michup Opublikowano 22 Sierpnia 2019 #1 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Witam, Dom parterowy z poddaszem użytkowym. Dół 150m2 po podłodze, góra tak samo. 100% podłogówka. Czy warto robić 2 niezależne strefy (góra, dół) czy zostawić wszystko na 1 parametrze i wyregulować przepływami + ewentualnie w przyszłości jakieś automatyczne sterowanie przepływami na rozdzielaczach w oparciu o pokojowe czujniki temperatur?
KubaSko Opublikowano 22 Sierpnia 2019 #2 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Jedna strefa pod warunkiem ze byl projekt podlogówki. Jak robione "na oko " no to bedziesz musial inwestowac w dodatkową automatyke zeby opanowac temperatury w pomieszczeniach. Wylewka tradycyjna czy anhydryt ?
sambor Opublikowano 22 Sierpnia 2019 #3 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Wylewka nie ma aż takiego znaczenia. Jak potrzeba to mogę zrobić wszystkie obliczenia do takiej instalacji - kontakt na priv.
KubaSko Opublikowano 22 Sierpnia 2019 #4 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Akurat w sterowaniu i bezwladnosci ma znaczenie.
michup Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Autor #5 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Wylewka tradycyjna. Czy jest w ogóle praktyka dzielenia domu na niezależne strefy w przypadku 100% ogrzewania podłogowego? Być może szukam dziury w całym i nie powinienem sobie zawracać tym głowy? Nie ukrywam, że w tym przypadku chodzi głównie o pieniądze bo z tego co wiem to zrobienie tego będzie kosztowało dodatkowe około 3-4 tys. zł.
teres Opublikowano 23 Sierpnia 2019 #6 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Ja bym sobie dał spokój, chyba, że oczekujesz bardzo dokładnego sterowania temperaturą.
michup Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Autor #7 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 A czy w takim razie jest sens inwestować w drogi kocioł z dodatkowymi bajerami np. Vaillant czy kupić coś taniego np. Termet Gold?
sambor Opublikowano 23 Sierpnia 2019 #8 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Bajery nie grzeją, aby był sens regulacji strefowej bez "bajerów" to trzeba tak dobrać instalację aby prawidłowo reagowała na zmiany parametrów np zmiana temp wody albo przepływ w pętlach i wtedy można coś ustawiać i regulować np dwie strefy. Choć między nami mówiąc przy otwartych pokojach to trochę bez sensu.
teres Opublikowano 23 Sierpnia 2019 #9 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Kupisz kocioł z możliwością sterowania strefami, to będziesz miał możliwość dołożyć w przyszłości.
sambor Opublikowano 23 Sierpnia 2019 #10 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Ładnie strefy można rozbudować u Wolfa - bodaj do 7. Każda strefa to koszt ok 3tys.( grupa pompowo-mieszająca +_ moduł MM) Tylko trzeba mieć co dzielić - miałem takiego "inwestora" , który praktycznie na 100m2 miał 3 strefy przy 5kW mocy grzejnej!
michup Opublikowano 25 Września 2019 Autor #11 Opublikowano 25 Września 2019 Dziękuję za poprzednie odpowiedzi w tym temacie. Zastanawiam się nad vaillantem 256/5-7 i podzieleniu instalacji na 2 strefy. Na stronie Vaillanta w podręczniku schematów znalazłem schemat S174 (https://www.vaillant.pl/karty-produktowe/podr-czniki/podrcznik-schematw-z-kotami-ecotec-do-37-kw-1114106.pdf). Czy będzie on odpowiedni, czy właśnie tak ma to działać? Ponadto chciałbym użyć gotowego zestawu mieszającego ze sprzęgłem hydraulicznym (afriso) z dwoma członami z zaworami obrotowymi + 2 siłowniki elektryczne + VR70 + multimatic 700. Czy dobrze kombinuje? Czy taki gotowiec (zestaw mieszający) to dobre rozwiązanie? Zastanawiam się jeszcze po co stosować (zgodnie ze schematem - o ile go dobrze czytam) 2x podmieszanie w takim przypadku zamiast 1 obiegu bezpośredniego + 1 ze zmieszaniem. W przypadku Beretty i dostępnego dla tych kotłów gotowych zestawów 2 stref (connect at-bt) właśnie tak to chyba wygląda - 1 obieg bezpośredni + 1 ze zmieszaniem. Przyznam się, że nad tą opcją też się zastanawiam.
michup Opublikowano 26 Września 2019 Autor #12 Opublikowano 26 Września 2019 Spróbuje ktoś coś podpowiedzieć?
teres Opublikowano 26 Września 2019 #13 Opublikowano 26 Września 2019 Dobrze kombinujesz, ale jak chcesz mieć dwie niezależne strefy, to każda musi mieć własne podmieszanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.