damianp75 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 #1 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Witam.Jaki kocioł pelletowy polecacie na 75m kw. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4k1q Dodam że musi być kocioł a nie kominek z płaszczem wodnym ponieważ taki wniosek odrzucono mi o dofinansowanie. W domu jest stara instalacja węglowa z kopciuchem który jest do wymiany .
Kordjano Opublikowano 29 Kwietnia 2019 #2 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 A gazu kolega nie ma , na taki domek to tylko gaz albo pompa ciepła , przy pellecie to bufor koledze będzie potrzebny .
Gość Trener40 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 #3 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Nie do końca ten bufor musi być. Jak kocioł będzie pracował w trybie auto ( dogrzewanie / wygaszanie/ ponowne dogrzewanie), to 10 kw max. . Ocieplenie bardzo ważne, aby ciepło za szybko nie spierniczało i da się żyć. Na podobną powierzchnię +CWU poszło mi 2370 kg do dziś.
damianp75 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Autor #4 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 49 minut temu, Kordjano napisał: A gazu kolega nie ma , na taki domek to tylko gaz albo pompa ciepła , przy pellecie to bufor koledze będzie potrzebny . Gazu kolega nie ma :( Myślałem właśnie o takim kotle 10 max 12 kw. tylko jestem z deka zielony w tych sprawach ,jak paliło się od zawsze w tym samym węglowcu naście lat to teraz czlowiek nie wie jak technika poszła do przodu w ogrzewaniu. Co byście polecili żeby nie sprawialo problemów i wiadomo , jak najmniej paliło?
Gość Trener40 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 #5 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 46 minut temu, damianp75 napisał: Co byście polecili żeby nie sprawialo problemów i wiadomo , jak najmniej paliło? Kolego... Na temat kotłów na pellet jest tu sporo informacji. Zadaj sobie trochę trudu i proszę poczytaj. Czasami spotkasz się z informacją ceny zakupu w poście. Dowiesz się również kto na forum zajmuje się montażem i dobrym doradctwem.... Kocioł można kupić za 30 tys, a można też za 8. Będziesz miał dofinansowanie, ale i w tym przypadku cena kotla gra rolę. Pozdro ludziska.
damianp75 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Autor #6 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 27 minut temu, Trener40 napisał: Kolego... Na temat kotłów na pellet jest tu sporo informacji. Zadaj sobie trochę trudu i proszę poczytaj. Cztery miesiące temu przed złożeniem wniosku o dofinansowanie zadalem sobie własnie sporo trudu i duuuzo czytalem wlasnie na tym forum.Im dłużej tym mniej wiedziałem (no poza tym że Laguna to jedyny słuszny kociol) dlatego właśnie pytam o konkretną podpowiedź bo chyba od tego jest forum.Chyba ze nie ,chyba że trzeba sortować 2000 postów bo w którymś z nich właśnie pada konkretna odpowiedź. Oczywiście cena jest ważna ale nie nie najważniejsza przecież kociol ma służyć latami. Ps.Co sądzicie o tym kotle ? https://ekoflam.pl/produkt/kociol-na-pellet-thermorossi-compact-s13/
Gość Trener40 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 #7 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Na temat tego kotla nie pomogę, ale wpis, cyt " " Autonomia pracy ciągłej – do 22 godzin lub 132 godzin we współpracy z zewnętrznym zasobnikiem na pellet (100 kg). Możliwość podłączenia 2 zewnętrznych zasobników na pelet (razem 200 kg) lub dużego zasobnika na 900 kg z automatycznym systemem transportu peletu – Pellet Mover (maksymalna autonomia pracy ciągłej 1000 godzin / 42 dni)." Pewnie za te kolejne kilogramy powyżej 22 godzin jest dopłata, a czym większy dodatkowy możliwy zasobnik, tym więcej trzeba zabulić... Zadzwoń do producenta i się dopytaj. Moje zdanie na temat zasobnika to minimum 150 kg. No chyba, że ktoś lubi swoją kotłownie i często ją odwiedza. P. S. Kocioł na pellet również trzeba czyścić, ponieważ spada jego sprawność, więc dopłata do zasobnika na 42 dni mija się z celem.
Benton661 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 #8 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Do takiego niewielkiego domu rozważyłbym montaż bufora, np 500 L, jeśli cenisz sobie komfort termiczny i chcesz mieć zawsze ciepłe kaloryfery/podłogę. Zredukujesz tym samym ilość rozpaleń palnika. Jeśli chodzi o kocioł, to godny polecenia jest Biawar 12 kw, albo coś z palnikiem Kipi lub Revo obrotowym. Górna półka jeśli chodzi o kotły to Laguna (mały zasobnik na pellet), lepsza opcja to RTB lub Blackstar. Do nich bufor niepotrzebny, gdyż świetnie i sprawnie modulują już od 2 kw mocy. Osobiście, gdybym był na Twoim miejscu pomyslałbym jednak nad pompą ciepła
radik81 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 #9 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 To prawda Laguna to bardzo dobry kocioł (mam Lagunę P12) moduluje już od 3,1 kW. Można powiedzieć, że sezon już się zakończył a do kotła nie zaglądałem oprócz dosypywania pelletu (średnio co 3-4 dni) i opróżniania pojemnika na popiół (2 razy), nic nie przestawiłem nie czyściłem ani wymiennika ani palnika. Kociołek bardzo oszczędny, spaliłem niecałe 3 tony pelletu gdzie w śmieciuchu szło mi 3 tony węgla orzecha.Także kociołek naprawdę godny polecenia. Z budżetowych kotłów masz jeszcze Termikę Edilkamina i Ferroli Biopellet też kotły godne uwagi. A może warto pomyśleć o klimatyzatorze z funkcją grzania- tak to chyba się nazywa.
Gość Trener40 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 #10 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, Benton661 napisał: Do takiego niewielkiego domu rozważyłbym montaż bufora, np 500 L, jeśli cenisz sobie komfort termiczny i chcesz mieć zawsze ciepłe kaloryfery/podłogę. Zredukujesz tym samym ilość rozpaleń palnika. Jeśli chodzi o kocioł, to godny polecenia jest Biawar 12 kw, albo coś z palnikiem Kipi lub Revo obrotowym. Górna półka jeśli chodzi o kotły to Laguna (mały zasobnik na pellet), lepsza opcja to RTB lub Blackstar. Do nich bufor niepotrzebny, gdyż świetnie i sprawnie modulują już od 2 kw mocy. Osobiście, gdybym był na Twoim miejscu pomyslałbym jednak nad pompą ciepła Powiem tak : bufor ok, ale gdy temp zewn są w granicach +5 (dzień) - 15 (noc) , to OK. W okresach przejściowych dobrze by było wyeliminować bufor i dogrzewać na zasadzie--gdzej - wyl-grzej-wył. Okres przejściowy się wydłuża. Czasami od paczatku września trzeba dogrzewać i chyba lepiej by było gdyby to dogrzewanie bylo cykliczne i tak samo na koniec sezonu. Dlatego ciężko będzie policzyć co będzie lepsze..., czy grzanie bufora do przykładowo 80 st i w okresie przejściowym ta energia nie będzie dobrze wykorzystana, ponieważ sam bufor również bedzie stygł..., czy też grzać cyklicznie w okresach przejściowych, gdzie podczas postoju instalacji również i ona stygnie i trzeba ją podgrzać.
Benton661 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 #11 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 W okresach przejściowych można przecież ustawić na mieszaczu niewielką temperaturę, żeby nie wychładzać instalacji i zachować komfort termiczny w domu (sterowanie pogodowe). Poza tym bufor można jeszcze dodatkowo uzbroić w instalację fotowoltaiczną, która w słoneczne dni sama go doładuje, co jest najbardziej optymalną opcją i wiele osób z powodzeniem z tego korzysta.
g69 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 #12 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Dla porównania dopytuj o wycenę kotłowni z pompą ciepła.Ciekawą technologię ma teraz samsung.Z jednej jednostki jest grzanie CWU,CO i klimatyzacja z funkcją grzania powietrzem.
damianp75 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor #14 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 2 godziny temu, g69 napisał: Dla porównania dopytuj o wycenę kotłowni z pompą ciepła.Ciekawą technologię ma teraz samsung.Z jednej jednostki jest grzanie CWU,CO i klimatyzacja z funkcją grzania powietrzem. Możecie kogoś polecić kto zrobi taką wycenę ?
g69 Opublikowano 1 Maja 2019 #15 Opublikowano 1 Maja 2019 Szukać instalatorów w okolicy zamieszkania.Śledzić aukcje internetowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.