kolar7dp Opublikowano 5 Sierpnia 2019 #1 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie instalacji rekuperacji w domu parter + piętro. Na piętrze nia ma żadnego problemu z rozprowadzeniem instalacji natomiast mam pytanie odnośnie jaką instalacje zastosować na stropie gdzie warstwa izolacji to niestety tylko 4 cm. Mam 2 pomieszczenia w których mógłbym poprowadzić pionowe rury od skrzynek rozprężnych natomiast problem polega na tym iż chcę wykonać u góry instalację ogrzewania podłogowego i rury fi 50 nie mieszczą się w warstwie izolacji. Mam wymurowane kominy i miała być wentylacje mechaniczna jednak skłaniam się ku rekuperacji. Proszę o podpowiedzi i z góry dziękuje.
Andrzej_M_ Opublikowano 6 Sierpnia 2019 #2 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 To może jakiś kompromis, wysokość 53 mm kanał płaski SMART-FLEX FLAT. Karta techniczna produktu: źródło:http://smart-flex.com.pl/wp-content/uploads/2019/07/karta-techniczna-przewody-FLAT-SMART-FLEX.pdf
PioBin Opublikowano 6 Sierpnia 2019 #3 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 A czy pod stropem i zabudowa z gk jest mozliwa? Np. sufit podwieszany lub półki.
kolar7dp Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Autor #4 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Sufit podwieszany to raczej już ostateczność. Szczerze mówiąc wolałbym tego uniknąć. Widziałem rury fi50 jednak musiałbym.na salon dać dwa anemostaty i pewnie do każdwgo 4 rury i nawet jeśli poprowadzę je przy śxianach w pokoju to wyjdzie mi 40cm oddalenia z podłogówką na dwóch zewnętrznych ścianach.
Andrzej_M_ Opublikowano 6 Sierpnia 2019 #5 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 @kolar7dp naszkicuj rzuty poziome poszczególnych kondygnacji, może coś doradzimy lub zaburzymy Twoją percepcje.
krisgie Opublikowano 8 Sierpnia 2019 #6 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zapewne te 4cm styro z czegoś wynikają (np wysokość podłogi, wysokości pomieszczeń itp). Jeśli to dom w budowie to może warto się zastanowić czy nie zwiększyć izolacji do tych 5 cm i położyć cieńszą wylewkę anhydrytową. Rury 50mm upchasz a wystające skrzynki pod anemostaty obejdziesz PEX-em z boku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.