Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dom 40m2 - Jaki piec akumulacyjny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Piszę ten temat z prośba o pomoc w dobraniu pieca akumulacyjnego do ogrzewania domu. Oczywiście jeśl jest to w ogóle warte zachodu.

Powierzchnia do ogrzania to ok. 40m2 (przedpokój, sypialnia, łazienka z garderobą i salon z otwartą kuchnią. Jest to mieszanie wydzielone z dużego domu. Z 3 stron są grube ściany z pustaków pełnych (12cm i 24cm i pomiędzy nimi wełna), z jednej strony jest ściana oddzielająca od reszty budynku z pustaka pełnego 24cm. Wysokość pomieszczeń to 2.4m. Sufity z podwójnej płyty GK a na nich wełna. Wyżej dach nieocieplony pokryty 3x papą. Z zewnątrz największa ściana pokryta styropianem 10cm. Drzwi grube, nowe i dobrej jakości, Okna 3 szybowe nowe, w tym jedno wysokie od podłogi. Reszta budynku nieogrzewana, ściany j.w., nowe okna. 

Do tej pory ogrzewałem to piecem węglowym z grzejnikami w każdym pomieszczaniu. W sezonie wyszło mi ok 3, moze 4t węgla. Ze względu na wygodę i ekologię chciałbym rozważyć przejście na ogrzewanie elektryczne i tu zastawnwiam się nad piecem akumulacyjnym (lub piecami). Chciałbym poprosić o pomoc w doborze pieca, rodzaju a także może uda sięprzybliżyć koszt miesięczny takiego ogrzewania.

Z góry dziękuję 

Pozdrawiam

Opublikowano

Musiałbyś mieć dwie taryfy prądu i grzać tańszą taryfą + oczywiście piece akumulacyjne z rozładowaniem dynamicznym i jakimś sterowaniem, wtedy to ma sens.

największa strata ciepła jest przez dach- może warto dać sufit podwieszany ocieplony.

O kosztach to ciężko pisać , najpierw zorientuj się w kwestii prądu - czy masz tyle ile potrzeba - ok 3-4kW na samo grzanie i co z ew drugą taryfą.

Opublikowano

Rozumiem. O dociepleniu sufitu już myślałem, napewno dam drugą grubą wartwę wełny.

Jeśli chodzi o sam piec to jakie parametry musiałby mieć czy moc żeby starczył na takie mieszkanie? Czy może lepiej dwa słabsze?

Dziękuję

Opublikowano

Jak piece akumulacyjne to trzeba dać 2 lub nawet 3 mniejsze, załączane wg potrzeb, moc i waga pieca powinny być takie aby podczas okresu taniego prądu piec się naładował.

Opublikowano

Masz już instalację, to można rozważyć bufor ciepła z grzałkami elektryczymi, oczywiście w G12 lub G13. Robiłem rozeznanie 4 lata temu, wtedy wersja z buforem była dużo tańsza od wersji z piecami akumulacyjnymi. Ponadto piece akumulacyjne są ogromne i ciężkie, trzeba sprawdzić obciążenie stropu.

Opublikowano

Bufor też jest ciężki a piece akumulacyjne często wiesza się na ścianach nośnych.

Choć z buforem to też pomysł, ale musiałby mieć ok 500-600l pojemności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.