Pawel6996 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 #1 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Witam. Jeżeli mógłby ktoś pomóc – to proszę : będę montował kominek wolno stojący Ferroli Termo Modena 13 kW. mieszkanie 50 m2, ściany 43 cm stare budownictwo pustak ok.24 cm, pustka powietrzna ok. 4 cm, cegła 12 cm. budynek bez docieplenia. Jeden grzejnik (1120 W) w odległości ok. 1,5 m, drugi 1650 za ścianą ok. 1 metra i najgorsze : w odległości ok. 1,2 mb od piecyka rury na : 1 grzejnik 1650 W, jeden 1120 W i bojlerek 80 L. Pójdą 2 metry pionowo w górę, aby po ok 2 metrach spaść 2 m w dół do ww. 2 grzejników (1650 i 1120) i bojlera. Grzejniki armatura Kraków (castorama) ok. 1120 W z 10 żeberek. (będą dwa po 1120 i dwa po 1650) Pytanie : czy można użyć rurek pex średnicy wew. 20 mm i 4 trójników 3/4 cala, przy czym po trójnikach na wyjściach na pojedyncze grzejniki (dwa po 1120 W, a dwa po 1650 W) zredukować do 16, czy lepiej zostawić wszędzie 20 ? Najważniejsze aby to grzało i nie było szumów „usznych”. Czy powrót także 20 mm czy można już cały na 16 mm ? Długość wszystkich rur na wyjściu to ok. 20 metrów (powrót także 20 m). Na rysunku widać dodatkowo bojler z wężownicą i grzałką elektryczną. Nie jest on wymagany, ale jeżeli jednak będzie to oczywiście będzie grzał tylko zimą z wężownicy, a w lecie grzałką elektryczną. Zamontuje chyba zakiś zawór kierunkowy przy wejściu do wężownicy aby nie grzało wody w lecie do układu ?
Pawel6996 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Autor #2 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Jeszcze jedno pytanie, kominek posiada wbudowany automatyczny odpowietrznik, jednak w związku z tym, że instalacja (rurki) pójdą w górze przez odcinek 6 metrów - czy może wymagany jest na tym odcinku dodatkowy odpowietrznik ?
sambor Opublikowano 20 Sierpnia 2019 #3 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 22 godziny temu, Pawel6996 napisał: Pytanie : czy można użyć rurek pex średnicy wew. 20 mm Jak chcesz używać rur PEX to podawaj ich średnice zewnętrzne a nie rozmiary wewnątrz - np PEX20 ma średnicę wewn 16, a PEX25 ma średnicę wewn 20 .
sambor Opublikowano 20 Sierpnia 2019 #4 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Do czego ma służyć ten zawór 3-D? Popraw ten schemat, tylko daj 1 rys, a nie 3 -ni to wersje ni to koncepcje.
Pawel6996 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor #5 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Mam nadzieję, że teraz schemacik będzie już dobrze narysowany. Pytanie : czy zdaniem szanownych forumowiczów - będzie to właściwie działać. Może ten ostatni najdalej położony grzejnik 7mb także dać na PEX 25 a nie PEX 20 (nie chodzi o koszty lecz problem wizualny na ścianie - cieńsze rurki łatwiej "ukryć" ?
Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2019 #6 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 2 godziny temu, Pawel6996 napisał: Może ten ostatni najdalej położony grzejnik 7mb także dać na PEX 25 a nie PEX 20 Ja mam od pieca ostatni grzejnik w odległości około 12m i właśnie jest na pex 20 (2m przed redukcja z pex 25) a ma moc 2500W i wszystko jest ok,szumów nie słychać zbyt bardzo. Myślę,że pex 20 będzie ok,ale poczekaj na odpowiedź bardziej doświadczonych:)
sambor Opublikowano 21 Sierpnia 2019 #7 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Będzie dobrze, choć ja wstawiłbym zamiast 3D -45C, zaw 3D -50C. Te 45C na powrocie to trochę za mało.
Pawel6996 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor #8 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. W warunkach gwarancji m.in. jest zapis cyt . " wymagania:... Kocioł/kominek został wyposażony w odpowiednie zabezpieczenie przed powrotem wody o zbyt niskiej temperaturze z instalacji grzewczej, np. termostatyczny zawór temperaturowy (min. 40 C)..." . Minimum - rzeczywiście jest dość nisko 40 st - pewnikiem dam - sugerowane 50st. Raz jeszcze dziękuję. Zastanawiam się jeszcze nad zamianą miedzi na PP, gdy zobaczyłem jak niskie są ceny zgrzewarek, rur i kolanek/trójników PP - to może całość (czyli już od wyjścia z kominka) zrobić na PP, zachowując ww. średnice ? Zaznaczam, że kominek się nie nagrzewa (wymagane odległości od przedmiotów palnych : po 20 cm od lewej, prawej i od tyłu, tylko z przodu - od szyby wymagany jest 1 m. Jak myślicie ?
sambor Opublikowano 21 Sierpnia 2019 #9 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Z rurami to bym nie ryzykował , zrób z miedzi i PEX, w PP już się nie pchaj, choć to najtańsze materiałowo rozwiązanie
Pawel6996 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor #10 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Jasne. Dziękuję. Ponieważ będzie to jednorazowa robota, to innym nie za bardzo pomogę - ale obiecuję, że podzielę się wrażeniami po wykonaniu instalacji (czyli przewidywany koniec inwestycji za 4 - 5 tygodni). Pozdrawiam.
Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2019 #11 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 @Pawel6996 Jak już zamontujesz kominek to podziel się wrażeniami. Sam się oglądałem za ferroli tyle,że breta (starsza wersja),ale musiałbym montować wkład,więc na ten moment zrezygnowałem. Daj znać.
Pawel6996 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor #12 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 W dniu 21.08.2019 o 16:12, Jamjestcichy napisał: Sam się oglądałem za ferroli tyle,że breta Witam. Ze względów na "sprawy rodzinne", musiałem zawiesić roboty (doprowadziłem wodę i odpływ oraz powietrze fi 100 przez strop). Co do Brety - z tego co udało mi się dowiedzieć : Termo Modena - oglądałem na żywo (Bretę także) i : wykonanie, wrażenia optyczne - na korzyść Termo Modeny. Breta ma podobno zwykłą pompę a Modena - wilo. Modena ma żeliwny koszk (ruszt) - ważna sprawa. Modenę czyścimy "Uchwytami do czyszczenia wymiennika" - łatwo i czysto. Modena jest produkowana we Włoszech, Breta ... podobno różnie ...... i niestety tam także ... Pozdrawiam.
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2019 #13 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 @Pawel6996 Dzięki za to powyżej:) Modena musi mieć coś lepszego względem brety bo jest droższa o prawie 2tys.
Pawel6996 Opublikowano 16 Września 2019 Autor #14 Opublikowano 16 Września 2019 Witam, ponownie. Opisane wyżej "sprawy rodzinne" przybrały taki obrót, że : sprzedałem poprzednie mieszkanie (połowa domu) i kupiłem mały ale własny domek. Wobec powyższego nie podzielę się wrażeniami, gdyż ich nie będzie (w ostatniej chwili wstrzymałem zakup piecyka i wkładu kominowego). Osoba od której kupiłem (ma jeszcze czas na wydanie nieruchomości - czyli wyprowadzkę), więc nie podam wielu szczegółów, ale na pewno będę miał pytania na temat wykonanej tam instalacji. Na teraz wiem, że : poziom zero : piecyk gazowy dwufunkcyjny ogrzewa trzy kaloryfery na poziomie O, pięć kaloryferów poziom 1 i pięć kaloryferów poziom 2 (poddasze). Ponadto na poziomie 1 (środkowy) zamontowany jest turbokominek z zasobnikiem cwu 140 l Galmet. Obieg do cwu to odrębna pompa i zamknięte naczynie wzbiorcze. Sprzedająca nie używała kominka od około 8 lat, mam nadzieję, że jest zalany wodą, ale co dziwne wydaje mi się, że widziałem tam zamontowane na wysokości 2,4 m nad kominkiem otwarte naczynie ... ? Czy jest to możliwe, chyba, że przez wymiennik ciepła inaczej woda z poziomu 2 (poddasza) wylałaby się przez naczynie otwarte ? Czy dobrze rozumuję ? Zakładam, że nieużywany kominek może być do wymiany - ale sama instalacja ... ?
Pawel6996 Opublikowano 16 Września 2019 Autor #15 Opublikowano 16 Września 2019 W dniu 26.08.2019 o 10:49, Jamjestcichy napisał: Modena musi mieć coś lepszego względem brety bo jest droższa o prawie 2tys. Tam gdzie miałem kupować (Hadykówka, ekos......... nie wiem czy na forum można podawać pełną nazwę) to Modena 7999 zł brutto z montażem i przyłączem do komina fi 80 natomiast Breta 6800 zł także z montażem i przyłączem.
gmaj22 Opublikowano 16 Września 2019 #16 Opublikowano 16 Września 2019 Dowiedz się dokładnie, bo Ferroli montuje czasami, oprócz pompy na powrocie, również zawór przełączający CO/CWU, a to zupełnie coś innego niż zawór termostatyczny stałotemperaturowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.