Skocz do zawartości
IGNOROWANY

1 strefa czy 2?

michup

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dom parterowy z poddaszem użytkowym. Dół 150m2 po podłodze, góra tak samo. 100% podłogówka. Czy warto robić 2 niezależne strefy (góra, dół) czy zostawić wszystko na 1 parametrze i wyregulować przepływami + ewentualnie w przyszłości jakieś automatyczne sterowanie przepływami na rozdzielaczach w oparciu o pokojowe czujniki temperatur?

Opublikowano

Jedna strefa pod warunkiem ze byl projekt podlogówki. Jak robione "na oko " no to bedziesz musial inwestowac w dodatkową automatyke zeby opanowac temperatury w pomieszczeniach. Wylewka tradycyjna czy anhydryt ?

Opublikowano

Wylewka tradycyjna. Czy jest w ogóle praktyka dzielenia domu na niezależne strefy w przypadku 100% ogrzewania podłogowego? Być może szukam dziury w całym i nie powinienem sobie zawracać tym głowy? Nie ukrywam, że w tym przypadku chodzi głównie o pieniądze bo z tego co wiem to zrobienie tego będzie kosztowało dodatkowe około 3-4 tys. zł.

Opublikowano

Bajery nie grzeją, aby był sens regulacji strefowej bez "bajerów" to trzeba tak dobrać instalację aby prawidłowo reagowała na zmiany parametrów np zmiana temp wody albo przepływ w pętlach i wtedy można coś ustawiać i regulować np dwie strefy.

Choć między nami mówiąc przy otwartych pokojach to trochę bez sensu.

Opublikowano

Ładnie strefy można rozbudować u Wolfa - bodaj do 7.

Każda strefa to koszt ok 3tys.( grupa pompowo-mieszająca +_ moduł MM)

Tylko trzeba mieć co dzielić - miałem takiego "inwestora" , który praktycznie na 100m2 miał 3 strefy przy 5kW mocy grzejnej!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dziękuję za poprzednie odpowiedzi w tym temacie. Zastanawiam się nad vaillantem 256/5-7 i podzieleniu instalacji na 2 strefy. Na stronie Vaillanta w podręczniku schematów znalazłem schemat S174 (https://www.vaillant.pl/karty-produktowe/podr-czniki/podrcznik-schematw-z-kotami-ecotec-do-37-kw-1114106.pdf). Czy będzie on odpowiedni, czy właśnie tak ma to działać? Ponadto chciałbym użyć gotowego zestawu mieszającego ze sprzęgłem hydraulicznym (afriso) z dwoma członami z zaworami obrotowymi + 2 siłowniki elektryczne + VR70 + multimatic 700. Czy dobrze kombinuje? Czy taki gotowiec (zestaw mieszający) to dobre rozwiązanie? Zastanawiam się jeszcze po co stosować (zgodnie ze schematem - o ile go dobrze czytam) 2x podmieszanie w takim przypadku zamiast 1 obiegu bezpośredniego + 1 ze zmieszaniem. W przypadku Beretty i dostępnego dla tych kotłów gotowych zestawów 2 stref (connect at-bt) właśnie tak to chyba wygląda - 1 obieg bezpośredni + 1 ze zmieszaniem. Przyznam się, że nad tą opcją też się zastanawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.