Skocz do zawartości
IGNOROWANY

zasilenie rozdzielacza prąd

elmagico33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przy rozłączaniu pompy w rozdzielaczu urwałem kabel który wchodzi w rozdzielacz - od tyłu na wysokości widocznego na zdjęciu kabelka tylko po drugiej stronie ( nie od pompy ) nie wiem jaką on pełni funkcję czy jest to również jakiś czujnik, nie zmienia to faktu że w pompie również nie mam prądu. Pytanie jak to naprawić czy mogę zdemontować tą część nad pompą ?

image.png.2cb15be729b38064c1916b9e7fb83a7a.png

Opublikowano

To jest czujnik wyłączający pompę po przekroczeniu temperatury bodajże 50 C na zasilaniu podłogówki. Zabezpieczenie, żeby na pętle ogrzewania nie poszła zbyt wysoka temperatura.

Wydłubać stary czujnik, podłączyć nowy i włożyć na miejsce.

Opublikowano

wydłubałem takie cóś

image.png.284792718691a5bb66b59586bbd59dad.png

kompletnie się nie znam na elektronice, czy powinienem zamówić:

1. Wyłącznik termiczny bimetaliczny 5A/250V 55°C Normalnie otwarty

czy

2. Wyłącznik term.55C AM03.55.05 Normalnie zamknięty

Opublikowano

NC - normalnie zamknięty, czyli zwarty do temperatury 55 C. Po jej przekroczeniu rozwiera i odcina zasilanie pompy.

PS: do tego czasu, żeby załączyć pompę, musisz zewrzeć i zaizolować przewody, które wyrwałeś z czujnika. (po odłączeniu zasilania!!)

Opublikowano
2 godziny temu, gmaj22 napisał:

PS: do tego czasu, żeby załączyć pompę, musisz zewrzeć i zaizolować przewody, które wyrwałeś z czujnika. (po odłączeniu zasilania!!)

Edytowane 1 godzinę temu przez gmaj22

Super, połączyłem złączką Wago i śmiga :)

Opublikowano

Ten, który wydłubałeś nie jest przypadkiem na 40 C? I sprawdż wymiary nowego przed zakupem, żeby się do "dziupli" w rozdzielaczu zmieścił.

Opublikowano

Wg instrukcji jest to zabezpieczenie 55stC, ma też zawór 3d stałotemp. który ustawiłem na 45st a temp. w podłogę idzie bezpośrednio co kocioł podaje wg sondy zewnętrznej czyli 28-36st. Więc w sumie przegrzanie rozdzielacza mi raczej nie grozi ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.