menda9307 Opublikowano 15 Lutego 2019 #1 Opublikowano 15 Lutego 2019 Witam. Zastanawiam się nad montażem głowic termostatycznych na grzejniki i dopadła mnie taka myśl czy jak głowica termostatyczna zamknie nam obieg to woda w rurach zasilających grzejnik się nam wychłodzi. Gdy temperatura w pomieszczeniu spadnie głowica otworzy przepływ i teraz kluczowe pytanie czy zimna woda która czekała w rurach i grzejniku nie zaleje na kotła zimną wodą?
KubaSko Opublikowano 15 Lutego 2019 #2 Opublikowano 15 Lutego 2019 Bedzie tak jak napisałes z tym ze woda w rurach tzn. W gazłązce zasilajacej grzejnik i woda w grzejniku sie wystudzi. No chyba ze zamkna ci sie grzejniki w calym pionie wtedy i woda w pionie sie wystudzi.
menda9307 Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor #3 Opublikowano 15 Lutego 2019 Posiadam 14 grzejników instalacja zbudowana na systemie rozdzielaczowym. Teraz nie wiem czy instalować te głowice czy to obniży spalanie czy tylko podniesie?
gmaj22 Opublikowano 15 Lutego 2019 #4 Opublikowano 15 Lutego 2019 Podstawowe pytanie: czy masz już zawory termostatyczne i planujesz dodać tylko głowice, czy wymieniasz całe zestawy? Jeśli całość, to system rozdzielaczowy pozwala na drugą opcję, znacznie mniej inwazyjną i nie wymagającą spuszczania wody z układu czy zamrażania poszczególnych gałązek. Zamiast zaworów z głowicami na grzejnikach, instalujesz siłowniki termoelektryczne na rozdzielaczu powrotów z poszczególnych grzejników. Montujesz przy rozdzielaczu listwę sterującą a w poszcególnych pomieszczeniach termostaty pokojowe. Niektóre z nich mają dość rozbudowane mozliwości programowania. Jeśli nie chcesz prowadzić przewodów z programatora do listwy sterującej - jest też opcja bezprzewodowa.
KubaSko Opublikowano 15 Lutego 2019 #5 Opublikowano 15 Lutego 2019 Napisz jaki masz kocioł bo jak gazowy to moze czujka pogodowa za 100 zl wystarczy ☺ p.s. po to wymyslili termostaty zeby bylo oszczedniej wiec oszczednosci beda generowac ☺
menda9307 Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor #6 Opublikowano 15 Lutego 2019 Mam już termostaty w grzejnikach wystarczy dołożyć głowice. Kocioł jest na pellet instalacja zrobiona na schemacie z forum. Teraz pytanie czy te głowice są warte uwagi? https://www.obi.pl/instalacje-grzewcze/ferro-glowica-termostatyczna-cieczowa-gt10/p/5989058
gmaj22 Opublikowano 15 Lutego 2019 #7 Opublikowano 15 Lutego 2019 W takim razie moja alternatywna propozycja funta kłaków warta ;) Jak szukasz oszczędności w eksploatacji ( w zakupie bedą droższe), to rozważ montaż głowic "inteligentnych" umożliwiających programowanie obniżenia temperatury dziennej, nocnej, w razie otwarcia okna itp. Np. TAKA lub SIAKA . Jest też sporo tańszych niemarkowych zamienników - patrz na gwint, żeby pasował na zawór. Skok trzpienia mniej istotny, bo przy pierwszej instalacji głowica się kalibruje.
mkaczko Opublikowano 15 Lutego 2019 #8 Opublikowano 15 Lutego 2019 Wybor kazdego rozwiazania ma swoje wady i zalety Jesli kupisz zwykle glowice termostatyczne gdzie czynnikiem roboczym jest ciecz koszt zakupu nie bedzie duzy ale musisz liczyc sie z tym ze nie beda super dokladne, i jak na zewnatrz zrobi sie powyzej 4-5 stopni bedzie musial biegac i przykrecac np z 3,5 na 3 (ja mam ten problemik ale mam kociol weglowy z nadmiarem mocy) Glowice elektroniczne - wyzszy koszt od 2x do 6x w stosunku do tradycyjnych, doklaniej mierza temperature, maja wiele programow i rozne inne dodatkowe opcje wada trzeba biegac po domu i je przestawiac, wymagaja baterii 2 x zwykly paluszek Glowice elektroniczne wi fi - wady cena i potrzebne sa 2 paluszki Wybor trudny ale dobrze przemysl bo po co zalowac albo 2 razy placic I pamietaj Tanio to 2 razy Ps. Ja mamw domu okolo 12 kaloryferow wiekszoscz z tego 5 na pomieszczenia 24 m2 wszedzie glowice drabinka w lazience non stop otwarta i jesli pompa chodzi caly czas to instalacja sie nie wyziebiaNatomiast testowalem termostat pokojowy i niestety na chwile obecna nie spisuje sie to bezprolemowo, wylaczenie glownej pompy co a nastepnie jej uruchomienie powoduje ze kociol zalewa zimna woda (testy prowadzic bede po powrocie z ferii)Jeda uwaga ja mam ekogroszek a kociol robi srednio na 30% mocy z 25 kwNie wiem jak to jest z pelletem Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
menda9307 Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor #9 Opublikowano 15 Lutego 2019 Wiem że tanie głowice mogą okazać się nie zbyt dokładne. Na razie nie mieszkam jeszcze w domu tylko zacząłem go ogrzewać żeby wstępnie wszystko podsuszyć. Chce zmniejszyć temperaturę ponieważ nie potrzebuje tam 20* wystarczy 15*. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tymi głowicami co podesłałem linka? Nie znalazłem żadnej informacji w internetach.
mkaczko Opublikowano 15 Lutego 2019 #10 Opublikowano 15 Lutego 2019 Mam 1 elektroniczna marki lidll silvercrestI reszta danfos cosmo dzialaja calkiem niezle ja akurat jestem zadowolonyWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
zaciapa Opublikowano 15 Lutego 2019 #11 Opublikowano 15 Lutego 2019 Mam takie głowice już trzeci sezon, mają dobry stosunek jakości do ceny, zadaną temp. trzymają bardzo dobrze..
gmaj22 Opublikowano 15 Lutego 2019 #12 Opublikowano 15 Lutego 2019 Skoro jeszcze nie mieszkasz i tylko chcesz utrzymać umiarkowaną temperaturę, to zamiast kupować głowice, przykręć zawory mniej więcej do połowy a temperaturę na kotle utrzymuj wg krzywej pogodowej Obniżenie temp. zewnętrznej spowoduje wzrost temp. kotła i tym samym wyższą na grzejnikach Sposób dorażny choć może okazać się wystarczający.
KubaSko Opublikowano 15 Lutego 2019 #13 Opublikowano 15 Lutego 2019 A nie myslales zeby sterowac pogodowo instalacja z poziomu zaworu 3d z silownikiem. Kociol pelletowy stabilniej pracuje, nie zalewa go jak piszesz zimna woda. Minus taki ze w calym domu jednakowa temperatura.
menda9307 Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor #14 Opublikowano 16 Lutego 2019 Tylko teraz jakie urządzenie do sterowania trzeba było by zakupić?
PrzeMal Opublikowano 16 Lutego 2019 #15 Opublikowano 16 Lutego 2019 Zrobilbym to jak kolega podawal alternatywe. Silowniki, czujki-sterowniki w kazdym pokoju, zawory otwarte na maksa i chulaj dusza. Jak zalozysz glowice termostatyczne to jeszcze dojdzie kryzowanie grzejnikow. Ni i najwazniejsze, jak masz rozdzielacz a uklad otwarty to i tak dupa blada z tego rozdzielacza, bo one super pracuja w ukladzie zamknierym na stalym cisnieniu. Ja tak mam zrobione, kociol uklad otwarty a CO zankniety.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.