tomojelonka Opublikowano 25 Lutego 2019 #1 Opublikowano 25 Lutego 2019 Dzień dobry, piszę z bardzo nietypowym (przynajmniej tak mi się wydaje) problemem. Mam kocioł Beretta Ciao II mod 14/21I, w którym jakiś czas temu strzeliła nagrzewnica i zostało to zrobione na "patent" przez specjalistę. Wydaje mi się, że wszystko działa teraz na jednym obiegu. Nie ma większego problemu ponieważ ogrzewanie gazowe traktuje jako awaryjne (mam kominek w domu). Problem pojawił się gdy parę dni temu ciśnienie na piecu zaczęło rosnąć wchodząc na czerwone pole i zawór upustowy puścił (ogrzewanie wyłączone). Specjalista, który przyjechał po pomiarach stwierdził, że problemem jest bateria termostatyczna, która przepuszcza zimną wodę do ciepłej. Rzeczywiście jeżeli odłączę prysznic (zakręcę zaworki) to ciśnienie na piecu nie wzrasta. Wymieniłem głowicę termostatyczną ale niestety problem nie zniknął - ciśnienie na piecu dalej wzrasta ale w powolnym tempie (jeżeli zaworki na prysznicu od ciepłej i zimnej wody są zakręcone to problem nie występuje). Chciałbym znaleźć rozwiązanie tego problemu i zapytać czy ktoś się spotkał z czymś takim? Dodatkowo chciałbym zapytać czy jak zmienię piec lub wymienię nagrzewnicę na nową to problem zniknie czy też ta puszczająca głowica narobi szkód nowemu sprzętowi. Nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto. Liczę na wasze porady!
Przemyslaw85 Opublikowano 26 Lutego 2019 #2 Opublikowano 26 Lutego 2019 Jak dla mnie tłumaczenie specyfikacji to jakaś ściema. Co ma piernik do wiatraka? Prędzej stawiałbym na uszkodzony zbiornik wzbiorczy. Znaczy to że nagrzewajaca się woda nie ma się gdzie zmagazynować/zmieścić w efekcie wywala ją na zaworze bezpieczeństwa. Nie zmienia to faktu iż bateria do wymiany. Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 26 Lutego 2019 #3 Opublikowano 26 Lutego 2019 Ten kocioł ma rozdzielne obiegi CO i CW , więc bateria nie ma z tym nic wspólnego. Są dwa miejsca gdzie oba obiegi się spotykają albo przez wymiennik( nagrzewnicę) albo przez zaw napełniania kotła. Może też być naczynie przeponowe w kotle - ale to jest ławo sprawdzić. Ja obstawiałbym nagrzewnicę ( wymiennik główny) - ok 800zł + wymiana. Ale najpierw warto sprawdzić zawór napełniania i ciśnienie w naczyniu przeponowym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.