Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec defro duo uni 20 kw. Nie moze dobic do temp zadanej na pidzie. POMOCY!!

MarcinMucinski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki polecił być ekogrozek do zakupu???

Opublikowano

Witaj

Jak to do mnie.... :) to teraz nawet o tym nie myślę. Poprostu skupiam się na pellecie, a nie na eko. Wejdź tu na forum "opał"

https://forum.info-ogrzewanie.pl/forum/2-opał/

i tam popytaj. Ja wcześniej paliłem "jaret plus" (nie ten co jest teraz) i retopal z pgg. Zero problemów. Przy retopalu trochę trzeba było dać w spółczynnikach nadmuch na plus i gitara.

Opublikowano

zamówiłem z wesołej 28-29mj..zobaczymy co to będzie:)...

Opublikowano

Widze ze piec fajnie pracuje w nadzorze jest 5-6min. A czas dobicia do nadzoru zajmuje mu 25-30 min.

Opublikowano

Palnik rynnowy lepiej zachowuje się na "trochę" mniej kalorycznym eko. Przy mniejszym odbiorze ciepła może wzrastać temp. podajnika plus spieki. Ale może dobrze trafisz i będziesz zadowolony. Ja paliłem eko  24 - 26 mj i to się u mnie sprawdzało.

Mogłeś na próbę spalić kilka woreczków

Opublikowano
4 minuty temu, MarcinMucinski napisał:

Widze ze piec fajnie pracuje w nadzorze jest 5-6min. A czas dobicia do nadzoru zajmuje mu 25-30 min.

Oby tylko czysto było. Przeważnie jak piec stoi często w nadzorze to zarasta sądzą dlatego pid dąży do pracy ciągłej.

Opublikowano

Az tak długo w nadzorze nie jeste wiec będzie chyba ok:) inni pisza ze w nadzorze maja piec 20-40 min no to wtedy chyba nie bardzo.

Opublikowano
W dniu 31.01.2019 o 18:46, MarcinMucinski napisał:

zamówiłem z wesołej 28-29mj..zobaczymy co to będzie:)...

kolego 

czy kupisz węgiel 21 mj czy 29 mj to w złotówkach będzie to samo, 

jeżeli przeliczysz sobie koszt 1 mj w złotówkach (np. 760 zł/ 24 mj) to dojdziesz do bardzo ciekawych wniosków

ja pale mieszanką węgla która ma jakieś 21-23 mj i kosztuje to w pln tyle samo co jakbym palił 28 mj tyle że prawie nie mam spieków i wszystko się dopala

przeczytałem od początku cały twój post

jedna konkluzja - co to za g....sterownik, przez moment nawet chciałem go kupić (przy dużym serwisie kotła po 10 latach) ale jakoś mnie nie przekonywał, teraz wiem czemu

mam jeszcze sterownik pid sprzed 10 lat (w pełni sprawny) w którym jedyne co ustawisz to temperaturę i korektę powietrza i podawania i nic więcej, a ty masz ustawień a ustawień

tak jak koledzy piszą musisz uzbroić się w cierpliwość zmiany nie są widoczne od razu tylko czasem po całym dniu

ja mam spalanie do 30 do 37 kg przy pracy ciągłej na dobę zależy jaka pogoda, (ja uruchomię strefę to nawet 15)

dużo uwagi poświęcasz na to żeby kocioł miał pauze tyle ze to jest strata - łatwiej odgrzać 2 stopnie niż 6 (na to samo zwrócono mi uwagę)

nie wiem czy masz wykresy w tym sterowniku ale jeśli są przeanalizuj jak przestoje huśtają temp w kotle i instalacji 

pozdrawiam

Opublikowano
30 minut temu, mkaczko napisał:

jedna konkluzja - co to za g....sterownik, przez moment nawet chciałem go kupić (przy dużym serwisie kotła po 10 latach) ale jakoś mnie nie przekonywał, teraz wiem czemu

sterownik może nie cudny, ale na pewno nie gówniany:) Tu bardziej operator zawodzi

Opublikowano

Jak każdy ma swoje typy sterowników i ich logikę sterowania. Jedni wolą pracę ciągłą z modulacją, a jedni stałą z przestojami/nadzorami. Każdy widzi (powinien widzieć) co się dzieje w komorze spalania i odpowiednio reagować. Ale też powinien zrozumieć swoją instalacje grzewczą, odbiór ciepła, a przede wszystkim powrót. To powrót mocno miesza i jak nie ma stabilizacji to każdy algorytm bedzie miał problem z płynną pracą.

Ja akurat jestem zadowolony z tych sterowników i algorytmu. Wcześniej na eko jak i teraz przy pellecie. Przy eko tylko praca modulowana ciągła, a przy pellecie to już inna bajka.

Kazdy ma prawo do wyboru sterownika i prowadzenia swojego pieca :)

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Czyli nie jesttak zle u mnie jak wychodzi mi spalanie tak jak dziś policzyłem 31kg na dobe...Przy obecnych ustawieniach..Dziwi mnie jaki inni pisza ze im wychodzi od 10-20 kg na dobe....Raz na pracy recznej paliłem i wyszło mi 24 kg na dobe...ale bez pidu trzeba latac do pieca tak jak i temperatura się zmienia na zewnątrz...No nic pierwsza zima podobno najgorsza:P

Na nastepna mam zamiar załozyc termostaty do grzejników powinno tez wjakims stopniu obnizyc spalanie...

I tez doszedłem do tego żeby lepiej piec chodził cały czas niż wchodził w nadzór  nie wiadomo jak długi...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Zakupiłem tak jak mówiłem nowy ekogroszek z wesołej 27mj/kg. Eko spala się fajnie utzrymuje temp...i co najważniejsze mało go spalam.. wychodzi mi 15-18kg na dobe ;) fajny winik...

Moje ustawienia

Piec oczywiście na pidzie

Podawanie 1-5

przerwa 53-85

moc pieca 75%

Wentylator min 13 max 440

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.