mironw Opublikowano 20 Lutego 2019 #126 Opublikowano 20 Lutego 2019 @zeglenmk Wyczyść te rury z koksiku i zaizoluj bo je zje albo dziurki wylecą
zeglenmk Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor #127 Opublikowano 20 Lutego 2019 galmet "u" sgwl 100l. Ale czego mam szukać? Na pierwsze piętro i strych idzie to co w środku trzy rurki zasilanie powrót i rurka od zbiornika wyrównawczego z której przelewa się woda
zeglenmk Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor #128 Opublikowano 20 Lutego 2019 wytrzymały 20 lat to i wytrzymają jeszcze 3 miesiące (po wstawieniu zaworu czterodrożnego o ile to możliwe) wszystko zaizoluje
mironw Opublikowano 20 Lutego 2019 #129 Opublikowano 20 Lutego 2019 2 minuty temu, zeglenmk napisał: Ale czego mam szukać? Na pierwsze piętro i strych idzie to co w środku trzy rurki zasilanie powrót i rurka od zbiornika wyrównawczego z której przelewa się woda zdjęcie zbiornika na strychu , od dołu powinna być wpięta rura i właśnie jak to podłączone do instalacji
zeglenmk Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor #130 Opublikowano 20 Lutego 2019 OK to jutro bo jest trochę zachodu żeby się tam wdrapac
zeglenmk Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor #131 Opublikowano 21 Lutego 2019 Jeśli chodzi o symbol bojlera to masz na zdjęciu jedyną kartkę która na nim jest i nic więcej nie ma żadnego innego symbolu. A jeśłi chodzi o zbiornik wyrównawczy to jest cały w wełnie żeby nie przymarzł jak i nie oddawał ciepła. zdjęcia poniżej
mironw Opublikowano 21 Lutego 2019 #132 Opublikowano 21 Lutego 2019 7 minut temu, zeglenmk napisał: Jeśli chodzi o symbol bojlera to masz na zdjęciu jedyną kartkę która na nim jest i nic więcej nie ma żadnego innego symbolu. właśnie ze zdjęcia -tylko nie mogę odczytać
mironw Opublikowano 21 Lutego 2019 #133 Opublikowano 21 Lutego 2019 Powinna być jeszcze ta zielona rurka ,i gdzie ona idzie?
mironw Opublikowano 21 Lutego 2019 #135 Opublikowano 21 Lutego 2019 To on jest pełnoletni i jeszcze służy, kiedyś to był materiał i wykonanie ,a teraz jak ma 5 latek to już ''dziadek'' albo cieknie my szukamy miejsca na czujnik
zeglenmk Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor #136 Opublikowano 21 Lutego 2019 No dokładnie. Wyciąłem w tym miejscu ale to jest coś starszego typu i nic nie widać. Są jakieś dwie zaślepki wspawane
mironw Opublikowano 21 Lutego 2019 #137 Opublikowano 21 Lutego 2019 A jak teraz masz podpięte czujniki t1 t2 to jak dużo- długo masz ciepłą wodę ?
zeglenmk Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor #138 Opublikowano 22 Lutego 2019 ustawiłem temperaturę wyłaczania pompki cwu na 43 więc normalnie się utrzymuje. Rano leci jeszcze ciepła z kranu
zeglenmk Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor #139 Opublikowano 22 Lutego 2019 A co z tym zaworem czterodrożnym? w tym przypadku chodzi mi o wygodę w postaci cieplejszej wody żeby na pętli kocioł zawór powrót kotła zamontować pompkę od CWU żeby szła wyższa temperatura na bojler. Jest taka możliwość? czy w ogóle jest sens instalować ten zawór?
mironw Opublikowano 24 Lutego 2019 #141 Opublikowano 24 Lutego 2019 W dniu 22.02.2019 o 23:27, zeglenmk napisał: A co z tym zaworem czterodrożnym? w tym przypadku chodzi mi o wygodę w postaci cieplejszej wody żeby na pętli kocioł zawór powrót kotła zamontować pompkę od CWU żeby szła wyższa temperatura na bojler. Jest taka możliwość? czy w ogóle jest sens instalować ten zawór? aby to zrobić teraz musisz doprowadzić pare wątków -czytaj rozwiązać 1- NAJWAŻNIEJSZE -gdzie jest wpięty zbiornik wyrównawczy -gdzie która rura 2- aby wstawić 4D trzeba przebudować całą instalacje przy kotle - łącznie ze śmieciuchem 3- szkoda teraz kasy skoro chcesz zmienić bojler i rury 4 - to nie robota na 2dni
zeglenmk Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor #142 Opublikowano 24 Lutego 2019 1. Na pierwsze piętro idą trzy rurki, jedna to przelew pozostałe dwie to zasilanie i powrót więc zbiornik jest montowany na zasilaniu? 2. Śmieciucha mam osobno. 3. Ale nowy bojler nie pomoże mi w podwyższeniu temperatury wody. skoro palę w co i na piecu jest ustawione 45 to woda jaka dochodzi do bojlera to jakiś stopień dwa mniej. pod prysznicem leci ciepła czasem gorąca ale chciałbym żeby leciała jeszcze z 5 stopni cieplejsza. w każdym bądz razie nie biorę się na razie za to chciałem tylko na razie się dowiedzieć czy mam taka możliwość.
zeglenmk Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor #143 Opublikowano 24 Lutego 2019 mam jeszcze parę pytań odnośnie podłączenia nowego bojlera i solarów. kolektory słoneczne już prawie zrobiłem ze starych grzejników płytowych. Ich powierzchnia to 2.86m2 wiecie mniej więcej jak bardzo są wydajne? Ile ewentualnie wody mogłyby podgrzać w lecie? (na stanie mam stary bojler i planuje je przetestować na sadzie tylko to dopiero w maju jak nie będzie przymrozków bo do takiej sztuki użyję wody). W załączniku nakreśliłem schemat podłączenia tych solarów. Szczerze mówiąc jakoś nie chce kupować bojlera z podwójną wężownicą z tych powodów że są cholernie drogie. a dwa to solary z tego co się orientują muszą mieć gdzie oddać ciepło i załóżmy że gdyby paliło się w śmieciuchu z rana, popołudniu przyszłoby słońce i kolektory nie miałaby gdzie oddać ciepła. właściwy zbiornik planuję żeby miał pojemność około 200-250 litrów. a zbiornik solarów zobaczę w maju jak przetestuje solary ale wstępnie myślałem coś o 100 150 litrach. Miejsca w pralni mam aż nadmiar także z ich umiejscowieniem nie byłoby problemu. Czy patrząc na schemat między zbiornikiem właściwym a zbiornikiem z solarów działałaby grawitacja? czy podłączenie zimnej wody pod ciśnieniem z wodociągów zatrzymałoby ten proces?
mironw Opublikowano 25 Lutego 2019 #144 Opublikowano 25 Lutego 2019 12 godzin temu, zeglenmk napisał: 1. Na pierwsze piętro idą trzy rurki, jedna to przelew pozostałe dwie to zasilanie i powrót więc zbiornik jest montowany na zasilaniu? I teraz trzeba wypiąć zbiornik wyrównawczy z zasilania grzejników i sprowadzić do piwnicy aby móc zamontować 4D 12 godzin temu, zeglenmk napisał: 2. Śmieciucha mam osobno. a i tak długo grzeje się woda bo pompa szara w tym miejscu działa dobrze tylko jak palisz w kotle .A w ogóle miałeś testować jak szybko nagrzeje śmieciuch a jak kocioł ?
mironw Opublikowano 25 Lutego 2019 #145 Opublikowano 25 Lutego 2019 12 godzin temu, zeglenmk napisał: Szczerze mówiąc jakoś nie chce kupować bojlera z podwójną wężownicą z tych powodów że są cholernie drogie 1 wężownica a dwie to nie taka różnica 250-300 zeta a znalazłem w necie 300l 2xwężownica 1770zł
zeglenmk Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor #146 Opublikowano 25 Lutego 2019 odnośnie zaworu czterodrożnego to tamat zamknięty. testowałem, w tej chwili śmieciuch nagrzeje wodę w godzinkę a kocioł w jakieś dwie godziny ale to też z powodu moich ustawień progu załączania się pompki od CWU mam 44. tak czy siak palimy od góry więc zanim cały kocioł się wypali mija z 6 godzin. W sezonie przejsciowym ustawię mniejszy próg załączania. Przed remontem czekałem dłużej. Podaj linka. wiesz co bo teraz do mnie doszło że kocioł nie nagrzewa tych całych 300 litrów tylko to co jest w przedziale górnej weżownicy czy się myle? więc w przedziale dolnej wezownicy miałbym bufor który cały czas miałby zimną wodę nawet przy paleniu w CO bądz śmieciuchu.
mironw Opublikowano 25 Lutego 2019 #147 Opublikowano 25 Lutego 2019 A pompe na grzejniki te 4 górne dalej masz to włącz ją jak odpalasz kocioł to powinieneś szybciej na T2 mieć 44C
mironw Opublikowano 25 Lutego 2019 #148 Opublikowano 25 Lutego 2019 1 godzinę temu, zeglenmk napisał: odnośnie zaworu czterodrożnego to tamat zamknięty. Czemu rezygnujesz to tylko jedna rura ze zbiornika ,a sterujesz temperaturą na grzejniki , mogąc palić z 65C na kotle
zeglenmk Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor #149 Opublikowano 25 Lutego 2019 Tak czy siak planowałem go wstawiać w lecie i jak na razie się zorientowałem co i jak. Zawołam hydraulika i zobaczymy co powie. A co do tego bojlera to wyslesz linka? i myliłem się w poprzedniej wypowiedzi czy CO czy śmieciuch nagrzeje cały ten bojler?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.