Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie grzejnika, naczynie wyrównawcze

mask

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na innym forum nie uzyskałem odpowiedzi, więc zapytam tutaj.
Chcę zrobić pokój na poddaszu (dokładnie to na środku poddasza) mam kilka pytań:
1. Czy mogę tak jak na zdjęciu podłączyć grzejnik? P1110t564aa.thumb.jpg.f18ef7c6152665ca746ca3c7e7977bf8.jpg
2. Wiem, że naczynko muszę podnieść min. 30 cm ponad górnę część grzejnika. Czy utrzyma się na rurach, czy trzeba je podwieszać (naczynko ma 20 l)?
2. Jakie są metody wpięcia w rurę wzbiorczą poza spawaniem i obejmą Gebo (ile wytrzymuje taka obejma)?
3. Czy muszę kłaść izolację na podłogę pokoju, gdy cała powierzchnia pod nim jest ogrzewana (jeśli tak to co i ile cm)?
4. Chciałbym zrobić jeden grzejnik (powierzchnia prawie 21 m2). Izolacja będzie wyglądać tak: stary suporex ok. 30cm - 2,5m przestrzeni poddasza (strop 10cm styropianu, dach ok 17cm welny) - płyta k-g - 10cm styropianu lub wełny - płyta k-g - pokój (tutaj jedno okno FAKRO FTP-V U3 78X140). Czy ktoś się orientuje jakiej długości grzejnik dobrać (żeberkowy 60cm wysokości)?
5. Czy rurę powrotną grzejnika, mogę podpiąć do powrotnej grzejnika z łazienki, który jest piętro niżej?

PS. wiem, że naczynko jest krzywo, poprzednie też tak było przez 15 lat, prawdopodobnie przez krzywo wspawaną rurkę na dole smile-2.gif

Opublikowano

Pompa jest na zasilaniu.

Układ wygląda tak jak poniżej: rura wzbiorcza ma dwie odnogi (łazienka i kuchnia) zanim dojdzie do naczynka. Jedna jest na piętrze, druga z poddasza schodzi do kuchni.

instalacja.jpg

Opublikowano

To się nie uda!

Po pierwsze do naczynie rura musi iść wprost z kotła - bez pomp, zaworów itp armatury.

Te 0,3 m jest wtedy gdy masz instalacje jak podane wyżej i pompę na zasilaniu, jakbyś nawet przeniósł pompę na powrót - wtedy niby nie ma po drodze do naczynia żadnej armatury to wtedy naczynie musi być ponad 2m nad grzejnikiem ( dokładnie min 2,8m).

Opublikowano

Ale ta instalacja istnieje w taki sposób od 35 lat. Najpierw przez 31 lat działała na kotle zasypowym grawitacyjnie, a dopiero od 4 lat chodzi na podajnikowym z pompą. Ten grzejnik tyle zmieni, że nie będzie pompa w stanie do niego wody wtłoczyć?

Opublikowano

Jak była instalacja grawitacyjna to było OK

Pompa ją już zepsuła- jest niezgodnie z przepisami i zdrowym rozsądkiem, a teraz chcesz zrobić kompletnie źle.

Musisz podnieść naczynie o ponad 2m wtedy będzie źle ale będzie działać inaczej będzie wywalać wodę i zapowietrza instalację.

Jak wiesz lepiej że grzejnik nic nie zmieni to po co pytasz?

Opublikowano

Ja nic nie wiem. Po prostu pytam dlaczego. 

Dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Ok. A w ogóle jaka przeróbka pozwoliłaby zamontować tam grzejnik?

Jakiś odpowietrznik automatyczny albo zrobienie naczynia zamkniętego w kotłowni?

PS. prawdopodobne jest, że piszę głupoty ;)

Opublikowano

Najbezpieczniej dać naczynie w kotłowni i wymiennik płytowy z drugą pompą i naczyniem przeponowym  na instalację zamkniętą za wymiennikiem.

Jak chcesz dalej ciągnąć to co masz to musisz podnieść naczynie o min 2m nad grzejnik.

Zrobienie całej zamkniętej instalacji jest problematyczne i wcale tanie nie będzie- nie wiadomo czy kocioł jest dopuszczony do takiej pracy, ponadto trzeba układ schładzający kocioł np wężownicę.

Opublikowano

Niestety nie mam 2m na poddaszu. Dzięki.

Opublikowano

@sambor

A gdyby tak przelew nw wykorzystać jako rb naczynia?

Wiem,że trochę głupie bo przelew musiał by być zrobiony na strychu,ale tak byłoby najłatwiej i najszybciej oraz najbezpieczniej.

Obecną rurę od nw można by było wykorzystać jako zasilenie grzejnika.

Co o tym myślisz?

Opublikowano

Która z tych rur powinna mieć 1 cal? Z głowy powiem, że A i B mają 3/4, a C chyba 1 1/4, ale musiałbym sprawdzić, ewentualnie przerobić, bo widzę że to może być najtańsza opcja.

P1110t564CCCaa.jpg

Opublikowano

Musiałbym jej dać ok. 15 m. Jeśli jest łatwiejsza i tańsza opcja to z chęcią posłucham.

Za i przeciw.

Opublikowano

Mam zawór 4D. On chyba chroni kocioł przed zimnym powrotem.

A dlaczego pomysł @Jamjestcichy nie może być tu zrealizowany?

Opublikowano

Facet!

Masz za 4-D , którego z resztą nie zaznaczyłeś na swoim planie- i taką instalację,  to praktycznie bomba.

Pomysł kolegi byłby dobry, tylko ta rura jest za cienka!

Tu nie ma już o czym pisać, jesteś kolejnym , który chce zrobić niezgodnie z fizyką, przepisami i zdrowym rozsądkiem.

Na zasadzie "bo ja tak chcę", a rób sobie!

Ja już nic nie piszę! w tym temacie.

Opublikowano

@mask masz podobnie jak ja miałem jak kupiłem chatkę. Najprościej, zamknij instalację tak jak pisze Sambor. Miałem identycznie jak ty, taki sam zbiornik, zamontowany tak samo w tym samym miejscu. Teraz mam zamkniętą instalacje, zbiornik w kotłowni i kaloryfery na poddaszu. Jeśli chodzi o izolację z to w tym przypadku ocieplasz tylko dach. Gdybyś tu nie grzał, wtedy ocieplasz podłogę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.