Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł na ekogroszek 200 m2

latoking

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

pomożecie w doborze kotła na ekogroszek.

Dom z lat 80 - nieocieplony. Powierzchnia do ogrzania 200 m2.

Do tego grzane będzie CWU.

link z ciepłowłaściwe

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5yg3

Chciałem kupić polecanego Skamp-PV 20 ale niestety nie ma ECODESIGN więc nie mogę się obiegać o dotację a 13kW to raczej będzie za mały

Czy RBR-K 15 da radę bo na forum pisali że nawe 20kW da się z niego wyciągnąć

Ewentualnie jaki kocioł polecalibyście do mojego domu?

Obecnie mam MPM DS 17-19kW i daje radę ale nie ogrzewam nim CWU

pozdrawiam

Mateusz

Opublikowano

U ciebie to kocioł ok 20kW potrzeba a nie jakieś 15 czy 13kW, 

Grzanie CW nie ma nic do mocy grzewczej kotła, czyli szukaj około 20kW , nie mniej niż 18kW, nie więcej niż 22kW.

Opublikowano

NIe

po prostu mojemu teściowi odechciało już się dokładać paliwa co kilka godzin (a 3 lata temu zarzekał się że nie będzie miał co robić)

a jest szansa na niezła dotacje więc chcę teraz skorzystać+

Opublikowano
32 minuty temu, shogunzlasa napisał:

Weź Malinę z palnikiem jak w SKAMP, i sterownikiem jak w SKAMP (technix sv200 i Timel SKZP) - tylko ma poziome półki i jest wyższy.

Ciekawa propozycja tylko się zastanawiam co taka różnica w cenie (lepszy sterownik i moduł internetowy w cenie) między nim a Skamp

Opublikowano

Tu jest prosta półkowa kontrukcja, nie ma czyszczaków.
W praktyce da się z tym żyć - czyścić trzeba częściej, ale za to zajmuje to chwilę.
Jak nie potrzebujesz bajerów to i jakiś składak z allegro z ecodesignem, SV200 i sterownikiem argos pid też będzie OK.

Opublikowano

Czy ja wiem czy każdy składak z allegro będzie OK?

To będzie mój pierwszy piec z podajnikiem wie wolałbym aby to był sprawdzony kocił, by było jak najmniej problemów.

Opublikowano

Skamp PV jest ciekawy ze względu bo:

Ma dobry palnik, spala czysto, Ma fajny wybór sterowników (kilka rodzajów), soft jest dopasowany do palnika, ma kanały pionowe z czyszczakami, a nie ma wyczystek bocznych i nie trzeba mieć miejsca tyle miejsca co w innych żeby go wymiatać (wyciągamy od przodu).

Z wad to palnik SV200 - trzeba częściej czyścić, czyszczenie góry przez wąskie drzwiczki bywa upierdliwe. Jak nie to fajnie wygląda SKAMP na batorym (ale do 12kW).

Jeśli z jakiś powodów nie da się wstawić SKAMPa - bierz co jest z tym palnikiem (jak chcesz go mieć) i sterownikiem dopasowanym do palnika. Jak będziesz się bawić i chcesz bajerów - SKZP - ma to np. kotły malina, lub jak nie chcesz się doktoryzować a po prostu palić - prosty Argos PID - tutaj już możesz brać co popadnie.

Jeśli coś przeszło ECODESIGN i nie ma szamotu w środku i jest w miare małe to znaczy że jest sprawne - bez dobrej sprawności nie zrobisz 5tej klasy. Wszystkie półkowe na SV200 są podobnej konstrukcji - czasem ktoś rzuci lepszy sterownik. Sam kocioł jak jest dobrze pospawany i będzie zabezpieczony przed niską temperaturą to nic mu nie będzie - a bebechy wszędzie te same.
Rzuciłbym tylko kawał blachy na przeciw palnika gdybym nie miał pewności że producent zrobił tam jakiś ekran (grubsza blacha itp)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.