Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór kotła na pellet 75m

damianp75

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A gazu kolega nie  ma , na taki domek to tylko gaz albo pompa ciepła , przy pellecie to bufor koledze będzie potrzebny .

Opublikowano

Nie do końca ten bufor musi być.  Jak kocioł będzie pracował w trybie auto ( dogrzewanie / wygaszanie/ ponowne dogrzewanie), to 10 kw max. . Ocieplenie bardzo ważne, aby ciepło za szybko nie spierniczało i da się żyć. Na podobną powierzchnię +CWU poszło mi 2370 kg do dziś. 

Opublikowano
49 minut temu, Kordjano napisał:

A gazu kolega nie  ma , na taki domek to tylko gaz albo pompa ciepła , przy pellecie to bufor koledze będzie potrzebny .

Gazu kolega nie ma  :(  Myślałem właśnie o takim kotle 10 max 12 kw. tylko jestem z deka zielony w tych sprawach ,jak paliło się od zawsze w tym samym węglowcu naście lat to teraz czlowiek nie wie jak technika poszła do przodu w ogrzewaniu.

Co byście polecili żeby nie sprawialo problemów i wiadomo , jak najmniej paliło?

Opublikowano
46 minut temu, damianp75 napisał:

Co byście polecili żeby nie sprawialo problemów i wiadomo , jak najmniej paliło?

Kolego... Na temat kotłów na pellet jest tu sporo informacji. Zadaj sobie trochę trudu i proszę poczytaj. Czasami spotkasz się z informacją ceny zakupu w poście. Dowiesz się również kto na forum zajmuje się montażem i dobrym doradctwem.... Kocioł można kupić za 30 tys, a można też za 8. Będziesz miał dofinansowanie, ale i w tym przypadku cena kotla gra rolę. 

Pozdro ludziska. 

Opublikowano
27 minut temu, Trener40 napisał:

Kolego... Na temat kotłów na pellet jest tu sporo informacji. Zadaj sobie trochę trudu i proszę poczytaj.

Cztery miesiące temu przed złożeniem wniosku o dofinansowanie zadalem sobie własnie sporo trudu i duuuzo czytalem wlasnie na tym forum.Im dłużej tym mniej wiedziałem (no poza tym że Laguna to jedyny słuszny kociol)  dlatego właśnie pytam o konkretną  podpowiedź bo chyba od tego jest forum.Chyba ze nie ,chyba że trzeba sortować 2000 postów bo w którymś z nich właśnie pada konkretna odpowiedź.

Oczywiście cena jest ważna ale nie nie najważniejsza przecież kociol ma służyć latami.

Ps.Co sądzicie o tym kotle ?

https://ekoflam.pl/produkt/kociol-na-pellet-thermorossi-compact-s13/

Opublikowano

Na temat tego kotla nie pomogę, ale wpis, cyt "

Autonomia pracy ciągłej – do 22 godzin lub 132 godzin we współpracy z zewnętrznym zasobnikiem na pellet (100 kg). Możliwość podłączenia 2 zewnętrznych zasobników na pelet (razem 200 kg) lub dużego zasobnika na 900 kg z automatycznym systemem transportu peletu – Pellet Mover (maksymalna autonomia pracy ciągłej 1000 godzin / 42 dni)."

Pewnie za te kolejne kilogramy powyżej 22 godzin jest dopłata, a czym większy dodatkowy możliwy zasobnik, tym więcej trzeba zabulić... 

Zadzwoń do producenta i się dopytaj. 

Moje zdanie na temat zasobnika to minimum 150 kg. No chyba, że ktoś lubi swoją kotłownie i często ją odwiedza. 

P. S. Kocioł na pellet również trzeba czyścić, ponieważ spada jego sprawność, więc dopłata do zasobnika na 42 dni mija się z celem. 

Opublikowano

Do takiego niewielkiego domu rozważyłbym montaż bufora, np 500 L, jeśli cenisz sobie komfort termiczny i chcesz mieć zawsze ciepłe kaloryfery/podłogę. Zredukujesz tym samym ilość rozpaleń palnika.  Jeśli chodzi o kocioł, to godny polecenia jest Biawar 12 kw, albo coś z palnikiem Kipi lub Revo obrotowym. Górna półka jeśli chodzi o kotły to Laguna (mały zasobnik na pellet), lepsza opcja to RTB lub Blackstar. Do nich bufor niepotrzebny, gdyż świetnie i sprawnie modulują już od 2 kw mocy. Osobiście, gdybym był na Twoim miejscu pomyslałbym jednak nad pompą ciepła

Opublikowano

To prawda Laguna to bardzo dobry kocioł (mam Lagunę P12)  moduluje już od 3,1 kW. Można powiedzieć, że sezon już się zakończył a do kotła nie zaglądałem oprócz dosypywania pelletu (średnio co 3-4 dni) i opróżniania pojemnika na popiół (2 razy), nic nie przestawiłem nie czyściłem ani wymiennika ani palnika. Kociołek bardzo oszczędny, spaliłem niecałe 3 tony pelletu gdzie w śmieciuchu szło mi 3 tony węgla orzecha.Także kociołek naprawdę godny polecenia. 

Z budżetowych kotłów masz jeszcze Termikę Edilkamina i Ferroli Biopellet też  kotły godne uwagi.

A może warto pomyśleć o klimatyzatorze z funkcją grzania- tak to chyba się nazywa.

Opublikowano
1 godzinę temu, Benton661 napisał:

Do takiego niewielkiego domu rozważyłbym montaż bufora, np 500 L, jeśli cenisz sobie komfort termiczny i chcesz mieć zawsze ciepłe kaloryfery/podłogę. Zredukujesz tym samym ilość rozpaleń palnika.  Jeśli chodzi o kocioł, to godny polecenia jest Biawar 12 kw, albo coś z palnikiem Kipi lub Revo obrotowym. Górna półka jeśli chodzi o kotły to Laguna (mały zasobnik na pellet), lepsza opcja to RTB lub Blackstar. Do nich bufor niepotrzebny, gdyż świetnie i sprawnie modulują już od 2 kw mocy. Osobiście, gdybym był na Twoim miejscu pomyslałbym jednak nad pompą ciepła

Powiem tak : bufor ok, ale gdy temp zewn są w granicach +5 (dzień) - 15 (noc) , to OK. W okresach przejściowych dobrze by było wyeliminować bufor i dogrzewać na zasadzie--gdzej - wyl-grzej-wył. Okres przejściowy się wydłuża. Czasami od paczatku września trzeba dogrzewać i  chyba lepiej by było gdyby to dogrzewanie bylo cykliczne i tak samo na koniec sezonu. Dlatego ciężko będzie policzyć co będzie lepsze..., czy grzanie bufora do przykładowo 80 st i w okresie przejściowym ta energia nie będzie dobrze wykorzystana, ponieważ sam bufor również bedzie stygł..., czy też grzać cyklicznie w okresach przejściowych, gdzie podczas postoju instalacji  również i ona stygnie i trzeba ją podgrzać.

Opublikowano

W okresach przejściowych można przecież ustawić na mieszaczu niewielką temperaturę, żeby nie wychładzać instalacji i zachować komfort termiczny w domu (sterowanie pogodowe). Poza tym bufor można jeszcze dodatkowo uzbroić w instalację fotowoltaiczną, która w słoneczne dni sama go doładuje, co jest najbardziej optymalną opcją i wiele osób z powodzeniem z tego korzysta.

Opublikowano

Dla porównania dopytuj o wycenę kotłowni z pompą ciepła.Ciekawą technologię ma teraz samsung.Z jednej jednostki jest grzanie CWU,CO i klimatyzacja z funkcją grzania powietrzem.

Opublikowano

Właśnie to miałem na myśli. 

Opublikowano
2 godziny temu, g69 napisał:

Dla porównania dopytuj o wycenę kotłowni z pompą ciepła.Ciekawą technologię ma teraz samsung.Z jednej jednostki jest grzanie CWU,CO i klimatyzacja z funkcją grzania powietrzem.

Możecie kogoś polecić kto zrobi taką wycenę ?

Opublikowano

Szukać instalatorów w okolicy zamieszkania.Śledzić aukcje internetowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.