Skocz do zawartości
IGNOROWANY

DeDietrich MCA25 + grzejniki + podłogówka > sterowanie?

nuklear

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pytanie na temat poprawności wykonania instalacji i sterowania obiegami. Posiadam w instalacji:

- kocioł DeDietrich MCA25 z zasobnikiem CWU i czujnikiem pogodowym

- 2 obiegi (podłogówka ok 90m2 i 10 grzejników, obiegi są również wyodrębnione na kotle)

- sprzęgło hydrauliczne za piecem. Za sprzęgłem jest trójnik i idzie osobno na grzejniki (dodatkowa pompa) i do rozdzielacza podłogówki (tam też jest pompa tylko rozdzielacz jest jakieś 4 metry dalej). Załączone zdjęcie, na zdjęciu pompa jest jeszcze nie podpięta. W tej chwili obydwie dodatkowe pompy są podpięte do pieca

- rozdzielacz do podłogówki jest wyposażony w pompę Wilo i zawór ręczny

- grzejniki też mają swoje rozdzielacze

Jak załączę obieg grzejników na wyższą temperaturę, a podłogówkę zostawię na niższą to grzeje mi oba obiegi (co jest logiczne bo nie ma w instalacji nic sterowanego z pieca co by ją ograniczało). Musiałbym kręcić ręcznie przy zaworze w rozdzielaczu podłogówki. Odwrotnie nie problem bo skręcę na zaworach na grzejnikach...

Pytania:

1. Czy da się wymienić ręczny zawór w rozdzielaczu na jakiś automatyczny? I czy jest taka potrzeba

2. Jeśli tak to czy można go sterować z pieca MCA25?

3. A jeśli jest opcja sterowania z pieca to czy taki zawór musi być w tym samym miejscu w rozdzielaczu czy może być gdzieś indziej np za sprzęgłem w kotłowni? Pytam bo rozdzielacz mam pod schodami i prowadzenie teraz dodatkowych przewodów będzie dość trudne.

4. jak widać na zdjęciach kapilary w rozdzielaczu są mocno zasyfione - szczególnie jedna. Czy to czymś grozi?

5. Czy widzicie jakieś inne potencjalne problemy?

pozdrawiam,

NK

sprzeglo.jpg

rozdzielacz.jpg

Opublikowano

Sterownie ręczne zaworem 3D przy kotle kondensacyjnym to nieporozumienie tym bardziej że twój kocioł ma zaawansowaną automatykę.Sugeruje wywalić ze skrzynki rozdzielacza podłogowego ten zawór 3D i pompę też.Podłączyć rury zasilanie i powrót do odpowiednich belek.Zakupić zawód 3D z siłownikiem i wykorzystać tą zdemontowaną pompę.Lokalizacja zaworu 3D i pompy w kotłowni(za sprzęgłem)dobrać zawór do OP o odpowiednim Kvs Nic nie potrzebujesz dokupować moze oprócz paru drobiazgów:czujnika na obieg podłogówki + termpostat przylgowy dla zabezpieczenia podłogówki,zawór zwrotny na OP,termometry,filtr osadnikowy 1" zabezpieczający pompę.Wszystkie pompy i zawór 3D obsłuży automatyka kotła.Sterownie wg.krzywych grzewczych.Przy okazji przeróbek zamienić na belce powrotnej odpowietrznik automatyczny na ręczny

Opublikowano

Jaka tam jest średnica zasilania? Bo patrząc na kolanko z lewej strony, mam wrażenie, że wiecej jak DN20 tam nie ma.

Opublikowano

Tzn. przed tym newralgicznym kolanem jest chyba PEX 26? Tylko że jak 26/3 to mamy DN20, a to trochę za mało. 

Niemniej przy drobnej przeróbce za sprzęgłem, można tam przenieść mieszanie. Od tego należałoby zacząć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.