Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór pieca z podajnikiem

siwy331

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ile się da. Chcę dobrać taki piec żeby wystarczyło mocy jak by ktoś chciał z niej wycisnąć ile się da. Chodzi o pomieszczenie sklepu powierzchnia około 50-50 m2 i dosłownie 3 grzejniki. 

Opublikowano

Ze zwykłego kotła więcej niż 75-80 C nie wyciągniesz co da 30-35kW mocy cieplnej - i taki kocioł raczej będzie trochę za duży, ja bym brał kocioł w granicach 30kW

Za mało danych, ale jak z podajnikiem to kocioł może się wyłączyć lub przejść w stan podtrzymania

Z zaw 3-D na powrocie jest taka sprawa że jak będzie z nagrzewnica zasilana ok 70C to powrót może być dobry nawet bez tego zaworu, czyli ok 52-55C.

Jak powrót będzie mniejszy niż 50C to zaw 3-D jest potrzebny.

Poczytaj w instrukcji jakie są zalecenia montażu takiej nagrzewnicy.

Opublikowano
W dniu 30.07.2019 o 21:52, siwy331 napisał:

Ile się da. Chcę dobrać taki piec żeby wystarczyło mocy jak by ktoś chciał z niej wycisnąć ile się da. Chodzi o pomieszczenie sklepu powierzchnia około 50-50 m2 i dosłownie 3 grzejniki. 

Do takiego sklepu 30 kW to masakra jakaś - jak ogrzewanie będzie działało w nim cały czas to i 15 kW z zapasem będzie a jak planujesz szybkie nagrzewanie np. po nocy bez grzania to jak napisał shogunzlasa bufor będzie lepszy niż duże przewymiarowywanie samego kotła.

Opublikowano

Przede wszystkim to ta nagrzewnica powinna być mniejsza, a nie taką "krowę" do sklepu dawać, 

W takim obiekcie lepiej spisują się 2-3 mniejsze nagrzewnice np po 10kW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.