emigrant Opublikowano 28 Stycznia 2019 #26 Opublikowano 28 Stycznia 2019 To chyba nie będzie działać poprawnie. 4 bary z sieci i 4 bary na regultorze ciśnienia. Do poprawnej pracy regulatora musi być różnica ciśnień przynajmniej 1 bara. Albo plotę bzdury... ps. Naczynie przeponowne już zamontowałeś?
Kolekszy Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor #27 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Dobrze piszesz, po przeczytaniu instrukcji doszedłem do tego samego wniosku. W sieci 4, reduktor callefi domyślnie ustawiony na 3 i tak pozostanie. Montaż w sobotę, w tygodniu nie mam zbytnio czasu
Gonzo19 Opublikowano 28 Stycznia 2019 #28 Opublikowano 28 Stycznia 2019 @emigrant, masz kalkulator od doboru naczyń w głowie :) policz na szybko: zład=700l cisnienie poczatkowe 1,5B temp poczatkowa 10st, końcowa 75st ZB - 2,5B jakie naczynie?
emigrant Opublikowano 28 Stycznia 2019 #29 Opublikowano 28 Stycznia 2019 2 minuty temu, Kolekszy napisał: W sieci 4, reduktor callefi domyślnie ustawiony na 3 i tak pozostanie To nie zapomnij zredukować ciśnienia wstępnego w naczyniu do 2,8 bara. Dla potrzeb domowych 3 bary powinno wystarczyć. Jedynym problemem może być deszczownica pod prysznicem o ile ją masz. Tu 3 bary zdecydowanie za mało, woda leje się zbyt leniwie. Idealne ciśnienie dla deszczownicy to 4-5 bary. Dla kranów, czy geberitu 3 bary jest w porządku i więcej nie trzeba. 4 minuty temu, Kolekszy napisał: Montaż w sobotę, w tygodniu nie mam zbytnio czasu Jak dokonasz instalacji podrzuć jakieś fotki na forum :)
emigrant Opublikowano 28 Stycznia 2019 #30 Opublikowano 28 Stycznia 2019 17 minut temu, Gonzo19 napisał: @emigrant, masz kalkulator od doboru naczyń w głowie :) policz na szybko: Brakuje jednego parametru - ciśnienia z instalacji wodociągowej lub za regulatorem ciśnienia. Domyślam, że tu chodzi o CO. Nie liczyłem nigdy dla CO i nie mam zamiaru, bo nie jest mi to potrzebne. Mam układ otwarty.
Gonzo19 Opublikowano 28 Stycznia 2019 #31 Opublikowano 28 Stycznia 2019 to to samo 14 minut temu, emigrant napisał: Brakuje jednego parametru - ciśnienia z instalacji wodociągowej 1,5Bar
Gonzo19 Opublikowano 28 Stycznia 2019 #33 Opublikowano 28 Stycznia 2019 nie, prośba jak najbardziej poważna.
emigrant Opublikowano 28 Stycznia 2019 #34 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Chodzi mi o to ciśnienie wodociągowe 1,5 bara. Możesz powiedzieć czemu tak masz? Przecież to do niczego się nie nadaje.
Gonzo19 Opublikowano 28 Stycznia 2019 #35 Opublikowano 28 Stycznia 2019 proszę, policz. Nie wnikaj, tylko policz. podstaw te dane co napisałem i wciśnij "policz". jakie naczynie Ci wyjdzie? 50/70/100l?
emigrant Opublikowano 28 Stycznia 2019 #36 Opublikowano 28 Stycznia 2019 O ile się nie pomyliłem, taka instalacja powinna posiadać naczynie 75 litrów...
Kolekszy Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor #37 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Obowiązkowo wrzucę moje wypociny z kotłowni. Pamiętam że jakie ciśnienie na redku, to w naczyniu 0,2 mniej. Deszczownia jest i to całkiem spora fi40... Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. Najwyżej skoryguje ciśnienie do akceptowalnego pamiętając o roznicy 0.2 . Powiedz mi jak wiesz jak to jest z zaworami zwrotnymi, w każdym jest taka mocna sprężyna?
emigrant Opublikowano 28 Stycznia 2019 #38 Opublikowano 28 Stycznia 2019 25 minut temu, Kolekszy napisał: Powiedz mi jak wiesz jak to jest z zaworami zwrotnymi, w każdym jest taka mocna sprężyna? Nie wiem. Najmniejsze opory hydrauliczne ma niby Socla. Ten reduktor daj na śrubunkach, bo pewnie po roku go wywalisz na śmietnik. Zarośnie kamieniem tłoczek jak masz twardą wodę. Do tego Callefi to chyba chińszczyzna... Albo od razu zainwestuj w Socla 7BIS i masz spokój na długie lata. Opory hydrauliczne ZZ dla potrzeb CWU w sumie nie mają kompletnego znaczenia. Istotna jest szczelność takiego zaworu. To jest najważniejsze imho. Tu się kłania precyzja wykonania takiego zaworu. Znowu tu chyba Socla jest najlepsza. Oni w ogóle obsługują głównie przemysł, więc nie ma mowy o jakimś badziewiu.
Gonzo19 Opublikowano 28 Stycznia 2019 #39 Opublikowano 28 Stycznia 2019 1 godzinę temu, emigrant napisał: naczynie 75 litrów... dzięki.
Gonzo19 Opublikowano 28 Stycznia 2019 #41 Opublikowano 28 Stycznia 2019 nie wiem czy się nie udało, ale potwierdziłeś to co myślałem, ze mam za mały zbiornik. Ale to już temat na inny wątek.
emigrant Opublikowano 28 Stycznia 2019 #42 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Bez liczenia już mi się wydawało, że naczynie będzie dość duże. Zakładałem, że wiesz jaki powinien być pisząc o 50/70/100 litrach. To powiesz mi o co chodzi z tymi 1,5 bara?
Gonzo19 Opublikowano 28 Stycznia 2019 #43 Opublikowano 28 Stycznia 2019 nie wiedziałem jaki powinien być, natomiast na oko wydawało mi się ze spore. Wstępne liczenie uproszczone wykazywało 35l, ale jak potrafisz wyliczyć dokładnie, to oto prosiłem dlaczego 1,5Bar, bo to dotyczy CO, a liczenie jest takie samo, tylko inne parametry.
emigrant Opublikowano 28 Stycznia 2019 #44 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Nie jest takie samo imho. Nawet nie jest takie samo mając własny hydrofor. To co ja pod nosem sobie tam podliczam to wartość pojemności naczynia w instalacjach wodociągowych. Nie wiem co liczyłeś i jak liczyłeś, ale być może wartość 35 litrów jest prawidłowa a to co ja głupoty wyszły.
Gonzo19 Opublikowano 28 Stycznia 2019 #45 Opublikowano 28 Stycznia 2019 na stronie reflexu jest kalkulator doboru i zawsze mi wychodzi "nie znaleziono rozwiązania"
emigrant Opublikowano 28 Stycznia 2019 #46 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Dla sąsiada w listopadzie zakładali solary na dachu z dopłat... Zbiornik 500 litrów bo tam liczna rodzina. Naczynie przeponowe stoi na ziemi 60 litrów. Na naklejce było napisane 1,5 bara wstępnego. Ciśnienie wodociągowe zredukowane do 2,5 bara. Dla Piotrka nawet podliczałem i wyszło, że mu naczynie jest potrzebne 35 litrów a stoi 60 litrów. Tylko nie wiem, czy instalatorzy nie zmieniali ciśnienia wstępnego. Tego nie wiem.
zaworek Opublikowano 28 Stycznia 2019 #47 Opublikowano 28 Stycznia 2019 1,5bar to ciśnienie wstępne w naczyniu CO fabrycznym.Później powinno być skorygowane do instalacji w jakiej zostało zamontowane.Ciśnienie wstępne 1,5bar to by było w budynku w którym różnica wysokości pomiędzy naczyniem a najwyższym grzejnikiem byłaby 13m ale wtedy jest już potrzebny zawór bezp.3bar
emigrant Opublikowano 28 Stycznia 2019 #48 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Wątpię, że zostało to zrobione... Zgodnie ze sztuką jak fabrycznie ciśnienie jest zmieniane to powinno być skreślone i napisane jakie zostało ustawione. To naczynie nie było dla potrzeb CO tylko CWU 500 litrów. Kolor naczynia niebieski, co by sugerowało, że nie jest dla CO. Ciśnienie wstępne 1,5 bar. Dobra, starczy tego, bo zaśmiecamy temat @Kolekszy
Kolekszy Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Autor #49 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Kupa czasu minęła od założenia wątku a dopiero teraz bojler został zmieniony. I zaobserwowałem mała zagadkę a może tak ma zwyczajnie być. Zasilanie bojlera zmodyfikowane jak w poscie #2. Bojler 140 , ciśnienie w instalacji za wodomierzem 4 bary, reduktor tylko na bojler ustawiony fabrycznie na 3 bary, ciśnienie w naczyniu 18l zredukowane do +-2.8 woda w baniaku ok 12 stopni. Bojler w tej chwili wyłączony z grzania, zawory pozamykane. I teraz moje pytanie dlaczego grupa bezpieczeństwa okazuje niecałe 4 bary?? A po rozpaleniu w piecu reduktor wskazuje 4 bary... Dziwne bo zawory są pozamykane . Ps. Zielone naczynko wyleciało, nie wnikamy dlaczego. Teraz jest klasyczna listwa z zb 6 bar Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.