Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w wyborze kotła

Kaziu1741

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.

Proszę o pomoc w doborze kotła ponieważ nie znam się zbytnio na tych tematach.

Kocioł do nowo budowanego budynku parterowego. wymiary budynku po zewnątrz 14x11,5 m. Powierzchnia użytkowa razem z garażem i kotłownią 127m2. Dom pobudowany z porothermu+ styropian 15cm.

Podłogi ocieplone styropianem 10cm. Strop ocieplony styropianem 5cm. Okna nowe 3 szybowe. W projekcie zapis że przewidziano kocioł 20kw i wydaje mi się że będzie on sporo przewymiarowany.

Po sprawdzeniu domu na stronie Ciepłowłaściwe wyszło mi zapotrzebowanie ok 12,5 kw z uwzględnieniem podgrzewania wody (zbiornik ok 160l).

Myślałem o kotle Skamp-PV13. Czy w mojej sytuacji będzie to odpowiedni wybór? Na co zwrócić uwagę przy zamawianiu kotła? Jaki sterownik wybrać.

Opublikowano

Przy tak małym zapotrzebowaniu to chyba pellet sie opłaca. Bardziej komfortowy chociaż pewnie kilka stówek rocznie będzie drożej.  Od razu mówię że sam peletu nie mam ale też mam inny metraż (i stare budownictwo). 

Opublikowano
12 minut temu, Kaziu1741 napisał:

Strop ocieplony styropianem 5cm

To błąd przy wpisywaniu czy faktycznie tyle chcesz dać ocieplenia? Jeśli to nie jest błąd, proponuje jednak docieplić i iść w kierunku pompy ciepła jeśli fundusze pozwalają. Chata mała więc na pewno 12 kW nie potrzebuje, nie mówiąc już o 20kW. 

Jeśli się jednak upierasz przy węglu, zwróć uwagę na podajnik i palnik jaki będziesz miał w kotle. Ponieważ będzie on stał obok pomieszczeń mieszkalnych jak wynika z opisu, jeśli trafisz na głośny podajnik to będzie sie to niosło po chacie, zwłaszcza nocą. Ster im lepszy tym prościej dla Ciebie , no i palnik- kupisz lepszy, spalisz większość węgli, zaoszczędzisz na nim,  to niebawem odezwiesz sie na forum :)

Opublikowano

Do pelletu jakoś nie jestem przekonany a na pompę ciepła może braknąć mi funduszu. Znajdę coś lepszego jak ten Skamp-PV13 ?

Czy podajnik w nim jest głośny?

Gość berthold61
Opublikowano

Mam podobny dom co ty z 1936 roku ogrzewam obecnie 160m2  kotłem 10kw i on jeszcze nie przekroczył nigdy 6kw jest też bojler 140litrów więc dziwię się że ty takiego bydlaka tam masz zamiar wstawić , kup tańszy znaczy się mniejszy kocioł a za pozostałą kasę kup podłą wełnę bo to koszt 1 tony opału a zaoszczędzisz 2 tony co sezon to pewne jak w banku bo wiem co gadam , przechodziłem to .

Opublikowano
W dniu 6.02.2019 o 14:49, Kaziu1741 napisał:

Do pelletu jakoś nie jestem przekonany a na pompę ciepła może braknąć mi funduszu. Znajdę coś lepszego jak ten Skamp-PV13 ?

Czy podajnik w nim jest głośny?

Nie znajdziesz lepszego, podajnik jest cichy bo tylko przesuwa paliwo w bok bez wypiętrzania w górę jak przy palnikach retortowych - stąd znacznie mniejsze opory podawania i brak hałasu.

Przy kotle z palnikiem retortowym używałem Carbosmar by wyciszyć podawanie, a przy Skam-PV 13 jest to zbędne.

Sterownik polecam SPPv2 i podłączenie go do internetu.

Opublikowano

A w jakich jeszcze kotłach był montowany sv200 oprócz skam-pv

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam - który będzie lepszy ?? pow. 130 m2 ocieplona + 100 l. cwu

Kocioł Stalkot 14 kw w 5 klasie i ecodes. czy kocioł Sztoker 12 kw - jakieś podpowiedzi i spostrzeżenia ?? Dyskusja mile widziana - pomoże w podjęciu decyzji. Zaznaczę że cena stalkota kożystniejsza (6500 brutto) sztoker droższy.

Sztoker_2-1022x1024.png

zdjecie,max,443.jpg

Opublikowano

Mniejszych mocy nie ma ? 

Ja przy domu 170m2 mam 10kW i wystarczy, aż nadto .-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.