Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Letni przestój - konserwacja.

kojot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów palaczy. 

Niedługo będę wygaszał kocioł na lato. Szukałem na forum na temat konserwacji ale  trafiłem na sprzeczne opinie. Otóż: czy kocioł zostawić na lato szczelnie zamknięty czy otworzyć któreś drzwiczki? Naturalnie chodzi mi o skropliny wewnątrz. Moim zdaniem, zdecydowanie zamknięty. Coś tam się skropli ale w minimalnym stopniu w porównaniu do ciągłego przepływu świeżego, mniej lub bardziej wilgotnego powietrza. To tak na logikę ale pytam bo ktoś na forum zasiał mi ziarno niepewności... 

Opublikowano

Zostawiam otwarte wszytko na full.Drzwi i kosz.Piwnica sucha.Rdza sa troche pojawi :-)

Opublikowano

U mnie jak otworzę na ful to woda wylewa się na podłogę. Trzeba zamknąć szczelnie im szczelniej tym lepiej, otwór w dmuchawie zakleić taśmą. 

Opublikowano

Jeżeli planuje się szczelnie pozamykać kocioł, to trzeba  posmarować np. smarem grafitowym uszczelnienie drzwiczek, bo w innym przypadku na rozpoczęcie sezonu trzeba je dosłownie odrywać. Sznur uszczelniający tak potrafi się skleić z obramowaniem drzwiczek.

Opublikowano

Tak zamknięte również żyje własnym życiem...U mnia na otwartym puscic sa plytky sadzi (može nie tak sadze,nie wiem jak po polski,czeski karbon-czarne,twarde,jak w silnikach)na cienkiej warstwie rdzi i odklejaja sie

Gość berthold61
Opublikowano

A ja to olewam niech sobie idzie cały czas , te 2,5kg na dobę to nie majątek a woda ciepła jest cały czas no kondycja kotła niezachwiana .

Opublikowano

U mnia brak cwu,nie moge rozbič lazienki.Wszytko marne,2x bojler elektryczny nawiedza w lazienkach...i byloby tak proste,lazienki ponad kotlownia w piwnici.

Gość berthold61
Opublikowano

Ale ja mam bojler w kotłowni w piwnicy i latem kocioł niby pracuje a w sumie nigdy tylko podtrzymuje , pompę mam ustawioną na start przy temp 53 st a w bojlerze zawsze jest 56-58 i dopiero jak upuszczę trochę wody to pompka startuje i w sumie praktycznie całe lato wiele prądu ten kociołek nie bierze , podawanie też tylko skubnie raz na 1080 sekund i tyle , nie wiem po co miałbym grzać grzałkami skoro taniej kotłem wychodzi no i nie rdzewieje .

Opublikowano
12 godzin temu, Marczi11 napisał:

Zauważyłem że jak pracują pompy raz w miesiącu to wtedy robi się najwięcej rosy w piecu bo zmienia się woda

Właśnie ta temperatura wody jest za to odpowiedzialna. W sumie można kocioł zostawić otwarty i go kontrolować, jak nic złego się nie dzieje to tak zostawić

23 godziny temu, robinet napisał:

Jeżeli planuje się szczelnie pozamykać kocioł, to trzeba  posmarować np. smarem grafitowym uszczelnienie drzwiczek, bo w innym przypadku na rozpoczęcie sezonu trzeba je dosłownie odrywać. Sznur uszczelniający tak potrafi się skleić z obramowaniem drzwiczek.

Smarowałem smarem Towotem krawędź kotła stykającą się z drzwiczkami przez kilka lat. Teraz tego nie robię bo sznury tak nim nasiąknęły, że nie wymagają smarowania. Sznury te same od 12 lat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.