Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nierdzewne przewody karbowane do C.W.U

Zajaszcze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Modernizuje kotłownie, muszę poprowadzić nowe rury do zasobnika.

Czy przewody karbowane nierdzewne (takie jak od kolektorów słonecznych DN16) sprawdzą się do ogrzewania wody z kotła?

Pozdrawiam Krzysztof

Opublikowano

Właśnie nie mogę tak sobie dać i sprawdzić bo ma to być w ścianie.

Dlatego właśnie pytam, czy ktoś próbował, na tą chwilę wszystko będzie ze stali czarnej. A do takiego pomysłu zachęciła mnie chęć zaoszczędzenia czasu.

A podłączenie tego do pompy to żaden problem

Opublikowano

W ścianę to raczej na pewno nie wsadzaj tej rury - nierdzewka nie lubi się z wapnem, jak w ścianie to daj z plastiku zgrzewanego, lub jak piszesz ze stali czarnej.

Opublikowano

Temat niewyczerpany.

Podbijam, na www piszą, że może być wykorzystywany do instalacji grzewczych. A więc ktoś próbował takiego cudaka do jutra mam czas aby podjąć decyzję.

Pozdrawiam

Opublikowano

Kocioł - Defro Delta ekopell 20kw 

Zasobnik - Chechłowski 300l 2w

Sprzęgło + kolektor 4d

4x pompa (wilo star-a do cwu + 2xwilo yonos 40 + wilo yonos 60). Pompy jeszcze nie zakupione.

Budynek, kanciak lata 90, 190m2, kubatura 596m3, docieplony styropian 5cm, okna dwuszybowe-plastikowe. Dach ocieplony 10cm styropian ogrzewanie grzejnikowe, grawitacja wsparta pompą wilo yonos lub pico.

Grawitacja zostanie rozdzielona na 4osobne obiegi.

Opublikowano

To będziesz musiał się dobrze z pompą od CW pogimnastykować aby nie było słychać grzania CW w całym domu oraz aby osiągnąć rozsądne czasy grzania zasobnika.

PS

Jak będzie sprzęgło to już grawitacji nie będzie i pytanie dod - po co aż  2 pompy na CO, gdzie była grawitacja - tam wystarczy 1 pompa 25/40.

Do obsługi sprzęgła też wystarczy 25/40

Opublikowano

Od każdego obiegu ma wychodzić osobna pompa, mam trzy obiegi grzejnikowe i czwarty będzie do bojlera.

W starym układzie jest jedną pompa na obejściu.

Będę w domu to zrobię na szybko w paincie schemat tego o czym mówię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.