Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki piec wybrać?

HubiRubi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość witek1234
Opublikowano

Wejdź na stronę Klimosza i wszystkiego się dowiesz.

Opublikowano

Panie daj sobie spokój z tymi żeliwniakami - sa drogie i mało efektywne.  Tj. żeliwo jako że jest grube słabo odbiera ciepło ze spalin, pozatym  wymiennik z regły jest dosć mały wymiarowo.   Nie to  aby cie odwodzić od żeliwa - ale są na rynku lepsze piece niż zaprojektowane 40lat temu klocki którymi wywalasz ciepło w komin  - temp spalin mają non stop po 300'C - ekonomika ledwo powyżej zera.

Co do wyliczenia sobie mocy pieca - wylicz sobie przez tę stronę :  i wklej nam link  z wyliczenia  http://cieplowlasciwie.pl/start

Jc ja na 170m dom  mam MPM' dS 14kw  + stal na grawitacji i zeliwne grzejniki  i nie chce cie absolutnie do niego przekoywać na siłe ale jak u siebie  nawet dziś jak jest -10 pale na zmniejszonym  o 50% ruszcie co za tym idzie i mocy  bo ten piecyk jest zwyczajnie jest zbyt mocny jak na mój dom - także mam wrażenie że 14kw albo max 18kw  by ci spokojnie dał rade i nie ma sie co pchać w 30kw no chyba że efektywność spalania w żeliwnym piecu to 40% z 30KW  czyli jakieś  realne 12-13kw - także widzisz jakie to jest ekonomiczne...

Gość witek1234
Opublikowano

Mikkei,daj spokój.Nic nie jest czarne ani białe. Przesadziles. 

Opublikowano

to zmień grzejniki na blaszane, bo żeliwne są mało efektywne ,krótkie pytanie miałeś do czynienia a kotłem żeliwnym ? 

Opublikowano

Nie miałem, wybrałem już viadrusa herculesa u26 30kw.

Chciałem wally klimosz bio s 23 ale zadzwoniłem na infolinie i powiedzieli mi że moce tego kotła są zawyżone i mam wziąć klimosza bio s 34, a że ten klimosz ma większą pojemność od herculesa u26 30 kw 5 człon to wybrałem właśnie herculesa. Jutro zostanie wysłany. mam zamiar palić w nim odgórnie dmuchawą.

Dobrze zrobiłem? Moge jeszcze zrezygnować z zakupu.

Opublikowano

Liczyłeś zapotrzebowanie domu na ciepło ?

Gość witek1234
Opublikowano

U 26 22.5 kW to aż za dość.Nie bierz większego.

Opublikowano

no tak ale 22,5 kw nie ma dostępnego i to jest moc dla kosku którym nie mam zamiaru palić w piecu. tylko węgiel kamienny, orzech lub drewno.

22,5 kw 4 człon viadrus dla węgla ma 16,5

Gość witek1234
Opublikowano

Mialowce muszą mieć więcej mocy by utrzymać stslopalnosc. Do węgla 22 kW to i tak za dużo.

Nie czytaj co tam pierdziela , chciałeś porady to ją dostałeś. Zrobisz jak zechcesz.

Opublikowano

Palę drugi sezon 3-członowym Viadrusem u22 17 kw na 200 m2. Przy węglu spokojnie daje radę. Za duży żeliwniak plus dmuchawa to proszenie się o kłopoty. Dokup od razu paletę szamotu ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.