masiarek Opublikowano 8 Lutego 2019 #1 Opublikowano 8 Lutego 2019 Witam,Mam dom z poddaszem użytkowym, planuję wszędzie podłogówkę, dodatkowo drabinki w łazienkach i grzejnik w garażu zasilany z podłogówki (albo zamienię na podłogówkę). Powierzchnia do ogrzania ok. 150m2 (dół 80, góra 70) i 50m2 garaż.Będą dwa rozdzielacze po ok. 10 pętli piec gazowy to Buderus gb072-20.Z tego co przeczytałem to mogę spróbować to pościć na jednej pompce z piece i tak zmierzam to zrobić na początek. W przypadku gdy to rozwiązanie się nie sprawdzi to będę musiał zastosować grupy pompowe (ale czy z mieszaczem i siłownikiem czy może z zaworem termostatycznym ) no i dodatkowo no właśnie rozdzielacz czy sprzęgło.
zaworek Opublikowano 8 Lutego 2019 #2 Opublikowano 8 Lutego 2019 Na początek to zrób projekt OZC(chyba że dysponujesz danymi co do strat ciepła dla poszczególnych pomieszczeń) a później na jego podstawie projekt ogrzewania podłogowego.Dopiero dzięki niemu będzie można odpowiedzieć na pytanie czy wydoli pompa kotłowa,ale wątpię bo te kotły mają pompy o małej wydajności(gdyby Termet to ten mógłby dać radę)Sugeruje garaż również w podłogówce innymi słowy cały dom w OP Dodanie drugiego obiegu grzejnikowego znacznie podroży inwestycję.Podłączanie grzejnika pod rozdzielacz podłogówki to błąd. Deficyt mocy jaki zapewne pojawi się w łazience uzupełnij grzejnikami drabinkowymi elektrycznymi lub ogrzewaniem ściennym. Jeżeli się okaże że pompa kotłowa nie wydoli to musi być sprzęgło + dodatkowa pompa(py) za sprzęgłem
KubaSko Opublikowano 8 Lutego 2019 #3 Opublikowano 8 Lutego 2019 Jesli pompa w kotle nie wydoła to sprzęgło i za nim pompa, bez mieszaczy, grup pompowych itp.
elmagico33 Opublikowano 9 Lutego 2019 #4 Opublikowano 9 Lutego 2019 grzejnik w garażu który będzie miał temp. z podłogówki niczego Ci nie ogrzeje, bo jego temp np.32st C jest niemal nieodczuwalna - ja tak podpiąłem drabinkę w łazience - bezpośrednio idzie woda z kotła (poza rozdzielaczami) i te 31-33st ledwo co ręcznik przez noc wysuszy :) na marginesie, dzisiaj założyłbym elektryczny. Jeśli chcesz dogrzewać garaż to lepiej podłogówkę, aczkolwiek u mnie w tym roku jeszcze ani razu nie załączyła - mam włączony tryb antyzamarzaniowy czyli jeśli temp w garażu spadłby poniżej +5stC wóczas dopiero by się otworzyła pętla - nawet kiedy za oknem było w nocy z -8 to w garażu i tak na plusie 6-7st. Garaż mam oddzielony od powierzchni mieszkalnej styropianem grafitowym 10cm
masiarek Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor #5 Opublikowano 12 Lutego 2019 Ja również garaż mam oddzielony od bryły ale mam jeszcze nad nim pomieszczenie mieszkalne. Dodatkowo z tego garażu mam przejście do warsztatu (taka przestrzeń wydzielona z garażu) i do kotłowni (tu już osobne pomieszczenie z drzwiami). Pomysł z grzejnikiem w garażu nasunął mi się tylko dlatego że, otwieranie drzwi garażowych szybki wychładza pomieszczenie, a grzejnik miał by to w miarę szybko dogrzać. Zresztą w garażu nie muszę mieć super ciepło, czy nawet w warsztacie, który mogę dogrzać jakąś farelką, bardziej myślałem o tym pomieszczeniu nad. Jak masz zrealizowany ten tryb? Czy wystarczy elektrozawór założony na pętlę podłogówki w garażu i termostat?
cmatix Opublikowano 12 Lutego 2019 #6 Opublikowano 12 Lutego 2019 Widzisz ja mam podobnie jak ty nad garażem pomieszczenie i garażu na razie tej zimy nie ogrzewalem bo temperatura tam nie spadła ponizej 10stp. nad garazaem pomieszczenie ogrzewane podlogowka jak cały dom. w garazu kaloryfer podpiety przed sprzegłem ale jak pisalem nie wlanczam grzejnika w garazu narazie.
masiarek Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor #7 Opublikowano 12 Lutego 2019 A ocieplałeś może sufit w garażu?
masiarek Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor #8 Opublikowano 12 Lutego 2019 W dniu 8.02.2019 o 15:28, KubaSko napisał: Jesli pompa w kotle nie wydoła to sprzęgło i za nim pompa, bez mieszaczy, grup pompowych itp. A w przypadku gdy chciałbym mieć dwie strefy dół i poddasze to chyba już wtedy musiałbym dać dwie pompy, a czy mieszacze też?
KubaSko Opublikowano 12 Lutego 2019 #9 Opublikowano 12 Lutego 2019 Jesli dwie strefy podlogowe na roznych krzywych to tak jak piszesz dwa mieszacze i pompy. Tylko po co na 150 m2 osobne strefy ?
masiarek Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor #10 Opublikowano 12 Lutego 2019 Czytając podobne tematy niektórzy piszą o niedogrzanych lub przegrzanych pomieszczeniach danej strefy. Przy jednym termostacie umieszczają go albo na górze albo na dole. Stąd zainteresowanie dwoma strefami. Pisałeś o jednej pompie za sprzęgłem, kolega zaworek nawet o dwóch, czy do ich sterowania potrzebuje moduł MM100?
zaworek Opublikowano 12 Lutego 2019 #11 Opublikowano 12 Lutego 2019 Moduł mieszacza jest potrzebny jak mamy zawór 3D z siłownikiem
elmagico33 Opublikowano 12 Lutego 2019 #12 Opublikowano 12 Lutego 2019 11 godzin temu, masiarek napisał: Jak masz zrealizowany ten tryb? Czy wystarczy elektrozawór założony na pętlę podłogówki w garażu i termostat? jeszcze listwa sterująca do której podłączasz termostat i elektrozawór. Wówczas listwa łączy się z kotłem i otwiera lub zamyka daną pętle na bazie informacji z teromstatu.
KubaSko Opublikowano 12 Lutego 2019 #13 Opublikowano 12 Lutego 2019 To co piszesz czyli że jedno z pomieszczeń jest dogrzane inne nie jest efektem układania podłogówki bez projektu. Gdyby instalacja była zrobiona "z głową" to nie potrzeba by było ratowania sytuacji strefami grzewczymi.
cmatix Opublikowano 13 Lutego 2019 #14 Opublikowano 13 Lutego 2019 21 godzin temu, masiarek napisał: A ocieplałeś może sufit w garażu? Nie nie ocieplałem sufitu garazu, a nad nim jest pomieszczenie z ogrzewaniem podłogowym. Ale jak ocieplisz styro 5 lub 10cm zrobisz dobrze podłodze i pomieszczeniu nad garazem. ja narazie mam tam pomieszczenie gospodarcze ( strych ) ale jest ciepło 20stp. cały czas.
futurree Opublikowano 13 Lutego 2019 #15 Opublikowano 13 Lutego 2019 Tu masz watek, ja zrobiłem tak: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/24136-ogrzewanie-podłogowe-parter-i-poddasze-grzejnik-drabinka-łazienka-dwa-grzejniki-w-garażu/ POZDRAWIAM, FUTURREE
masiarek Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor #16 Opublikowano 15 Lutego 2019 Jakiej mocy w końcu kupiłeś piec?Rozumiem że zrobiłeś full opcję ,czyli sprzęgło z dwoma grupami HS i HSM i do obu MM100? Jeżeli tak czy warto było podrażać tą instalacje o te 3 grzejniki, korzystasz z tych grzejników w garażu tak intensywnie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.