Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podebranie ciepła z solarów

kaz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę podbierać z solarów ciepło do CO - i tak:

- jeśli w bojlerze jest woda o temp.> 50st. to zawór zt odcina bojler i czynnik krąży tylko
solar > wymiennik pwc > solar

- jeśli w boljerze jest woda < 50st. to zawór zt przełącza: solar > pwc > bojler > solar

czy ten schemat instalacji jest do przyjęcia i czy zawór zwrotny zz jest potrzebny.

Sol-płyta.png

Opublikowano
2 godziny temu, kaz napisał:

Chcę podbierać z solarów ciepło do CO ,,,,

Na Twoim miejscu najpierw określiłbym jaką nadwyżkę ciepła wytwarzają w Twojej  instalacji kolektory słoneczne w tzw. okresach przejściowych.
Znając przybliżone dane, można rozważyć czy rozbudowa instalacji ma sens ekonomiczny.

Opublikowano

chyba nie zrozumieliśmy się - więc powtórzę pytanie:

- czy ten schemat instalacji jest do przyjęcia i czy zawór zwrotny zz jest potrzebny?.

Opublikowano
40 minut temu, kaz napisał:

,,,, czy zawór zwrotny zz jest potrzebny?.

Nie znam się na hydraulice, ale należało by się przede wszystkim zapoznać z natężeniem przepływów medium w obwodach i przede wszystkim DTR zaworu rozdzielającego.  
Jeżeli zawór rozdzielający jest zaworem szczelnym (odcinającym), to zawory zwrotne są zbyteczne (to jest chyba logiczne). 

Opublikowano

To nie będzie dobrze działać- nie daje się 2 wymienników w szeregu.

Dlaczego nie dasz wymiennika płytowego za zaw 3-D przełączającym?

Wtedy zaw przełącza albo na WP albo na wężownicę, która też robi za wymiennik.

Zaw 3-D powinien być przełączający a nie przypadkiem mieszający, jak to niektórzy dają.

Opublikowano
2 godziny temu, Andrzej_M_ napisał:

Jeżeli zawór rozdzielający jest zaworem szczelnym (odcinającym), to zawory zwrotne są zbyteczne (to jest chyba logiczne). 

- zgadza się, ale nie znalazłem takiej informacji i stąd pytanie na forum - a praktycy mogliby takiej informacji udzielić.

1 godzinę temu, sambor napisał:

Zaw 3-D powinien być przełączający .....

i taką funkcję ma pełnić na podanym schemacie.

Mógłbyś coś podpowiedzieć odnośnie schematu?

Co jeszcze chciałbym osiągnąć - otóż - opcja:

- idzie ciepłe medium z solarów, i po odebraniu przez WP zostaje powiedzmy 50st. a w bojlerze jest 30 to chciałbym aby grzało jeszcze wodę w bojlerze- stąd taki schemat.

sterownik to nie problem - ogarnę.

Opublikowano
3 minuty temu, kaz napisał:

Mógłbyś coś podpowiedzieć odnośnie schematu?

Ja już się chyba wypowiedziałem na temat twojego schematu, powtórzę jeszcze raz wg mnie to złe rozwiązanie

Gość Digitrax
Opublikowano

Obieg winien wyglądać tak: wyjście z solarów > rura > trójnik rozgałęziający na wymiennik płytowy i wężownicę. Następnie powrót z wymiennika płytowego i wężownicy połączyć zaworem 3d za którym ma pompa tłocząca glikol do solarów. Dodatkowo przed pompą filtr i naczynie przeponowe. W tym układzie sterownik przełącza grzanie na wymiennik płytowy lub zbiornik CWU.

Opublikowano
Opublikowano
12 godzin temu, sambor napisał:

.... nie daje się 2 wymienników w szeregu.

dlaczego? - wyjaśnij proszę

Opublikowano

Po pierwsze straty ciepła po drugie straty na przepływie - opory przepływu mogą być za duże, 

Przepływy pod wymiennik ustawia się dla danych parametrów a w twoim przypadku zmieniasz je zależnie czy są 2 lub 1 wymiennik ..

Prawidłowym rozwiązaniem jest to które masz na ostatnim swoim rysunku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.