hamis Opublikowano 6 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Witajcie. Kupiłem ostatnio używana pompę Grundfos Alpha2 25-40. Według sprzedającego była 100% sprawna. Niestety po podłączeniu pompa przez sekundę próbuje ruszyć (czuć szarpniecie wirnika) i pokazuje błąd -- (pompa zablokowana) Jednak uszkodzona czy ja coś źle robię? Wpieta w to samo miejsce pompa Diamond radzi sobie bez problemu.
sambor Opublikowano 6 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Rozbierz ją - odkręć 4 ampule, wyjmij wirnik zdolnej obudowy i sprawdź czy sam wirnik się ręką lekko kręci, dodatkowo wyczyść wewnątrz obudowę w której pracuje wirnik pompy. Po ponownym skręceniu sprawdź prace - ale musi być pompa zalana, jak na sucho to ja zepsujesz.
hamis Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor #3 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Wszystko to było zrobione. Ręcznie wirnik obraca się bez jakiegokolwiek oporu. Wnętrze obudowy pompy czysciutkie.
pastor Opublikowano 6 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Pytanie co w takiej pompie decyduje o tym ze elektronika stwierdza ze jest zablokowana.
hamis Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor #5 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zamontowalem pompę również poziomo, na obiegu bojlera. Bez różnicy. Czy problemem mogą być zawory zwrotne około 1-1,5m za pompa? Inne pompy radzą sobie bez problemu...
Gonzo19 Opublikowano 6 Stycznia 2019 #6 Opublikowano 6 Stycznia 2019 albo uszkodzone sterowanie uzwojeniami, albo uszkodzone/zwarte uzwojenia. rozbierz(4ampule) i pomierz wszystkie 6 cewek. powinny mieć jednakowa rezystancję, kilku omów
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.