Pawel098 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 #1 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Witam. Mam pytanie dotyczące temperatury wychodzącej i powracającej do pieca. Pierwszą zimę paliłem w piecu Ogniwo eko plus m i dla zadanej temperatury 60 stopni temperatura powrotu wynosiła około 45-48 stopni. Teraz przeszedłem na tryb letni i przy temp. 55 stopni powrót wynosi 53-57 stopni. Czy to normalne żeby powrót był trochę cieplejszy od temperatury wychodzącej?
Gość Visitor1230 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Temperatura w kotle nie rozklada sie rownomiernie. zalezy to od umiejscowienia czujnika w kotle. Niekiedy przy np 80 stopniach na kotle sa w nim miejsca gdzie woda moze zaczac juz sie podgotowywac. Co do zadanych temperatur to jestem zdecydowanym przeciwnikiem tak niskich. Wyzsza jest "zdrowsza" dla kotla. Z drugiej strony powrot masz na akceptowalnym poziomie. Ale to tez zalezy od konstrukcji kotla. Jeden zniesie to bez szwanku, inny bedzie sie za to pocil. Jak z iloscia sadzy w tym kotle?
sambor Opublikowano 25 Kwietnia 2019 #3 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 55C to powinieneś mieć na powrocie a nie na zasilaniu, jak boler jest cieplejszy niż kocioł to powrót może być też cieplejszy niż kocioł. Resztę wyjaśnił kolega wyżej.
Marek33K Opublikowano 26 Kwietnia 2019 #4 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgadzam się i podpisuję że lepiej mieć na powrocie 55'C niż 48'C niektórzy myślą że w tym drugim przypadku coś zaoszczędzą. 45'C na powrocie to już igranie z przyspieszoną korozją .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.