kurakk Opublikowano 20 Marca 2019 #1 Opublikowano 20 Marca 2019 Witam wszystkich. Użytkuję kocioł Eko Komfort PZ 15KW i przez dwa ostanie sezony paliłem bardzo drobnym miałem i nigdy temperatura podajnika zimą nie przekroczyła mi 30 st. C, a latem 35. Zmieniłem opał na ekogroszek Pieklorz KWK Chwałowice i temp. oscyluje na poziomie 50-62 i jak otworzę zasobnik to mam pełno dymu. Alarm mi się w prawdzie jeszcze nie włączył ale to tylko dlatego że w ustawieniach serwisowych mam alarm temp. podajnika 75 st. C. Tak czytam i widzę, ze sporo ludzi ma z tym problem. Czy taka temp. jest w normie i wydobywający się dym z zasobnika przy ekogroszku ? Co ewentualnie należałoby zrobić żeby zmniejszyć temperaturę lub spowodować żeby nie dymiło się z zasobnika? Po za tym kocioł pracuje normalnie. Z góry dziękuję za pomoc.
mkaczko Opublikowano 20 Marca 2019 #2 Opublikowano 20 Marca 2019 WitamMoim zdaniem cofnal sie plomienI albo wypala ci sie kopczyk i robi sie kraterAlbo w podtrzymaniu za duzo jest wiatruPozdrawiamWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
kurakk Opublikowano 20 Marca 2019 Autor #3 Opublikowano 20 Marca 2019 Krater faktycznie się zrobił po nocy, zajrzałem przed wyjściem do pracy. Czyli korygowałbyś podtrzymanie? Faktycznie robiłem zmiany i jest wydłużony czas pracy wentylatora, bo przy miale latem przygasało.
mkaczko Opublikowano 20 Marca 2019 #4 Opublikowano 20 Marca 2019 Po 1 jaki masz sterownikTak nalezy skorygowac parametry podtrzymaniaWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
kurakk Opublikowano 20 Marca 2019 Autor #5 Opublikowano 20 Marca 2019 K1P z wgranym softem K1Pv3 i dorobioną turbinką. Jednak w menu serwisowym mam wyłączony halotron nadmuchu, bo turbinka nie sprawdziła się na miale ale standardowy pid radził sobie całkiem nieźle. W tej chwili mam przełączone na dwustan bo w PID temp. podajnika nie spadała poniżej 62 st. C.
mkaczko Opublikowano 20 Marca 2019 #6 Opublikowano 20 Marca 2019 A jakie wartosci ma te podtrzymanie ???Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
kurakk Opublikowano 20 Marca 2019 Autor #7 Opublikowano 20 Marca 2019 Par. Podtrzymania: Praca podajnika 2s Przerwa podajnika 10 min Wentylator czas pracy 25 s Wentylator czas przerwy 8 min
kurakk Opublikowano 20 Marca 2019 Autor #8 Opublikowano 20 Marca 2019 W nadzorze w tej chwili nie sprawdze bo jestem w pracy a musze pid właczyc. Ok 16 sprawdze i napisze.
mkaczko Opublikowano 20 Marca 2019 #9 Opublikowano 20 Marca 2019 W dniu 20.03.2019 o 09:35, kurakk napisał(a): Par. Podtrzymania: Praca podajnika 2s Przerwa podajnika 10 min Wentylator czas pracy 25 s Wentylator czas przerwy 8 minCo sie dzieje przez 2 minuty roznicy pomiedzy przerwa podajnika a przerwa wentylatora ??Wydaje mi sie ze te czasy powinny byc takie samePraca podajnika 8Niestety zostaje ci doswiadczalnie sprawdzic efektyPozdrawiamWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
kurakk Opublikowano 20 Marca 2019 Autor #10 Opublikowano 20 Marca 2019 Ok, udało mi się "zdalnie" wprowadzić korekty. Czas pracy w podtrzymaniu zmieniony na 8 s i czas przerwy wentylatora na 10 min. Zobaczymy jaki będzie efekt, póki co dziękuje za pomoc:)
kurakk Opublikowano 20 Marca 2019 Autor #11 Opublikowano 20 Marca 2019 Jesteś może zorientowany jaka powinna być temp. alarmu podajnika? Bo tak trochę czytam i ludzie piszą, że przy 60 się im włącza, a ja mam w menu serwisowym 75 i nie wiem czy nie wynika to z tego, że mam jednak inne oprogramowanie i Tech wysłał mi jakie parametry należy zmienić w menu serwis po wgraniu tego softu do mojego K1P. Nie było na tej liście żadnych progów alarmowych, a ten 75 zdaje mi się dość wysoki.
mkaczko Opublikowano 20 Marca 2019 #12 Opublikowano 20 Marca 2019 Ja mam ustawiony alarn na 50 chyba, maksymalnie mialem 46 Teraz mam cos powyzej 30Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 20 Marca 2019 #13 Opublikowano 20 Marca 2019 Wnioskuje ze wraz z wiosna kociol czesciej wchodi ci w podtrzymanieJak sterujesz odbiorem ciepla , glowice termostatyczne czy termostat pokojowy ???Jesli chodzi o temp. podajnika ustaw na 60 taka wydaje mi sie rozsadnaWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 20 Marca 2019 #14 Opublikowano 20 Marca 2019 A jakie masz ustawienia w dwustanie ???Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
gilal Opublikowano 20 Marca 2019 #15 Opublikowano 20 Marca 2019 Najlepiej wgrać najnowszy soft do K1Pv3 lub wrócić do ustawień fabrycznych. Uaktywnić PID i hallotron. Pid z turbinką powinien wyłapać większy przepływ i ustabilizuje kopczyk (bynajmniej tak powinno być). Przy miale się nie sprawdziło przy eko powinno. Soft ma zabezpieczenie przed przegrzaniem podajnika (przed alarm) To tylko taka moja propozycja :) Pozdrawiam
mkaczko Opublikowano 20 Marca 2019 #16 Opublikowano 20 Marca 2019 Co wlasciwie robi ten hallotron ???? Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
gilal Opublikowano 20 Marca 2019 #17 Opublikowano 20 Marca 2019 hallotron sprawdza faktyczne obroty ,w tym przypadku za pomocą turbinki. Z turbinki idzie odczyt, a sterownik ustawia nadmuch na podstawie przepływu. Coś takiego :)
mkaczko Opublikowano 20 Marca 2019 #18 Opublikowano 20 Marca 2019 Jest to logiczneZastanawiam sie tylko w jaki sposob jest sprzezenie pomiedzy pid a obrotami a podaniem wegla Wniosek ze algorytm tego pilnujePozdrawiamWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
kurakk Opublikowano 20 Marca 2019 Autor #21 Opublikowano 20 Marca 2019 Te ustawienia właśnie mam w dwustanie, pida jeszcze nie korygowałem ale zrobię jak go włączę w weekend. Mam wszędzie podłogówkę i sterownik pokojowy SpkLux ale nie korzystam ze sterowania nim jak chodzi o to żeby zmieniał ustawienia zaworu, póki co robie to sam. Mam najnowszy soft wgrany, nowszych do K1Pv3 już nie ma i nie będzie. Taki też mam zamiar, uaktywnić halotron i zobaczymy ale to nie wcześniej niż w weekend, muszę być wtedy w domu w razie czego. Na tą chwilę się poprawiło, 36 st.C na podajniku, zobaczymy co będzie w nocy i jutro.
kurakk Opublikowano 21 Marca 2019 Autor #22 Opublikowano 21 Marca 2019 Po nocce 42, więc jest znaczna poprawa. Soft mam K1Pv3 2.4.7P i nowszego już miało nie być, chyba że o czymś nie wiem.
Gość berthold61 Opublikowano 21 Marca 2019 #23 Opublikowano 21 Marca 2019 A bąknął tu ktoś aby jednym zdankiem że najzwyczajniej palnik może być zawalony popiołem , kiedy ostatni raz był czyszczony i jeśli to retorta to czy było czyszczone pod nią ??? , od sterowników zaczynacie taqk jak ci jułtubery którzy reklamują pewien sterownik udając że testują ekogroszek a 90 % czasu klika sterownikiem , ja np z 3 otworów w kolanku zaślepiłem 2 i teraz temp podajnika zimna jak trup .
mkaczko Opublikowano 21 Marca 2019 #24 Opublikowano 21 Marca 2019 Czy chodzi ci o te otwory do odgazowania ????Mam takie 3 w hefieWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Gość berthold61 Opublikowano 21 Marca 2019 #25 Opublikowano 21 Marca 2019 Nie wiem jak tam jest palnik ale jak każdy palnik musi mieć powietrze podawane to oczywiste , chodzi o te dziurki pod koronką czy nie zatkane oraz pod palnikiem na samym dole musi być jakaś klapa do zrzucania popiołu z komory powietrznej , chyba że to palnik rynnowy ale chyba i tam trzeba to czyścić od czasu do czasu .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.