Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór średnicy rur CO

climber67

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na wstępie się przedstawię ,mam na imię Andrzej.

W najbliższym czasie przymierzam się do wymiany pieca na gazowy i przy okazji grzejników wraz z instalacją. I tu jest problem bo nie wiem jakiej średnicy rurki powinny biec od kotła do grzejników.Kotłownia będzie umieszczona na parterze i stamtąd jedna nitka przy ścianie pobiegnie do pomieszczenia 2 i 3.W pomieszczeniu 3 będzie pion na piętro do grzejników w pomieszczeniu 4 i 5.Następna nitka pobiegnie od kotła na piętro do pomieszczenia 6.I trzecia nitka w podłodze do pomieszczenia 1 i tam rozchodzić się będzie na 3 grzejniki.Kocioł będzie montował instalator ale do tego czasu chciałbym sobie sam zamontować grzejniki.Dlatego moja ogromna prośba o pomoc w doborze średnic rurek PEX.

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję.

CO1.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 18.06.2019 o 23:59, climber67 napisał:

Witam.

Na wstępie się przedstawię ,mam na imię Andrzej.

W najbliższym czasie przymierzam się do wymiany pieca na gazowy i przy okazji grzejników wraz z instalacją. I tu jest problem bo nie wiem jakiej średnicy rurki powinny biec od kotła do grzejników.Kotłownia będzie umieszczona na parterze i stamtąd jedna nitka przy ścianie pobiegnie do pomieszczenia 2 i 3.W pomieszczeniu 3 będzie pion na piętro do grzejników w pomieszczeniu 4 i 5.Następna nitka pobiegnie od kotła na piętro do pomieszczenia 6.I trzecia nitka w podłodze do pomieszczenia 1 i tam rozchodzić się będzie na 3 grzejniki.Kocioł będzie montował instalator ale do tego czasu chciałbym sobie sam zamontować grzejniki.Dlatego moja ogromna prośba o pomoc w doborze średnic rurek PEX.

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję.

CO1.png

Chciałbym odnowić temat i uzupełnić projekt o moce grzejników.Bedą montowane grzejnik Purmo CV22

Pomieszczenie 1- grzejnik o mocy 1700W ,  1200W i 600W

Pomieszczenie 2- grzejnik o mocy 2200 W

Pomieszczenie 3 - grzejnik o mocy 1700 W   - CV33

Pomieszczenie 4 - grzejnik o mocy 2200 W

Pomieszczenie 5 grzejnik o mocy 1500W

Pomieszczenie 6 grzejnik o mocy 600W

Może teraz będzie łatwiej w określeniu średnicy rurek

Z góry dzięki za wszelką pomoc>

Opublikowano

Ok.dzięki.PO krótkich liniach to mógłbym prowadzić gdyby rury szły po podłodze a ja bede je prowadził po ścianie .Pomieszczenie nr 3 to kuchnia i właśnie tam rurki polecą po ścianie za meblami.

Mam jeszcze jedno pytanie ,rury będę łączył na krztałtki skręcane.Chciałem zapytać jakie są wasze doświadczenia z tego typu rozwiązaniem czy mają wytrzymałość taką jak zaprasowywane?

Opublikowano
59 minut temu, sambor napisał:

Tam masz 1 większą średnicę - 25, dla niej to już prasowanie

A dlaczego tak?

@climber67

Ja w zeszłym roku robiłem całą instalację sam i pex brałem skręcany,ale szczerze dzisiaj wolałbym dołożyć kilka zł i bym prasował-szybko i z w zasadzie chyba bezpieczniej a też z pewnością wygodniej no i estetyczniej.

Najgorzej to się skręcało właśnie pex 25,ale tylko dlatego,że miejsca było jak na lekarstwo.

Opublikowano

ALe coś Ci po tym roku przecieka czy jest wszystko ok.Szczerze mówiąc wolałbym skręcać bo w przeciwnym razie musiałbym dodatkowo kupić zaciskarkę ,która mi się już więcej do niczego nie przyda.

Opublikowano
3 godziny temu, climber67 napisał:

ALe coś Ci po tym roku przecieka czy jest wszystko ok.

Jest wszystko ok chociaż kształtki miałem no name,natomiast rury wavin.Kształtki miały dwa oringi w środku.Raz rozwaliłem oring (źle przygotowałem rurę) przez pośpiech,ale wystarczyła wymiana oringu i wszystko grało.

Rura pex 25mm ciężko się gnie na małym odcinku,ale reszta już idzie idealnie.Podejścia do grzejników robiłem rurą 20mm.

Nie kupuj jakichś super ekstra nożyc czy kalibrownika bo to i tak Ci się nie przyda a zwykłe dają radę.

Kup sprężyny zewnętrzne/wewnętrzne-sam oceń.

Aha,i ja kupując w sieci miałem cenę sporo niższą niż u lokalnego dostawcy,ale ja wszystko sobie wyliczyłem-metr rury 20mm jedynie mi został :)

A zaciskarkę możesz wypożyczyć.

3 godziny temu, climber67 napisał:

A jest potrzebna jakaś tajemna wiedza przy zaprasowaniu

Jest to prostsze niż skręcanie.Jedynie musisz przygotować odpowiednio rurę (ale skręcając też musisz) i maszynka sama zaciśnie tyle ile trzeba (chyba,że weźmiesz manualną)-według mnie estetyczniejsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.