nuklear Opublikowano 28 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Witam, Pytanie na temat poprawności wykonania instalacji i sterowania obiegami. Posiadam w instalacji: - kocioł DeDietrich MCA25 z zasobnikiem CWU i czujnikiem pogodowym - 2 obiegi (podłogówka ok 90m2 i 10 grzejników, obiegi są również wyodrębnione na kotle) - sprzęgło hydrauliczne za piecem. Za sprzęgłem jest trójnik i idzie osobno na grzejniki (dodatkowa pompa) i do rozdzielacza podłogówki (tam też jest pompa tylko rozdzielacz jest jakieś 4 metry dalej). Załączone zdjęcie, na zdjęciu pompa jest jeszcze nie podpięta. W tej chwili obydwie dodatkowe pompy są podpięte do pieca - rozdzielacz do podłogówki jest wyposażony w pompę Wilo i zawór ręczny - grzejniki też mają swoje rozdzielacze Jak załączę obieg grzejników na wyższą temperaturę, a podłogówkę zostawię na niższą to grzeje mi oba obiegi (co jest logiczne bo nie ma w instalacji nic sterowanego z pieca co by ją ograniczało). Musiałbym kręcić ręcznie przy zaworze w rozdzielaczu podłogówki. Odwrotnie nie problem bo skręcę na zaworach na grzejnikach... Pytania: 1. Czy da się wymienić ręczny zawór w rozdzielaczu na jakiś automatyczny? I czy jest taka potrzeba 2. Jeśli tak to czy można go sterować z pieca MCA25? 3. A jeśli jest opcja sterowania z pieca to czy taki zawór musi być w tym samym miejscu w rozdzielaczu czy może być gdzieś indziej np za sprzęgłem w kotłowni? Pytam bo rozdzielacz mam pod schodami i prowadzenie teraz dodatkowych przewodów będzie dość trudne. 4. jak widać na zdjęciach kapilary w rozdzielaczu są mocno zasyfione - szczególnie jedna. Czy to czymś grozi? 5. Czy widzicie jakieś inne potencjalne problemy? pozdrawiam, NK
odpowietrznik Opublikowano 28 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Sterownie ręczne zaworem 3D przy kotle kondensacyjnym to nieporozumienie tym bardziej że twój kocioł ma zaawansowaną automatykę.Sugeruje wywalić ze skrzynki rozdzielacza podłogowego ten zawór 3D i pompę też.Podłączyć rury zasilanie i powrót do odpowiednich belek.Zakupić zawód 3D z siłownikiem i wykorzystać tą zdemontowaną pompę.Lokalizacja zaworu 3D i pompy w kotłowni(za sprzęgłem)dobrać zawór do OP o odpowiednim Kvs Nic nie potrzebujesz dokupować moze oprócz paru drobiazgów:czujnika na obieg podłogówki + termpostat przylgowy dla zabezpieczenia podłogówki,zawór zwrotny na OP,termometry,filtr osadnikowy 1" zabezpieczający pompę.Wszystkie pompy i zawór 3D obsłuży automatyka kotła.Sterownie wg.krzywych grzewczych.Przy okazji przeróbek zamienić na belce powrotnej odpowietrznik automatyczny na ręczny
gmaj22 Opublikowano 28 Grudnia 2018 #3 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Jaka tam jest średnica zasilania? Bo patrząc na kolanko z lewej strony, mam wrażenie, że wiecej jak DN20 tam nie ma.
odpowietrznik Opublikowano 28 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 28 Grudnia 2018 No tak,mała średnica rur do rozdzielacza OP będzie problemem,burzy całą antykoncepcję)nie zwróciłem na to uwagi,czyli nici z przeróbek)Aż żal d.. ściska przy takim kotle,że jego automatyka nie zostanie wykorzystana)
gmaj22 Opublikowano 28 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Tzn. przed tym newralgicznym kolanem jest chyba PEX 26? Tylko że jak 26/3 to mamy DN20, a to trochę za mało. Niemniej przy drobnej przeróbce za sprzęgłem, można tam przenieść mieszanie. Od tego należałoby zacząć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.