Skocz do zawartości
IGNOROWANY

kocioł Zębiec wenus 10 KW budowa palnika dymu

joka111

Rekomendowane odpowiedzi

Gość witek1234
Opublikowano

Dopisałem edit do swojej wcześniejszej wypowiedzi, przeczytaj.

Co do kotłów...Był jeszcze miałowiec Zębiec:) Pierwsze było Ogniwo ale żyło kilka lat bo przyszedł domorosły macher i uznał że trzeba porządnie kocioł wyczyścić. Były w komorze takie grube stalowe nity ( teraz ich nie stosują ) Walił młotem i majzlem tak krzepko że jeden po prostu ściął :) I d**a blada.

Drugi używałem 16 lat ale mi się znudził, uznałem że miał węglowy to chyba będzie oszczędniej. Miałowy Zębiec wytrwał 8 lat i dokonał żywota ale nie powiem, miłe mam wspomnienia.

Potem paliłem dwa sezony w odkupionym za stówkę  od sąsiada 28 letnim Camino. Musiałem go rozłożyć na czynniki pierwsze  i gruntownie odczyścić bo był zawalony smołą tak że nie dałoby się go normalnie używać. Od tamtej chwili wiem że jeśli Camino , to tylko odpalane od góry, bo problemy murowane.

Po dwóch latach beztroskiego używania tego dziadka, zakręciłem się co do MPM. Porażka , po kilku miesiącach przy zawiechach i zapopielaniu doszło do mnie że gdy nikogo nie ma przez kilkanaście godzin , kocioł nie pociągnie na lokalnym węglu bez rusztowania. Bywało na kotle po 35*C a w domu 16....

Obecnie trzeci sezon z nowym Camino , tym z filmików który uwielbiam :)

Gdy władze dociągną śrubę i zacznie się być może kontrolowanie kotłowni.... Zamyślam na ten moment o Skam-PV z palnikiem rurowym sv 200n który bardzo dobrze daje sobie radę na podlejszych sortach niby ekogroszku. Co dalej? Życie pokaże...

Opublikowano
3 godziny temu, Piecuch19 napisał:

W Ogniwie górna część wymiennika może z blachy ale ta dolna to ewidentnie  na odlew wyglądła.

Jeżeli mówimy o tych samych typach kotłów, mój to Ogniwo S6WC 20 kW, to zgodnie DTR i tym co widzę, kocioł ma cały płaszcz wodny stalowy, żeliwne są wyłącznie elementy wymienione przez @witek1234.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.