Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Średnica rur i ogólne. Kominek wolno stojący na Pellet

Pawel6996

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jeżeli mógłby ktoś pomóc – to proszę :

będę montował kominek wolno stojący Ferroli Termo Modena 13 kW. mieszkanie 50 m2, ściany 43 cm stare budownictwo pustak ok.24 cm, pustka powietrzna ok. 4 cm, cegła 12 cm. budynek bez docieplenia. Jeden grzejnik (1120 W) w odległości ok. 1,5 m, drugi 1650 za ścianą ok. 1 metra i najgorsze : w odległości ok. 1,2 mb od piecyka rury na : 1 grzejnik 1650 W, jeden 1120 W i bojlerek 80 L. Pójdą 2 metry pionowo w górę, aby po ok 2 metrach spaść 2 m w dół do ww. 2 grzejników (1650 i 1120) i bojlera.

Grzejniki armatura Kraków (castorama) ok. 1120 W z 10 żeberek. (będą dwa po 1120 i dwa po 1650)

Pytanie : czy można użyć rurek pex średnicy wew. 20 mm i 4 trójników 3/4 cala, przy czym po trójnikach na wyjściach na pojedyncze grzejniki (dwa po 1120 W, a dwa po 1650 W) zredukować do 16, czy lepiej zostawić wszędzie 20 ? Najważniejsze aby to grzało i nie było szumów „usznych”.

Czy powrót także 20 mm czy można już cały na 16 mm ?

Długość wszystkich rur na wyjściu to ok. 20 metrów (powrót także 20 m).

Na rysunku widać dodatkowo bojler z wężownicą i grzałką elektryczną. Nie jest on wymagany, ale jeżeli jednak będzie to oczywiście będzie grzał tylko zimą z wężownicy, a w lecie grzałką elektryczną. Zamontuje chyba zakiś zawór kierunkowy przy wejściu do wężownicy aby nie grzało wody w lecie do układu ?200108287_Instzbojl.thumb.jpg.9275f710f7be971d5a2c71e3d05d49df.jpg779485074_Schemat2.thumb.jpg.a74233998186e4eeffaf1204e7501479.jpg1142667609_roboczy1.thumb.png.3ceada3c959bf8dca5ecd427b25b753e.png

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie, kominek posiada wbudowany automatyczny odpowietrznik, jednak w związku z tym, że instalacja (rurki) pójdą w górze przez odcinek 6 metrów - czy może wymagany jest na tym odcinku dodatkowy odpowietrznik ?

Opublikowano
22 godziny temu, Pawel6996 napisał:

Pytanie : czy można użyć rurek pex średnicy wew. 20 mm

Jak chcesz używać rur PEX to podawaj ich średnice zewnętrzne a nie rozmiary wewnątrz - np PEX20 ma średnicę wewn 16, a PEX25 ma średnicę wewn 20 .

Opublikowano

Mam nadzieję, że teraz schemacik będzie już dobrze narysowany. Pytanie : czy zdaniem szanownych forumowiczów - będzie to właściwie działać. Może ten ostatni najdalej położony grzejnik 7mb także dać na PEX 25 a nie PEX 20 (nie chodzi o koszty lecz problem wizualny na ścianie - cieńsze rurki łatwiej "ukryć" ?

Schemat 3.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Pawel6996 napisał:

Może ten ostatni najdalej położony grzejnik 7mb także dać na PEX 25 a nie PEX 20

Ja mam od pieca ostatni grzejnik w odległości około 12m i właśnie jest na pex 20 (2m przed redukcja z pex 25) a ma moc 2500W i wszystko jest ok,szumów nie słychać zbyt bardzo.

Myślę,że pex 20 będzie ok,ale poczekaj na odpowiedź bardziej doświadczonych:)

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. W warunkach gwarancji m.in. jest zapis cyt . " wymagania:... Kocioł/kominek został wyposażony w odpowiednie zabezpieczenie przed powrotem wody o zbyt niskiej temperaturze z instalacji grzewczej, np. termostatyczny zawór temperaturowy (min. 40 C)..." . Minimum - rzeczywiście jest dość nisko 40 st - pewnikiem dam - sugerowane 50st. Raz jeszcze dziękuję. Zastanawiam się jeszcze nad zamianą miedzi na PP, gdy zobaczyłem jak niskie są ceny zgrzewarek, rur i kolanek/trójników PP - to może całość (czyli już od wyjścia z kominka)  zrobić na PP, zachowując ww. średnice ? Zaznaczam, że kominek się nie nagrzewa (wymagane odległości od przedmiotów palnych : po 20 cm od lewej, prawej i od tyłu, tylko z przodu - od szyby wymagany jest 1 m. Jak myślicie ?

Opublikowano

Jasne. Dziękuję. Ponieważ będzie to jednorazowa robota, to innym nie za bardzo pomogę - ale obiecuję, że podzielę się wrażeniami po wykonaniu instalacji (czyli przewidywany koniec inwestycji za 4 - 5 tygodni). Pozdrawiam.

Opublikowano

@Pawel6996

Jak już zamontujesz kominek to podziel się wrażeniami.

Sam się oglądałem za ferroli tyle,że breta (starsza wersja),ale musiałbym montować wkład,więc na ten moment zrezygnowałem.

Daj znać.

Opublikowano
W dniu 21.08.2019 o 16:12, Jamjestcichy napisał:

Sam się oglądałem za ferroli tyle,że breta

Witam. Ze względów na "sprawy rodzinne", musiałem zawiesić roboty (doprowadziłem wodę i odpływ oraz powietrze fi 100 przez strop). Co do Brety - z tego co udało mi się dowiedzieć : Termo Modena - oglądałem na żywo (Bretę także) i : wykonanie, wrażenia optyczne - na korzyść Termo Modeny. Breta ma podobno zwykłą pompę a  Modena - wilo. Modena ma żeliwny koszk (ruszt) - ważna sprawa. Modenę czyścimy "Uchwytami do czyszczenia wymiennika" - łatwo i czysto. Modena jest produkowana we Włoszech, Breta ... podobno różnie ...... i niestety tam także ... Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, ponownie. Opisane wyżej "sprawy rodzinne" przybrały taki obrót, że : sprzedałem poprzednie mieszkanie (połowa domu) i kupiłem mały ale własny domek. Wobec powyższego nie podzielę się wrażeniami, gdyż ich nie będzie (w ostatniej chwili wstrzymałem zakup piecyka i wkładu kominowego). Osoba od której kupiłem (ma jeszcze czas na wydanie nieruchomości - czyli wyprowadzkę), więc nie podam wielu szczegółów, ale na pewno będę miał pytania na temat wykonanej tam instalacji. Na teraz wiem, że : poziom zero : piecyk gazowy dwufunkcyjny ogrzewa  trzy kaloryfery na poziomie O, pięć kaloryferów poziom 1 i pięć kaloryferów poziom 2 (poddasze). Ponadto na poziomie 1 (środkowy) zamontowany jest turbokominek z zasobnikiem cwu 140 l Galmet. Obieg do cwu to odrębna pompa i zamknięte naczynie wzbiorcze. Sprzedająca nie używała kominka od około 8 lat, mam nadzieję, że jest zalany wodą, ale co dziwne wydaje mi się, że widziałem tam zamontowane na wysokości 2,4 m nad kominkiem otwarte naczynie ... ? Czy jest to możliwe, chyba, że przez wymiennik ciepła inaczej woda z poziomu 2 (poddasza) wylałaby się przez naczynie otwarte ? Czy dobrze rozumuję ? Zakładam, że nieużywany kominek może być do wymiany - ale sama instalacja ... ?

Opublikowano
W dniu 26.08.2019 o 10:49, Jamjestcichy napisał:

Modena musi mieć coś lepszego względem brety bo jest droższa o prawie 2tys.

Tam gdzie miałem kupować (Hadykówka, ekos......... nie wiem czy na forum można podawać pełną nazwę) to Modena 7999 zł brutto z montażem i przyłączem do komina fi 80 natomiast Breta 6800 zł także z montażem i przyłączem.

Opublikowano

Dowiedz się dokładnie, bo Ferroli montuje czasami, oprócz pompy na powrocie, również zawór przełączający CO/CWU, a to zupełnie coś innego niż zawór termostatyczny stałotemperaturowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.