Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik pellasx hybrid - galmet genesis kpp plus

Gregxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem swiezak więc proszę o wyrozumiałość ;)  szukam informacji o palniku pellasx hybrid, czy miał ktoś z nim styczność? Nie mogę znaleźć żadnych opinii na jego temat.

Zastanawiałem Się nad kotłem galmet genesis kpp plus i właśnie on jest wyposażony w ten palnik, plusem galmeta napewno jest to że do producenta mam 50 km ;)

Czy palnik revo był by lepszym rozwiązaniem?

Ewentualnie jaki kociol pelletowy (14-16kw) byłby godny polecenia w kwocie do 11 tyś?  

Opublikowano

Kocioł jak najbardziej ok, osobiście wolałbym dopłacić do Revo, bo lepiej się oczyszcza z ewentualnych spieków, gdy trafisz gorszej jakości pellet. Hybrid to raczej do opału dobrej jakości, jeśli zamierzasz palić certyfikowanym...

Opublikowano

Dzwoniłem dzisiaj do firmy galmet i okazało się że już nie ma możliwości zmiany palnika na revo. Może polecacie coś innego w podobnym przedziale cenowym ?

Opublikowano

Jeśli jest możliwość, kup sam kocioł, palnik Revo osobno

Opublikowano

Nie znam tego kotła, opinie o Defro nie są zbyt dobre, nie leży on w kręgu moich zainteresowań

Opublikowano

Ja mam defro tylko, że sigma i jestem zadowolony

Opublikowano

Za duży wybór, za dużo czytania;) zaczyna mi się wszystko mieszać, może ktoś poleci jakiś dobry kociołek z palnikiem revo ?

Galmeta z hybryda mogę wyrwać około 10k, może warto spróbować? Jak sądzicie?

Opublikowano
Opublikowano
W dniu 26.08.2019 o 11:41, Gregxxx napisał:

Dzwoniłem dzisiaj do firmy galmet i okazało się że już nie ma możliwości zmiany palnika na revo.

Pozwolę sobie zapytać, kupujesz za swoje czy z dotacji? Bo jeśli to drugie, to dlatego nie można już z Revo.

W dniu 26.08.2019 o 12:22, Benton661 napisał:

kup sam kocioł

A znasz producenta, który sprzeda sam wymiennik? Nie będzie to łatwe. No chyba, że nie zależy mu na "marce".

Zestaw z linku powyżej jest ok.

Opublikowano
41 minut temu, Gregxxx napisał:

kotlospaw slimko

Kolega za miedzą posiada, użytkuje, nie miał póki co żadnej awarii, nie narzeka. W tygodniu robił generalne czyszczenie wymiennika oraz palnika wraz z jego rozkręceniem. Nie miał wcześniej doczynienia z kotłami pelletowymi, a mimo to dał rade.

Opublikowano
Godzinę temu, laptop napisał:

A znasz producenta, który sprzeda sam wymiennik?

Witkowski

Opublikowano

Tak Witkowski sprzeda sam wymiennik , także istnieje możliwość montażu revo  zamiast kipi .

Opublikowano

Kolego @Gregxxx Ja tez osobiście polecam Ci SliMko z Kotłospaw. Zapewniam Cie , że nie będziesz miał żadnych problemów , a jeżeli już pojawiły by się jakiekolwiek , to autoryzowany serwis powinien Ci pomóc błyskawicznie , a i tu na forum znajdziesz wsparcie techniczne ustawień zdalnych. Polecam. Bo to produkt klasy Światowej w każdym calu.

Opublikowano
15 godzin temu, robin60 napisał:

Kolego @Gregxxx Ja tez osobiście polecam Ci SliMko z Kotłospaw. Zapewniam Cie , że nie będziesz miał żadnych problemów , a jeżeli już pojawiły by się jakiekolwiek , to autoryzowany serwis powinien Ci pomóc błyskawicznie , a i tu na forum znajdziesz wsparcie techniczne ustawień zdalnych. Polecam. Bo to produkt klasy Światowej w każdym calu.

Czy aż światowej klasy w każdym calu to bym polemizował i nie zapędzał się aż tak daleko. Na pewno kocioł solidny i przyzwoitej jakości. Ale teraz, gdybym miał wybierać, wolałbym coś innego

Opublikowano

Gdybym nie wiedział o czym piszę to aż , tak daleko bym się nie zapędzał bo bym się skompromitował a to nie w moim stylu.

Możesz brać i Duoko jak masz więcej miejsca w kotłowni. Wybór należy do Ciebie.

Z obu będziesz zadowolony.

Opublikowano

Duoko ma wymiennik poziomy półkowy coś przekręciłeś ale slimko też lecz rurowy. Porównując oba te kotły duoko, ma słabsze parametry w zakresie sprawności sezonowej jak i na mocach min/max od slimko , lecz te wartości sięgają raptem 1-2 % to w zasadzie nic Ty jako potencjalny użytkownik tego nie odczujesz.

Natomiast każdy z potencjalnych właścicieli powinien owszem patrzeć na tzw sprawność , ale również uwarunkowania swej kotłowni , przyłącza do komina gabarytów kotła , tak by jak najtańszym kosztem móc zaadoptować nowy kocioł w starej kotłowni.

Duoko mają większą pojemność wodną co w przypadku podłogówki też robi różnicę. 

Oba kotły w taki sam sposób są wyposażone jeśli chodzi o automatykę i komplet czujników gdzie Kotłospaw dokłada czujniki CT4 szt.2 jeśli chodzi o temp. zasilania i powrotu, oraz czujnik pogodowy w standardzie.

Do obu kotłów trzeba minimum raz w miesiącu zajrzeć by opróżnić tackę z popiołem oraz wyczyścić wymiennik w celu utrzymania kotłów w najwyższej sprawności, by nie puszczać $ w komin. No i oczywiście uzupełniać pellet w zasobniku.

Polecam.

Opublikowano

Musiałem coś pomotac ;) będzie trochę podlogowki, parter ma jakieś 60m - sama podlogowka, góra też około 60m - grzejniki.

Kotłownie mam sporą, komin murowany ;)

A i dziękuję Robin za porównanie i rady,  

Opublikowano

Zanim zamontujesz kocioł, zainwestuj we wkład do komina

Jak ocieplony masz dom?

Opublikowano

Poziome płomienice w Slimko będą wymagały ręcznego czyszczenia na pewno częściej niż raz na miesiąc. Osobiście uważam że lepszym wyborem dla Ciebie byłby Biawar 12 kw.

Jeśli rozważasz droższą wersję Slimko duoko, w niewiele większych pieniądzach będziesz miał Blackstara 12kw z sondą lambda, który świetnie moduluje na bardzo małych mocach palnika. Oba te kotły to naprawdę liga światowa, znane i cenione w całej Europie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.