Marcie Opublikowano 28 Czerwca 2019 #1 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Witam, mam zagwozdke i nie wiem co jest poprawne. Instalacja bedzie z pp , kocioł na ekogroszek 18kw z podajnikiem, dom 250m2 piętrowy, 16 grzejników. Zastanawiam sie jak powinny być doprowadzone piony do kotła, jedną rurą i od niej do każdego z pionów czy raczej każdy pion doprowadzić do kotła a tam zrobic cos na zasadzie rozdzielacza. Rysunki nie sa zbyt genialne ale mam nadzieje, ze cos z nich wiadomo :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 28 Czerwca 2019 #2 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Oba rozwiązania są OK, ale to pierwsze jest lepsze - można w nim zamontować grzejniki o większej mocy - nawet 10kW na pion. Nie wiemy jaka jest moc kotła, ani jaka jest moc grzejników w pionach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcie Opublikowano 28 Czerwca 2019 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 12,5 kw wychodzi na pion. Piony będą trzy. Moc kotła 18kw. Grzejniki będą przewymiarowane bo liczyłam ok150kw /m ale jestem do tego chwilowo zmuszona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 28 Czerwca 2019 #4 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 To trzeba wg pierwszego( górnego) rys z twojego postu, jest to po prostu bezpieczniejsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcie Opublikowano 28 Czerwca 2019 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 A czy mozesz mi powiedzieć jeszcze czy ten rozdzielacz również zrobić z pp ?czy z miedzi a tylko wyjścia pionów z pp. I jakiej średnicy ma być ten rozdzielacz , również fi 32 jak od pionów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajtaler428 Opublikowano 28 Czerwca 2019 #6 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Instalacja w obrębie kotła powinna być ze stali lub miedzi. Od kotła do rozdzielacza(jeśli ma być on w kotłowni) jeżeli miedź to wystarczy 28 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcie Opublikowano 29 Czerwca 2019 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 Dziekuje Wam za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 29 Czerwca 2019 #8 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 Dodatkowo: Do naczynia przelewowego - wg przepisów rura metalowe - stal 1" lub miedź Cu28 Oraz pamiętać o ochronie powrotu na kocioł - wymóg gwarancji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.