lynx6664 Opublikowano 8 Lutego 2019 #1 Opublikowano 8 Lutego 2019 Witam, Muszę dokupić pompę na krótki obieg kotłowy ( problem z temperaturą powrotu przez super działający zawór 4D z siłownikiem). Jaka pompę polecacie i jakie montowaliście u siebie? pompa obiegowa czy cyrkulacyjna lepsza? jakiej firmy?
wit21 Opublikowano 8 Lutego 2019 #2 Opublikowano 8 Lutego 2019 Nie podałeś jaki to piec. Ja dla Pellet 14kW na powrocie z 4D wstawiłem wilo Yonos Pico 2.0 25/1-4. Pompa pracuje z najmniejszym stałym przepływem. Pobiera 3 -4 Wat.
sambor Opublikowano 8 Lutego 2019 #3 Opublikowano 8 Lutego 2019 Taka jak kolega pisze wystarczy, najlepiej z regulacją płynną wydajności. Pompa cyrkulacyjna CW sie do tego nie nadaje.
Gość Oldek Opublikowano 8 Lutego 2019 #4 Opublikowano 8 Lutego 2019 7 minut temu, wit21 napisał: Yonos Pico 2.0 25/1-4. Pompa pracuje z najmniejszym stałym przepływem. Pobiera 3 -4 Wat. Czyli w jakiej pozycji jest nastawione pokrętło pompy ?
lynx6664 Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor #5 Opublikowano 8 Lutego 2019 Czyli pompa cyrkulacyjna Grundfos odpada? Kocioł Defro komfort eko lux 15 kW
wit21 Opublikowano 8 Lutego 2019 #6 Opublikowano 8 Lutego 2019 Ogrzewanie podłogowe Stała różnica ciśnień (Δp-c):
Gość Oldek Opublikowano 8 Lutego 2019 #7 Opublikowano 8 Lutego 2019 Ale ta pompa pracuje jako kotłowa nie CO. Dopytuję, bo mam taką pompę u siebie i właściwie nie wiem która pozycja byłaby najlepsza. Oczywiście mam na myśli pompę na powrocie 4D.
sambor Opublikowano 8 Lutego 2019 #8 Opublikowano 8 Lutego 2019 Tu nie ma opcji najlepsza pozycja - tu jest opcja odpowiednia temp na powrocie - tak ustawiasz aby było na powrocie 55C lub mniej wg twego uznania. Wiele zależy od zaw 4-D, rur, kotła i innych el instalacji oraz temp na kotle
gmaj22 Opublikowano 9 Lutego 2019 #9 Opublikowano 9 Lutego 2019 21 godzin temu, sambor napisał: Taka jak kolega pisze wystarczy, najlepiej z regulacją płynną wydajności. Pompa cyrkulacyjna CW sie do tego nie nadaje. Czy są inne przeciwwskazania poza wydajnością pompy cyrkulacyjnej CWU? Pytam, bo niejednokrotnie sugerowałem zastosowanie takiej jako pompy kotłowej. Zwłaszcza jeśli do utrzymania temperatury powrotu wystarczy "przewalić" 300-500 l/h? Temperatura pracy do 95 C. Faktem jest, że cenowo i pod względem apetytu na prąd obie pompy (tzn. Pico i cyrkulacyjna Grundfos czy LFP Erga) wychodzą podobnie :)
sambor Opublikowano 9 Lutego 2019 #10 Opublikowano 9 Lutego 2019 18 minut temu, gmaj22 napisał: Czy są inne przeciwwskazania poza wydajnością pompy cyrkulacyjnej CWU? Np minimalne ciśnienie napływu. To że sugerujesz coś bez sprawdzenia to nie zbyt dobrze świadczy o polecającym takie rozwiązania. ponadto gwarancja a takie zastosowanie pompy ulega utracie, gdyż pompa jest dopuszczona tylko do instalacji czystej wody użytkowej. Ponadto ciężko robić takie podłączenie z rury np 1" na rurę 1/2"
gmaj22 Opublikowano 9 Lutego 2019 #11 Opublikowano 9 Lutego 2019 Rzeczywiście nie sprawdziłem tego ciśnienia napływu.... Np. dla pompy LFP Erga przy 75 C wynosi 0,5 m H2O. Podłączenie już to w tym przypadku sprawa najprostsza, zwłaszcza jeśli obieg kotłowy jest np. na rurze Cu22 :) Faktem jest, że polecam głównie Wilo Yonos Pico starszego typu z płynną regulacją przepływu. Cyrkulacyjna Erga to opcja B, również ze względu na siedmiozakresową regulację, choć skokową. Od dziś polecam już tylko opcję A :)
lynx6664 Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor #12 Opublikowano 10 Lutego 2019 Pytam Was o to bo moi hydraulicy polecają tylko pompę cyrkulacyjna np grundfos, wilo yonos pico niby za duza i wgl inna niby namiesza w układzie
wit21 Opublikowano 10 Lutego 2019 #13 Opublikowano 10 Lutego 2019 "Ale ta pompa pracuje jako kotłowa nie CO. Dopytuję, bo mam taką pompę u siebie i właściwie nie wiem która pozycja byłaby najlepsza. Oczywiście mam na myśli pompę na powrocie 4D." Ta POMPA pracuje jako "kotłowa" na powrocie 4D. Na I biegu mam ten sam efekt temperatury na powrocie ale pobiera więcej mocy. Co prawda to tylko kilka Wat ale .... Przy najmniejszym możliwym ustawieniu prędkości "grzejnikowej" - temperatura na pworocie nie była stabilna.
SlawekOrfi Opublikowano 10 Lutego 2019 #14 Opublikowano 10 Lutego 2019 Ja mam 4 pompy i wszystkie 4 to IBO Nova. Są to pompy elektroniczne i wszystkie chodzą w trybie Auto i pobierają koło 5-15W każda, wszędzie jest ciepło. Pompa 25/60 podlogowka za mieszaczem Pompa CWU 25/40Pompa grzejniki 25/40Pompa kotlowa 25/40 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.