odpowietrznik Opublikowano 30 Grudnia 2018 #26 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Dla 3 pętli ten PEX fi.20 może wystarczyć
odpowietrznik Opublikowano 31 Grudnia 2018 #27 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Wymieniona pompa Grundfosa Alpha 1L jakościowo jest bdb 40ka wystarczy bo krótkie pętle,nie stwarzają dużego oporu.
brovar Opublikowano 1 Stycznia 2019 #28 Opublikowano 1 Stycznia 2019 j4cekolowa przykro mi jest czytać jak ktoś pisze że ma problemy z instalacją bo też je miałem ale może nie aż w takim stopniu. Słuchaj to ci podpowiadają koledzy Odpowietrznik Sambor i inni, dobrze radzą. Tacy instalatorzy powinni na budowie zajmować siębruzdowaniem w ścianach a nie prowadzeniem przewodów i doborem urządzeń. Przykre jest to że wg prawa budowlanego uczestnikami procesu budowlanego tudzież zamierzenia są Inwestor wykonawca kierownik budowy i niestety najbardziej traci na tym inwestor bo niby nie musi się znać ale za wszystko odpowiada! Wracając do tematu co chcesz osiągnąć i ile maszna to pieniążków to tak... 1. Jeśli chcesz mieć spokój na lata to 3d z siłownikiem pompa = komfort cieplny małe zużycie gazu - drogo bo jeszcze pasuje sterować pogodowo a immergaz potrzebuje chyba sterownika dwóch obiegów 2. Tańszym rozwiązaniem zawór 3d VTA ale komfort mniejszy gdyż pomieszczenia mogą być przegrzewane albo niedogrzane w zależności co ustawisz. Powodzenia w naprawie błędów pseudo instalatorów
j4cekolawa Opublikowano 1 Stycznia 2019 Autor #29 Opublikowano 1 Stycznia 2019 brovar, dużo jest prawdy w tym co napisałeś... na każdym kroku trzeba wszystkich pilnować i być krok do przodu :( ja, niestety, tego nie zrobiłem... cóż, pierwszy dom buduje się dla wroga (zrobione!), drugi dla przyjaciela (jestem w trakcie), trzeci - dla siebie ;) Czyli rozwiązanie zaproponowane przez odpowietrznika jest tym tańszym, gorszym rozwiązaniem? 1) https://agaterm.pl/zawory/467-esbe-vta-322-termostatyczny-zawor-mieszajacy-1-20-43c.html + 2) https://systemgrzewczy.pl/pl/grundfos-alpha1-l-25-40-pompa-obiegowa-99254485.html ? Znalazłem jeszcze coś takiego: https://allegro.pl/oferta/zawor-3-d-2-esbe-vrg131-silownik-tech-st-431n-5957258686 No i ostatnia rzecz - jak należało to zrobić dobrze i ekonomicznie? na to mi wciąż nikt nie udzielił odpowiedzi :(
SlawekOrfi Opublikowano 2 Stycznia 2019 #31 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Witam. Potrzebuje pomocy w modernizacji kotłowni w sensie co jak gdzie i po co???Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
j4cekolawa Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #32 Opublikowano 2 Stycznia 2019 1 godzinę temu, brovar napisał: pkt 1 tak zrób brovar, Tzn punkt 1. z Twojej wypowiedzi? Czyli taki zestaw potrzebny jak w linku na Allegro?
brovar Opublikowano 3 Stycznia 2019 #33 Opublikowano 3 Stycznia 2019 W dniu 1.01.2019 o 11:45, brovar napisał: 1. Jeśli chcesz mieć spokój na lata to 3d z siłownikiem pompa = komfort cieplny małe zużycie gazu - drogo bo jeszcze pasuje sterować pogodowo a immergaz potrzebuje chyba sterownika dwóch obiegów tek pkt
j4cekolawa Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor #34 Opublikowano 7 Stycznia 2019 @odpowietrznik można się z Tobą jakoś skontaktować? PW nie działa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.