climber67 Opublikowano 18 Czerwca 2019 #1 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Witam. Na wstępie się przedstawię ,mam na imię Andrzej. W najbliższym czasie przymierzam się do wymiany pieca na gazowy i przy okazji grzejników wraz z instalacją. I tu jest problem bo nie wiem jakiej średnicy rurki powinny biec od kotła do grzejników.Kotłownia będzie umieszczona na parterze i stamtąd jedna nitka przy ścianie pobiegnie do pomieszczenia 2 i 3.W pomieszczeniu 3 będzie pion na piętro do grzejników w pomieszczeniu 4 i 5.Następna nitka pobiegnie od kotła na piętro do pomieszczenia 6.I trzecia nitka w podłodze do pomieszczenia 1 i tam rozchodzić się będzie na 3 grzejniki.Kocioł będzie montował instalator ale do tego czasu chciałbym sobie sam zamontować grzejniki.Dlatego moja ogromna prośba o pomoc w doborze średnic rurek PEX. Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję.
climber67 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Autor #2 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Naprawdę nikt nie jest w stanie mi pomóc?
sambor Opublikowano 19 Czerwca 2019 #3 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Przy takich danych nikt ci rozsądnie nie pomoże. Potrzebne są moce poszczególnych grzejników!
climber67 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Autor #4 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 W dniu 18.06.2019 o 23:59, climber67 napisał: Witam. Na wstępie się przedstawię ,mam na imię Andrzej. W najbliższym czasie przymierzam się do wymiany pieca na gazowy i przy okazji grzejników wraz z instalacją. I tu jest problem bo nie wiem jakiej średnicy rurki powinny biec od kotła do grzejników.Kotłownia będzie umieszczona na parterze i stamtąd jedna nitka przy ścianie pobiegnie do pomieszczenia 2 i 3.W pomieszczeniu 3 będzie pion na piętro do grzejników w pomieszczeniu 4 i 5.Następna nitka pobiegnie od kotła na piętro do pomieszczenia 6.I trzecia nitka w podłodze do pomieszczenia 1 i tam rozchodzić się będzie na 3 grzejniki.Kocioł będzie montował instalator ale do tego czasu chciałbym sobie sam zamontować grzejniki.Dlatego moja ogromna prośba o pomoc w doborze średnic rurek PEX. Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję. Chciałbym odnowić temat i uzupełnić projekt o moce grzejników.Bedą montowane grzejnik Purmo CV22 Pomieszczenie 1- grzejnik o mocy 1700W , 1200W i 600W Pomieszczenie 2- grzejnik o mocy 2200 W Pomieszczenie 3 - grzejnik o mocy 1700 W - CV33 Pomieszczenie 4 - grzejnik o mocy 2200 W Pomieszczenie 5 grzejnik o mocy 1500W Pomieszczenie 6 grzejnik o mocy 600W Może teraz będzie łatwiej w określeniu średnicy rurek Z góry dzięki za wszelką pomoc>
sambor Opublikowano 18 Sierpnia 2019 #5 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 No widzisz jak ładnie, teraz można podać co chciałeś Jak ma być PEX to musi iść po krótkich liniach a nie po zakamarkach.
climber67 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor #6 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Ok.dzięki.PO krótkich liniach to mógłbym prowadzić gdyby rury szły po podłodze a ja bede je prowadził po ścianie .Pomieszczenie nr 3 to kuchnia i właśnie tam rurki polecą po ścianie za meblami. Mam jeszcze jedno pytanie ,rury będę łączył na krztałtki skręcane.Chciałem zapytać jakie są wasze doświadczenia z tego typu rozwiązaniem czy mają wytrzymałość taką jak zaprasowywane?
sambor Opublikowano 19 Sierpnia 2019 #7 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Tam masz 1 większą średnicę - 25, dla niej to już prasowanie, a mniejsze można porządnie skręcić, ale ja bym prasował.
Gość Opublikowano 19 Sierpnia 2019 #8 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 59 minut temu, sambor napisał: Tam masz 1 większą średnicę - 25, dla niej to już prasowanie A dlaczego tak? @climber67 Ja w zeszłym roku robiłem całą instalację sam i pex brałem skręcany,ale szczerze dzisiaj wolałbym dołożyć kilka zł i bym prasował-szybko i z w zasadzie chyba bezpieczniej a też z pewnością wygodniej no i estetyczniej. Najgorzej to się skręcało właśnie pex 25,ale tylko dlatego,że miejsca było jak na lekarstwo.
climber67 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor #9 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 ALe coś Ci po tym roku przecieka czy jest wszystko ok.Szczerze mówiąc wolałbym skręcać bo w przeciwnym razie musiałbym dodatkowo kupić zaciskarkę ,która mi się już więcej do niczego nie przyda.
sambor Opublikowano 19 Sierpnia 2019 #10 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Praski można wypożyczyć - szukaj w wypożyczalniach lub lokalnej hurtowni.
climber67 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor #11 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 A jest potrzebna jakaś tajemna wiedza przy zaprasowaniu :-) nigdy tego nie robiłem.Czy może lepiej zostawić pexy i zrobić to na ryry PP zgrzewane.
sambor Opublikowano 19 Sierpnia 2019 #12 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Można zgrzewać, tylko wymiary rur będą inne i nie rób łączeń w podłodze.
climber67 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor #13 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 W takim układzie jaki będą te wymiary PP .Czy 25 pex zastąpić 20 PP?
Gonzo19 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 #14 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 raczej w drugim kierunku 25PEX - 32PP
Gość Opublikowano 19 Sierpnia 2019 #15 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 3 godziny temu, climber67 napisał: ALe coś Ci po tym roku przecieka czy jest wszystko ok. Jest wszystko ok chociaż kształtki miałem no name,natomiast rury wavin.Kształtki miały dwa oringi w środku.Raz rozwaliłem oring (źle przygotowałem rurę) przez pośpiech,ale wystarczyła wymiana oringu i wszystko grało. Rura pex 25mm ciężko się gnie na małym odcinku,ale reszta już idzie idealnie.Podejścia do grzejników robiłem rurą 20mm. Nie kupuj jakichś super ekstra nożyc czy kalibrownika bo to i tak Ci się nie przyda a zwykłe dają radę. Kup sprężyny zewnętrzne/wewnętrzne-sam oceń. Aha,i ja kupując w sieci miałem cenę sporo niższą niż u lokalnego dostawcy,ale ja wszystko sobie wyliczyłem-metr rury 20mm jedynie mi został :) A zaciskarkę możesz wypożyczyć. 3 godziny temu, climber67 napisał: A jest potrzebna jakaś tajemna wiedza przy zaprasowaniu Jest to prostsze niż skręcanie.Jedynie musisz przygotować odpowiednio rurę (ale skręcając też musisz) i maszynka sama zaciśnie tyle ile trzeba (chyba,że weźmiesz manualną)-według mnie estetyczniejsze.
sambor Opublikowano 19 Sierpnia 2019 #16 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Jak ma być PEX25 ułożony za szafkami to musi być przy samej ścianie - tego PEX-a tak nie wygniesz - tam trzeba już kolanka do tego pexa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.