Gość witek1234 Opublikowano 7 Grudnia 2019 #51 Opublikowano 7 Grudnia 2019 1 godzinę temu, mKochu napisał: Coś tam mam, jeśli chodzi o sterownika. https://allegro.pl/oferta/sterownik-kotla-pieca-pompa-co-dmuchawa-ie72v1-pid-6980000996?fromVariant=5698732510 a co do dmuchawy, to nie mam zielonego pojęcia. Wg mnie ... zastanów się dobrze. Dwie rzeczy wskazują na krętactwo producenta. Po pierwsze piszą że ma PID , ale po dojściu do zadanej wentylator się odstawia. Tyle z instrukcji. O przedmuchach cisza ale zakres pracy wentylatora to rząd od 15 do 100%. Czyli nie schodzi z obrotami do 1% . Nastepna rzecz to typ wentylatora . Duży pobór mocy i kompatybilność z np. WPA120 wskazuje przystosowanie do mocnego i szybkiego rozruchu...czyli do przrdmuchow. Twój obecny wentylator. ma podobne parametry. Do rasowego PID-u dedykowany jest slabszy i mniej wydajny wentylator np. Wpa 117. Ja taki mam. Wolno rusza i może zejść do mocy 1%. Jeśli chcesz rasowy PID to niestety musisz kupić zestaw, ster+ wentylator. CZYTAJ uważnie instrukcje bo tam prawda jest zakamuflowana i ukryta.
mKochu Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor #52 Opublikowano 7 Grudnia 2019 @witek1234, znasz może jakiś porządny który się nada? Ja zawsze myślałem, że to bez znaczenia wszystko.
Gość witek1234 Opublikowano 7 Grudnia 2019 #53 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Są różne opinie... Ja mam ST 81 z PID. Może być ST 28 z PID. Firma TECH. Musisz kupić kompletny zestaw. Uwaga, ta firma produkuje także sterowniki z rodziny ST np 28 czy 81 ale one w nazwie nie mają słowa PID więc to także sterowniki dwustanowe z przedmuchami. U mnie pracuje dobrze ale ryzyko zakupu bierzesz na siebie . Podał bym Ci link ale niestety obecnie jestem skazany wyłącznie na telefon. A może pogrzebiesz w internecie i znajdziesz coś tańszego .
mikkei Opublikowano 7 Grudnia 2019 #54 Opublikowano 7 Grudnia 2019 @mKochu - jest jeszcze jedna możliwość - hardware jest do kitu -tj. twój piec jest jakoś konstrukcyjnie zepsuty - i to całe napowietrzanie jest w nim zrobione nie tak jak trzeba. Witek dobrze radzi z tym sterownikiem Techa 81z PID tylko cenowo kosztuje on 500zł bez dmuchawy.... i też niewiadomo czy jak kupisz to bedzie to działać z twoim piecem.
Ryni Opublikowano 7 Grudnia 2019 #55 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Dorzucę swoją opinię, choć mogę wypowiedzieć się tylko o Protonie PID, bo taki sterownik miałem, i w sumie dzięki niemu udało mi się w miarę opanować kocioł, ma on podstawowe funkcje i jakimś tam algorytm PID, który można w pewnym zakresie modyfikować, a producent pozostawił w nim możliwość pracy z przedmuchami, gdyby ograniczenie mocy dmuchawy było niewystarczające. Do tego bez problemu można uzyskać wsparcie techniczne ze strony producenta, z czego ja korzystałem. Jednak pomimo tego musiałem Jeszce dodatkowo zmodyfikować dmuchawę (WPA 120), bo w moich warunkach(mocno przewymiarowany kocioł) nawet odgraniczenie mocy dmuchawy nie wystarczało. Tak wygląda dmuchawa po modyfikacji, dołożyłem przepustnice z instalacji wentylacyjnej.
mKochu Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor #56 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Sporo kosztuje właśnie ten sterownika, mój zwykły proton tylko 200zl. Dziś znów mi się zapowietrzyla pompa, no normalnie ręce opadają. Robi się szum czajnika elektrycznego i po tym się zaczyna.
Gość witek1234 Opublikowano 7 Grudnia 2019 #57 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Po prostu odpowietrzaj, nic się nie dzieje złego. Po kilku odpowietrzeniach wszystko się uspokoi. Woda musi odgazować. Też tak mam, nawet gdy doleje niewielką ilość.
mKochu Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor #58 Opublikowano 7 Grudnia 2019 @witek1234teraz podczas pracy też to mogę zrobić?
Ryni Opublikowano 7 Grudnia 2019 #59 Opublikowano 7 Grudnia 2019 @mKochu Ceny nie pamiętam, wtedy był najtańszy z PID, chyba coś miedzy 200, a 250zł i dlatego go kupiłem, bo nie chciałem za dużo inwestować na 2 sezony, jednak cudów się nie spodziewaj bo to jednak tani sterownik.
Gość witek1234 Opublikowano 7 Grudnia 2019 #60 Opublikowano 7 Grudnia 2019 4 minuty temu, mKochu napisał: @witek1234teraz podczas pracy też to mogę zrobić? Właśnie teraz:) Pompę odpowietrza się wyłącznie na biegu, z gorącą wodą. Popusc tą nakrętke niklowana na środku. Woda będzie się tylko sączyć, nic się nie stanie. Popusc na kilkanaście sekund, potem delikatnie dokrec, z czuciem, do momentu aż woda przestanie cieknac. Nie dokrecaj zbyt mocno, nie ma takiej potrzeby.
mKochu Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor #61 Opublikowano 7 Grudnia 2019 @witek1234, zrobiłem właśnie tak. Woda płynęła bez powietrza. A może być tak, za w kotle jest powietrze?
Gość witek1234 Opublikowano 7 Grudnia 2019 #62 Opublikowano 7 Grudnia 2019 jak szumi w pompie to ona jest zapowietrzona. Jeśli piszczy i stęka, to w kotle. Jeżeli w kotle to musisz mniej intensywnie rozpalać. Ale może być i tak że w Twoim kotle już tak będzie bo konstrukcyjnie coś z przepływem nie bardzo. U mnie czasem też występują takie objawy gdy mocno się rozpala drewno ale potem nic nie słychać. Gdy miałem MPM-a takie podgotowywania wody były na porządku dziennym :)
mikkei Opublikowano 7 Grudnia 2019 #63 Opublikowano 7 Grudnia 2019 5 godzin temu, witek1234 napisał: Gdy miałem MPM-a takie podgotowywania wody były na porządku dziennym :) to była wada pierwszych wersji - wyjscie zasilania w srodku pieca - potem to zmienili na wyjscie na tylnej sciance i problem znikł - Ps o tym problemie wspominali mi sami pracownicy fabryki- problem został usuniety całkowicie zmianą wyjscia zasilania na bok . wybaczcie że wspomina to tak apropos. @mKochu - 1 rzecz w mojej instalacji co , która nie działa w 100% na grawitacji to mam boiler + pompkę. i jak w wrześniu spuszczona była woda z całego ukł a nast zalana nowa- w całym domu było cicho oprócz tego kawałka rur z pompką i boilerem CWu - ale tak jak pisze kolega Witek - z wody kotłowej musi sie wytrącić tlen - dzieje sie to po ok 3-4 tyg i potem jest cisza.
mKochu Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor #64 Opublikowano 7 Grudnia 2019 @mikkeihaha tylko, że moje tygodnie trwają już kilka miesięcy :p
Gość witek1234 Opublikowano 8 Grudnia 2019 #65 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Wszystko masz napisane w poście nr 62 . Taka puenta : szkoda że zezlomowales to Camino. Wychodzi że jednak był lepszy od tej obecnej blaszanki i warto było zainwestować w remont. Byłoby taniej od nowego kotła i na dalsze 20 lat. Stosuj się do naszych rad a opanujesz problemy z kotłem . Nie da się wszystkiego za Ciebie zrobić, potrzebna jest kreatywność z Twojej strony. Jeśli masz jakieś dalsze wątpliwości , odsyłam do poczytania sąsiedniego forum FM. Tam LastRico i inni koledzy rozwiązali nie jeden zawiły problem. Narka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.