1gregor Opublikowano 21 Maja 2019 #1 Opublikowano 21 Maja 2019 Witam Serdecznie Wiem , że w sieci są jakieś iformacje, ale proszę forumowiczów fachowców o jakieś schematy instalacji c.o połączonej z c.w.u otwartej działającej na jednej pompie o ile to możliwe, który nie powoduje wychładzania c.w.u oraz czy potrzebny jest zawór 3d lub 4d. Mam dylemat z jednym fachowcem od instalacj. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Gość Digitrax Opublikowano 21 Maja 2019 #2 Opublikowano 21 Maja 2019 Bez problemów można za pomocą jednej pompy: - zasilać instalację CO (na grzejnikach obowiązkowo zawory termostatyczne z głowicami) - ogrzewać zbiornik CWU (regulacja temperatury wody realizowana jest przez zawór termostatyczny z kapilarą zainstalowany na zasilaniu wężownicy wraz z zaworem zwrotnym) - utrzymać wysoką temperaturę powrotu (za pomocą termostatycznego zaworu mieszającego) Powyższe jest do osiągnięcia do pracy w układzie otwartym jak i zamkniętym jeżeli kocioł na to pozwala.
1gregor Opublikowano 21 Maja 2019 Autor #3 Opublikowano 21 Maja 2019 A czy taki układ c.w.u zadziała bez zaworu termostatycznego z kapilarą tylko z zaworem zwrotnym?Proszę o jakiś prosty schemat gdzie mają być wszystkie zawory, naczynie wzbiorcze itd. A czy taki układ grzejniki poniżej pieca a c.w.u powyżej zadziala grawitacyjnie?
1gregor Opublikowano 22 Maja 2019 Autor #4 Opublikowano 22 Maja 2019 Witam Ponawiam prośbe jak w temacie powyżej. Musze przedstawić jakiś schemat "hydraulikowi" ponieważ on chce miedzy innymi rure od naczynia wzbioreczego wpiąć do zasilania pieca c.o ale nie bezpośrednio tylko do pompy z bypassem. Mam jeszcze pytanie czy istnieje jakiś inspektor budowlany, który może stwierdzić, że taka instalacja jest zle skonstruowana? I czy do takiej instalacji misi być wykonany jakiś projekt? Mieszkanie komunalne czynszowe.
Gość Digitrax Opublikowano 22 Maja 2019 #5 Opublikowano 22 Maja 2019 Nadzór budowlany się kłania. Gdy pominiesz zawór z kapilarą to temperatura CWU będzie taka jak na kotle co w przypadku powyżej 50 stopni może być niebezpieczne dla mieszkańców. I drugi problem wyniknie to przepływ przez wężownicę będzie większy bo woda płynie gdzie ma lżej i może nie dochodzić do pozostałych grzejników. Prawo budowlane stanowczo zabrania w układach otwartych instalacji czegokolwiek pomiędzy wyjściem z kotła a naczyniem otwartym. Nie może to być też rura plastykowa ale wyłącznie metalowa o przekroju wewnętrznym minimum 1 cal. Kwalifikuje się tu więc stalowa calówka lub miedziana 28. W żadnym razie nie może też to być rura ocynkowana.
1gregor Opublikowano 23 Maja 2019 Autor #6 Opublikowano 23 Maja 2019 Witam Niestety nie mam wplywu na to kto bedzie wykonywał moją instalacje, jest to mieszkanie komunalne, wykonuja ja pracownicy MZGK i nie wiem czy są potrzebne i czy mają jakieś uprawnienia.Dzis telefonujac do zarzadcy budynku spytalem czy otrzymam jakis dokument "odbiór" , że ta i stalacja jest bezpieczna i mozna z niej korzystac.. Zarzadca odpowiedzial, że nigdy nie wystawial takiego dokumentu. A wszystko jest robione na tak zwaną gembe. Prosze również o zapoznanie sie z moim drugim tematem tam jest wszystko opisane ze zdjeciami i nadal prosze o jakis schemat co i gdzie ma być abym mógł przedstawić go pracownikowi MZGK.
1gregor Opublikowano 24 Maja 2019 Autor #7 Opublikowano 24 Maja 2019 Witam ponownie Zakupiłem wódke i paczke fajek, jak umrzeć to... Odwiedzili mnie dzis Panowie z MZGK i zamontowali nową pompę i przerobili instalację, a wygląda to tak... Przypomne,że ta rura karbowana ocynkowana idzie do naczynia wzbiorczego, piec stałopalny układ otwarty. POMOCY
1gregor Opublikowano 24 Maja 2019 Autor #9 Opublikowano 24 Maja 2019 Prosze jeszcze zobaczyc na to zdjęcie. Prosze o pomoc gdzie moge cos takiego zglosic?
pawelll Opublikowano 24 Maja 2019 #10 Opublikowano 24 Maja 2019 Takie podłączenie zgłoś do prokuratury, jako próbę zabójstwa. Podłączenie naczynia wzbiorczego systemu bezciśnieniowego reguluje norma PN-B-02413:1991.
1gregor Opublikowano 24 Maja 2019 Autor #11 Opublikowano 24 Maja 2019 ????https://www.google.com/amp/s/blogannybieli.wordpress.com/2011/09/30/polskie-normy-wycofane-we-wrzesniu-2011-r/amp/
sambor Opublikowano 24 Maja 2019 #12 Opublikowano 24 Maja 2019 Osobnej nowej normy na samą instalację otwartą niestety nie ma i nie będzie. Natomiast jest obowiązująca norma EN 12828 o projektowaniu instalacji Co i tam jest to samo co w starej normie
1gregor Opublikowano 25 Maja 2019 Autor #13 Opublikowano 25 Maja 2019 No dobra a gdzie moge z tym pójść do sądu do gazety dzwonić po straż pożarną na policje?Panowie beda w poniedzialek i beda to uruchamiac a ja jestem bez cieplej wody juz ktorys dzien.
sambor Opublikowano 25 Maja 2019 #14 Opublikowano 25 Maja 2019 Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego jest odpowiednią do zgłoszenia tego bubla instalacyjnego instytucją!
PioBin Opublikowano 25 Maja 2019 #15 Opublikowano 25 Maja 2019 13 minut temu, 1gregor napisał: No dobra a gdzie moge z tym pójść do sądu do gazety dzwonić po straż pożarną na policje?Panowie beda w poniedzialek i beda to uruchamiac a ja jestem bez cieplej wody juz ktorys dzien. Na poczatek to nie podpisuj protokolu montazu (modyfikacji). Zglos przed rozpoczeciem uruchomienia do ich kierownika/zarzadcy ze instalacja wykonana jest w sposob niezgodny z przepisami (masz powyzej podstawe prawna) i zagraza bezpieczenstwu uzytkownikow. Wspolczuje braku cieplej wody. Pozostaje grzalka elek. w bojlerze.
1gregor Opublikowano 25 Maja 2019 Autor #16 Opublikowano 25 Maja 2019 Nigdy nie otrzymałem i zapewnie nie otrzymam żadnego protokołu. Zrezygnowałem z bojlera elektrycznego na zasobnik c.w.u i nie chce montować grzałki a co w przypadku braku prądu? Poza tym ta instalacja jest tak wykonana , że c.o wychladza c.w.u.
Gość Visitor1230 Opublikowano 25 Maja 2019 #17 Opublikowano 25 Maja 2019 A ograniczenie przeplywu na CWU regulowane jest przymknieciem recznego zaworu. Brawo dla Januszy hydrauliki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.