Zoller12 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Dzień dobry. Postanowiłem że tu zadam pytanie dotyczące mojego problemu. Szukałem w sieci ale nie znalazłem niestety rozwiązania. Mam pompę cyrkulacyjną jak w tytule. Pracuje dość długo bo prawie 10 lat. I pracuje nadal tylko zrobiła się głośna. To znaczy w środku coś stuka/ terkocze. Rozebrałem ją wyczyściłem, wirnik który obraca się w środku również wyczyściłem ( nawet z lekkiego kamienia który był na nim) i nic. Dalej w środku coś terkocze , raz mniej raz więcej ale nie przestaje. Napiszcie proszę czy da się coś zrobić więcej, nie wiem czy tam są łożyska, jakieś inne rozwiązania. Nie wiem może wirnik się wyrobił , ma jakieś bicie i uderza o korpus. Pytam dlatego bo może uda się ją naprawić niewielkim kosztem. Nowa kosztuje około 400 zł. Proszę o pomoc kogoś zaznajomiego w temacie. Krzysiek
sambor Opublikowano 7 Kwietnia 2019 #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Pompę w przekroju masz taką ? Jak tak to w niej wszystko jest łożyskowane na trzpieniu - nr4 na rys poniżej. Może być wytarty trzpień, otwór w wirniku lub wytarty sam wirnik - do tak starych pomp raczej nie dostaniesz części nawet w serwisie producenta.
Zoller12 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Autor #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Dziękuję za odpowiedź. Wybacz ale nie znam się dobrze na rysunku technicznym. Znalazłem grafikę gdzie przedstawione są elementy w środku. Na zewnątrz jest trochę inna ale środek jest bardzo podobny. Wydaję mi się że nie jest to stara pompa bo nadal można ją kupić jako nową. Chodzi mi czy ona jest naprawialna w ogóle. Czy kupować nową (jest trochę droga)
Zoller12 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Autor #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Tu może trochę lepsza grafika. Wirnik nie ma tak dużych łopatek , ale chodzi o budowę wewnątrz.
sambor Opublikowano 7 Kwietnia 2019 #5 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Ta ostatnia fot to nowsza pompa Trochę inna w budowle Wg mnie to twojej nie naprawisz
Zoller12 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Autor #6 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 OK , jest taka sama w środku jak ta na poprzedniej grafice. Jedyne co mi przychodzi do głowy to że wirnik po prostu uderza o korpus w środku. Tylko pytanie z jakiego powodu i czy da się to usunąć ?
sambor Opublikowano 7 Kwietnia 2019 #7 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Masz wirnik na trzpieniu Więc tam sprawdzaj czy nie ma luzu
Zoller12 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Autor #8 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 OK jak sprawdzę i będzie luz ,da się to w jakiś sposób naprawić ?
sambor Opublikowano 7 Kwietnia 2019 #9 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Tam masz pasowanie z konkretnym luzem- albo zwiększasz trzpień i dodatkowo rozwiercasz wirnik albo napylasz trzpień i szlifujesz na potrzebny rozmiar - jak masz warsztat to może coś z tego wyjdzie. Jak nie to taniej nowa pompa będzie.
Zoller12 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Autor #10 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Dziękuje Ci za doradzenie. czyli nowa pompa . Pozdrawiam Krzysiek
Animus Opublikowano 7 Kwietnia 2019 #11 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Kup taką nową , nie będziesz musiał rozkręcać starej z instalacji, tylko przykręcisz sam silnik, pasuje. https://www.olx.pl/oferta/pompa-cyrkulacyjna-grundfos-up-15-14ba-pm-autoadapt-czujnik-zewnetrzny-CID628-IDyT27K.html#85023b7463 alb nową. https://www.olx.pl/oferta/grundfos-pompa-cyrkulacyjna-comfort-15-14b-pm-CID628-IDzgGPD.html#85023b7463
Zoller12 Opublikowano 2 Maja 2019 Autor #12 Opublikowano 2 Maja 2019 Kupiłem z ciekawości pompę IBO która jest przeszło 2 x tansza. Niestety ale jak dla mnie za głośno pracuje. Więc trzeba wysupłać kasę na Grundfoss. jeszcze raz dzięki
Zoller12 Opublikowano 2 Maja 2019 Autor #13 Opublikowano 2 Maja 2019 jeszcze co do tego luzu na trzpieniu. Ja go nie jestem w stanie wyczuć w palcach dla mnie jest ok. ale być może już minimalny wystarczy żeby się tłukła. Co ciekawe nie zawsze głośno chodzi ,są momenty kiedy się uspokaja, i jest cicha .
skdaro Opublikowano 20 Kwietnia 2020 #15 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Dawno wrzucone ale się odłożę. Może komuś się przyda bo sam długo szukałem rozwiązania. Bardzo często hałas powodują zachwiania przepływu. Wymień zawór jednokierunkowy za pompą albo jeżeli go nie ma to dołóż, a hałas powinien ustąpić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.