Didek Opublikowano 2 Czerwca 2019 #1 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Panowie, potrzebuję Waszego wsparcia, chodzi o kocioł gazowym 2-f firmy ACV. Podczas otwarcia maksymalnego tylko zimnej wody z baterii wannowej, uruchamia mi się również CWU w kotle gazowym. Przy mniejszym poborze wody nieprawidłowość nie występuje. Co może być przyczyną ?
sambor Opublikowano 2 Czerwca 2019 #2 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Kocioł podczas grzania CW korzysta z czujnika przepływu wody przez kocioł. Najprawdopodobniej takie zjawisko powstaje podczas max otwarcia baterii wannowej czyli bateria pobiera wodę zimną i jednocześnie z drugiej rury wodę idącą przez kocioł i kocioł się uruchamia. Winna jest bateria wannowa
Didek Opublikowano 4 Czerwca 2019 Autor #3 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Sprawdziłem każda baterię w domu i kocioł zachowuje się tak samo tzn. uruchamia się na ok. 1 sek. Jak należny podłączyć układ CWU przy kotle 2-f, bo w instrukcji brak informacji na ten temat.
sambor Opublikowano 4 Czerwca 2019 #4 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Czy masz zaw zwrotny na zasilaniu kotła ? Jak nie to przy zbyt cienkich rurach w instalacji wodnej woda może cofać się z kotła i powodowa spadek ciśnienia uruchamiający kocioł na grzanie CW.
Didek Opublikowano 4 Czerwca 2019 Autor #5 Opublikowano 4 Czerwca 2019 nie mam, czy wystarczy zamontować zawór bezpieczeństwa z zaworem zwrotnym (z dźwigienką) ?
sambor Opublikowano 4 Czerwca 2019 #6 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Wystarczy sam zaw zwrotny, Po co ci zaw bezpieczeństwa - już jeden masz w kotle.
Didek Opublikowano 4 Czerwca 2019 Autor #7 Opublikowano 4 Czerwca 2019 podobno w kotle nie mam takiego zaworu bo nie potrzeba :( Chciałbym założyć zwykły bezpieczeństwa z ZZ tylko nie wiem na ile BAR-ów. Czy 3 bar wystarczy ??
sambor Opublikowano 4 Czerwca 2019 #8 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Jak nie ma to trzeba dać, musi być ZB 6bar. Jak patrzyłem to obecnych kotłach 2F ACV ZB od grzania wody nie są instalowane - oszczędności konstrukcyjne.
Didek Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor #9 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Wstawiłem ZB 6Bar, pomogło połowicznie, bo nadal przy zakręcaniu baterii uruchamia się kocioł na ok. 1 sek. :(
KubaSko Opublikowano 6 Czerwca 2019 #10 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Jesli tak jest od poczatku to potrzebny jest reduktor cisnienia i naczynie przeponowe wtedy problem zniknie. Jesli bylo dobrze a teraz pojawil sie problem to moze byc przeplywka w kotle choc zwykle psuja sie w drugą stronę. Jakie masz cisnienie w sieci ?
sambor Opublikowano 6 Czerwca 2019 #11 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Do kotła 2F nie stosuje się naczynia przeponowego w torze grzania wody użytkowej. Ale w instrukcji ACV jest zalecane
Didek Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor #12 Opublikowano 6 Czerwca 2019 a w mojej instrukcji takiego schematu brak. Sprawdziłem jeszcze raz baterie i już jest lepiej, tylko na jednej uruchamia się kocioł ale już bez wentylatora. Zostawię na razie będę obserwował. Taki schemat jest w dokumentacji mojego kotła
KubaSko Opublikowano 6 Czerwca 2019 #13 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Ja w takich przypadkach nie montuje naczynia w torze grzania wody tylko wpinam ja przewaznie za reduktorem. Nie zakladam nigdzie zz bo reduktor sam w sobie jest zz plus za wodomierzem antyskazeniowy. Problem z uderzeniami hydr. wtedy znika. Spotkalem sie w takich przypadkach z "bujaniem" wodomierza i nabijaniem rachunkow za wode
sambor Opublikowano 6 Czerwca 2019 #14 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Godzinę temu, Didek napisał: Taki schemat jest w dokumentacji mojego kotła To inny układ pracy. Twojej instalacji on nie dotyczy
Didek Opublikowano 9 Czerwca 2019 Autor #15 Opublikowano 9 Czerwca 2019 @sambor czyli mam podpiąć tak jak na schemacie który umieściłeś, wtedy będzie poprawnie ?
sambor Opublikowano 9 Czerwca 2019 #16 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Tak wtedy powinno być OK, naczynie przeponowe musi mieć atest do wody pitnej, jego pojemność nie jest istotna - nawet 6l wystarczy
Didek Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor #17 Opublikowano 21 Czerwca 2019 @Sambor, krótkie pytanie jakie ciśnienie (powietrza) powinno być w naczyniu przeponowym ??
sambor Opublikowano 21 Czerwca 2019 #18 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Idzie o naczynie do CWU czy do CO? To do CWU powinno mieć ok 3-4 bar a do CO ok 1-1,5 bar
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.