pablokin Opublikowano 22 Lutego 2019 #1 Opublikowano 22 Lutego 2019 Witam wszystkich, jestem tutaj nowy, wiec proszę o wyrozumiałość. Mam problem z instalacją CWU, która ulega za każdym razem zapowietrzeniu. Wodę do domu mam doprowadzoną z własnego ujęcia (studnia głębinowa). Instalacja bez hydroforu (tak mi doradzono) pompą steruje: Sterownik zabezpieczający PC-16 i nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie. Jak to działa, a wiec sterownik włączony do sieci 220V do niego podłączona pompa głębinowa. Odkręcenie kranu powoduje uruchomienie pompy i tu jest problem przy ciepłej wodzie pompa uruchamia się ze zwłoką przez co zapowietrza się instalacja. Nie wiem z czego wynika ta zwłoka? i jak ją wyeliminować. pozdrawiam Paweł
user2018 Opublikowano 22 Lutego 2019 #2 Opublikowano 22 Lutego 2019 Przy tylko zimnej wodzie wszystko jest ok? Masz naczynie przeponowe przy CWU? Zawór bezpieczeństwa? Woda z własnej studni w domu bez zbiornika, tylko prosto z pompy? Kto ci tak doradzał?
Kriters64 Opublikowano 22 Lutego 2019 #3 Opublikowano 22 Lutego 2019 Przyczyn może być kilka, np. zawór zwrotny i bezpieczeństwa na zasilaniu bojlera założony? skoro skądś bierze się powietrze w bojlerze, to czy aby któryś zawór nie jest nieszczelny? np. uszczelnienie grzybka lub kuli nie puściło? Własne ujęcie wody bez choćby hydrofora przeponowego 100 L. moim zdaniem nie jest dobrym pomysłem.
pablokin Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor #4 Opublikowano 25 Lutego 2019 Zależało mi na miejscu, wiec posłuchałem się elektryka, który twierdził że zakładał takie instalacje w Niemczech, ale z tego co widzę to był to zły pomysł, jednak każdy doradza mi montaż hydrofora i tak będę musiał zrobić. Naczynie przeponowe i zawór bezpieczeństwa i zwrotny są założone. Ewentualnie jakiej pojemności hydrofor przeponowy założyć (w domu mieszkają 3 osoby)
user2018 Opublikowano 25 Lutego 2019 #5 Opublikowano 25 Lutego 2019 Wodę jak rozumiem badałeś i nie trzeba jej uzdatniać? Zbiornik nie konieczny jest jak się podlewa tylko ogródek, w domu, szczególnie gdy się nie mieszka samemu to wahania zużycie w danej chwili są duże, w Internecie można znaleźć przeliczniki. Jak prądu chwilowo nawet braknie to z automatu też zostajesz bez wody jak zbiornika nie masz... Minimum bym wziął 150 litrów zbiornik i do tego reduktor ciśnienia kupić abyś miał cały czas jednakowe ciśnienie. Tylko pamiętaj, że w zbiornikach przeponowych co jakiś czas potrafi pękać przepona i trzeba ją wtedy wymienić.
sambor Opublikowano 25 Lutego 2019 #6 Opublikowano 25 Lutego 2019 Minimum to 150l, full wypas to 300l , reduktor nie potrzebny - ciśnienie ustawiasz na wył ciśnieniowym, podobnie jak ciśnienie załączania pompy. Tak naprawdę to wszystko się liczy - zarówno ciśnienia zał i wył pompy, jak i ciśnienie wstępne w samym hydroforze, należy też uwzględnić wys punktów czerpalnych ponad poziom pompy i odległość w poziomie pompy od hydroforu - wtedy jest OK. Jak sam chcesz dojść co i jak należy zrobić to jest literatura na stronie np Grundfossa. PS Kiedyś dobre zbiorniki do hydroforu robił Wimest, są pionowe i poziome, jak mało miejsca to pionowy, a jak bardzo mało miejsca to poziomy i powiesić na ścianie jak bojler
mironw Opublikowano 25 Lutego 2019 #7 Opublikowano 25 Lutego 2019 Pionowy zbiornik hydroforowy AQUAPRESS 150 LITRÓW pracują 2 sztuki na pompach głębinowych ,jeden w studni wierconej 35m gł , a druga w po niemieckiej studni kopanej w rurze osłonowej około10m głębokości przed każdym zamontowane dwa filtry 10 mikronów i do dziś nie słyszę o problemach , a zaletą ich jest to że można je opróżnić do zera z wody pitnej ( instrukcja obsługi )
user2018 Opublikowano 28 Lutego 2019 #8 Opublikowano 28 Lutego 2019 Bez reduktora ciśnienie będzie się wahać w granicach ustawionych na wył. ciśnieniowym co np. pod prysznicem może być irytujące, nie konieczny, jednak warto się nad nim zastanowić. Co do zbiorników to Grudziądz trzyma poziom, obecnie nazwa ich to Hydro Vacuum.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.