troche dymu jak go otworzę kiedy jest w nadzorze.a w instrukcji mówią że przy fl dmuchawa całkowicie otwarta?narazie podoba mi się ta bestyjka dodam że znikome ilości popiołu po 30 kg na starym kotle było tego masa.

1567692536978263587215315309212.jpg

1567692558748347297870866358367.jpg

Opublikowano

Tak dochodzi do zadanej i tak się pali

15676927173083410925336604663435.jpg

15676927584685652222301961293085.jpg

Opublikowano

Nie palę ekogroszkiem, więc poprawności spalania ani ustawień nie ocenię :-):-)

Mogłeś zainwestować w moduł internetowy Econet, wtedy zdalnie miałbyś podgląd co aktualnie się dzieje i możliwość edycji parametrów

Opublikowano

Zamówiłem panel i modol int.ale nie zdążę go zainstalować dopiero jak w wrócę w grudniu.benton jak myślisz zostawię to tak narazie?

Opublikowano

Poobserwuj do jutra, myślę że jak nic się nie dzieje, to można zostawić. Chociaż ktoś kumaty mógłby czasem zerknąć :-)

Z drugiej strony, taki kocioł to raczej dymić nie powinien.. 

Opublikowano

No tylko nie mam nikogo właśnie ale tak chodzi 3 dzień więc póki co OK myślę mam nadzieje że mniej spali zimą jak ten stary .póki co dzieki piękne wszystkim za podpowiedzi.

Opublikowano

A Benton ale on kopci tylko w nadzorze 

Opublikowano

Kopci bo nie ma tlenu. A ile to KW bo wygląda jak do ogrzania bloku.

Opublikowano

A domek jaki masz i jak ocieplony? Bo jeśli dużego zapotrzebowania mieć nie będziesz to ci będzie kisił bez powietrza w nadzorze i wtedy będzie dymić.

Opublikowano

Eliks to jest stara kamienica dwu pietrowa nieocieplona będzie wełna z zewnątrz plus elewacja drewniana do tego dojdzie jeszcze bojler plus ogrzewanie piwnicy.

Opublikowano

No zobaczysz co sezon przyniesie. Nie ma co się martwić na zapas.

Opublikowano

No dokładnie teraz na bank będzie OK stary miał 19kw i trochę słabo duzo grochu szło.

Opublikowano

Widoczno wiecej popiolu z ciebie,niž z kotla :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.