NeS Opublikowano 21 Maja 2019 #1 Opublikowano 21 Maja 2019 Witam W całym domu, który kupiłem jest ogrzewanie podłogowe + małe grzejniki i drabinka w łazience. Chcę poprawić to co jest, ogrzewanie będzie zasilane z bufora 750 litrów grzanego kotłem zasypowym. Rozdzielacze są ze zwykłymi zaworkami, które oczywiście ciekną. 5 pętli na parterze i 3 pętle na poddaszu, w sumie około 84m2 do ogrzania. Z bufora chcę zawór mieszający na podłogówkę i drugi na grzejniki. Grzejników będę używał w zamyśle w okresach przejściowych, a może kiedyś zdejmę je całkiem. Teraz moje pytania: 1. Na obieg podłogi i grzejników potrzebne osobne pompki ? 2. Czy ma sens regulator pokojowy do uruchamiania/wyłączania pompy podłogówki ? 3. Zakładać na powrocie zawory RTL czy wymieniać całe rozdzielacze na takie z rotametrami ? 4. Jakieś inne sugestie, które nie zrujnują mi portfela i będą wygodne w użytkowaniu ? pozdrawiam
Gość berthold61 Opublikowano 21 Maja 2019 #2 Opublikowano 21 Maja 2019 Zawsze to lepiej jak podłogówka ma swoją pompkę a na belce rotametry natomiast sterowanie bym sobie darował bo lepiej podłogówkę grzać minimalną ilością energi niż potem rwać na ful przez 2 godz po wystygnięciu bo to tylko uzupełnianie strat.
sambor Opublikowano 21 Maja 2019 #3 Opublikowano 21 Maja 2019 Aby była jakaś odskocznia do dyskusji trzeba zrobić schemat tego co jest obecnie, bez tego to nie ma o czym pisać. Autorze tematu - kartka + ołówek - narysować co masz.
teres Opublikowano 21 Maja 2019 #4 Opublikowano 21 Maja 2019 Siłownik do mieszacza sterowany pogodowo i pokojowo (korekta sterowania). TECH ma takie w ofercie. Rozdzielacze wymień.
NeS Opublikowano 22 Maja 2019 Autor #5 Opublikowano 22 Maja 2019 Schemat mogę narysować, jednak nie bardzo wiem co na nim rysować. Rzuty kondygnacji ? Zrobić zdjęcia rozdzielaczy ? Długości i rozłożenia pętli nie znam, dom kupiłem niedawno a poprzedni właściciel nie potrafi mi nic o podłogówce powiedzieć. Co do sterowania pogodowego to chyba tanio nie będzie.
teres Opublikowano 22 Maja 2019 #6 Opublikowano 22 Maja 2019 Albo dobrze i oszczędnie, albo tanio. Tanio już masz. Zainteresuj się na początek https://www.techsterowniki.pl/p/i-1 + zawór z siłownikiem Herz (dobra jakość i cena).
NeS Opublikowano 23 Maja 2019 Autor #7 Opublikowano 23 Maja 2019 Ten zawór miałby być przy wyjściu z bufora i obsługiwać mieszanie do rozdzielaczy na obu kondygnacjach ? Rozdzielacze wymienić, tylko na jakie ? Mam rozumieć, że RTL to zły pomysł w moim przypadku ?
teres Opublikowano 23 Maja 2019 #8 Opublikowano 23 Maja 2019 Zawór na wyjściu z bufora, tak jak napisałeś. Sterowanie masz pogodowe i możesz jeszcze dorzucić sterownik pokojowy do kompletu. RTL się sprawdzały jak ktoś potrzebował sobie dorobić przy grzejnikach jakieś małe pętle OP np. łazienka, wiatrołap itd.
NeS Opublikowano 27 Maja 2019 Autor #9 Opublikowano 27 Maja 2019 W dniu 21.05.2019 o 15:35, berthold61 napisał: Zawsze to lepiej jak podłogówka ma swoją pompkę a na belce rotametry natomiast sterowanie bym sobie darował bo lepiej podłogówkę grzać minimalną ilością energi niż potem rwać na ful przez 2 godz po wystygnięciu bo to tylko uzupełnianie strat. Jak mam to rozumieć ? Pompa od podłogówki uruchamiana ręcznie na początku sezonu grzewczego ? Temperatura zasilania tez ustawiana ręcznie na zaworze 3D? W sezonie przejściowym grzać grzejnikami ? Może dogrzewać w srogie mrozy a temp. na podłogę ustalić raz ? Jakie rozdzielacze kupić ? Jakąś konkretną markę czy każdy spełni swoją rolę, byle był z rotametrami ?
Gość berthold61 Opublikowano 27 Maja 2019 #10 Opublikowano 27 Maja 2019 Ja mam tak że pompka od podłogówki podłaczona pod sterownik jako grzanie zimą CO+CWU jak dam na CWU czyli lato to ta pompka stoi całe lato ale druga pompka jest dalej aktywna ta od bojlera ale ustawiona na 52 stopnie a sam kocioł mam ustawiony na 65 stopni więc latem praktycznie pompki stoją a jedynie chwilę pochodzi jak wypuszczę bojler i zanim nagrzeje potem staje , grawitacyjnie też mi grzeje dwa grzejniki jak chcę w przedpokoju oraz łazience . jest oszczędnie i skutecznie , zimą podłogówka praktycznie cały sezon zasilana jest ok 28 stopni ale zimą ta pompka od bojlera chodzi non stop jako ochrona powrotu poprzez bojler przepływowy i powrót mam na poziomie ok 57 stopni bez ceregieli i bzdetów .
NeS Opublikowano 28 Maja 2019 Autor #11 Opublikowano 28 Maja 2019 berthold61 Ja będę CO zasilał z buforu więc czy w kotle będzie się palić czy nie nie ma żadnego znaczenia. CWU mam z wężownicy z bufora więc to też zupełnie inna sytuacja. Czy wpuścić po prostu np 28 stopni na podłogówkę w sezonie zimowym i pozwolić jej pracować non stop ? Co wtedy z kaloryferami ? Jakiej marki polecacie rozdzielacze i zawory trójdrogowe ?
Gość berthold61 Opublikowano 28 Maja 2019 #12 Opublikowano 28 Maja 2019 A co to za problem dać na podłogówkę 28 stopni a na kalafiory 80 ? ja mam w rozdzielaczu podłogówki tzw grupę pompowo mieszającą z zaworem 4 drogowym i z niego na podłogę idzie ile ustawię a reszta np na kalafiory idzie ile wlezie .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.